Fethiye'de ayakkabı tamircisi Aksen, 'Çırak yok, Usta da bulamıyorsun'

Muğla'nın Fethiye ilçesinde ayakkabı tamircisi Mehmet Aksen, çırak yetişmediği ve eleman bulunamadığından bu mesleğin ölmeye mahkûm bırakıldığını söyledi.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Ayakkabı tamirciliği, unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yer almakta. Alttan çırak yetişmediği için eleman bulma noktasında ayakkabı tamircileri sıkıntı yaşıyor. Fethiye’de röportaj yaptığımız ayakkabı tamircisi Mehmet Aksen, bu mesleğe rağbet olmadığından ayakkabı tamirciliğinin ölmeye mahkum bırakıldığını söyledi. Yaptığı açıklamada ise: “Ayakkabı tamirciliği, babamdan edindiğim bir meslektir. Bu meslek usta-çırak ilişkisi ile nesillere geçtiği için maalesef eleman yetişmiyor. Çünkü çırak yok, bulamıyoruz. İşlerimiz çok yoğun. İnsanlarımızın yeni alacak durumu olmadığı için eskisini getiriyor. Aşırı derecede yoğun ayakkabı ve bavul tamirat işleri geliyor.

Bu yaz sezonunda genellikle valiz fermuar tamiri çok yaptırıyorlar. Ayakkabı kalıbı açtırma, çanta tamiri ve ayakkabı tabanı değiştirme işleri yoğunlukta. Yalnız olduğum için akşam 23.00-00.00 a kadar çalışmak zorunda kalıyorum. 

Babam bırakınca bana kaldı işler. Bizim mesleğimize, rağbet gösterilmediği için çırak bulamıyoruz. Bu yüzden bu meslek sona eriyor. Çok güzel bir meslek ama maalesef ölmeye mahkûm bırakıldı” dedi.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN