Fethiye Belediyesi'nin Ukraynalı konukları

20-24 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 21. Uluslararası Hava Oyunları münasebetiyle Ukrayna'dan bir heyet Fethiye Belediyesi'nin konuğu olarak Fethiye'ye geldi.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 -

Ukrayna’nın en büyük kentlerinden olan Lviv’e bağlı Skhidnytsia bölgesinden gelen konuk heyet Dalaman Havaalanında Fethiye Belediyesi yetkilileri tarafından çiçeklerle karşılandı.
Skhidnytsia Belediye Başkanı İvan Piliak liderliğindeki konuk heyette Belediye meclis üyelerinin yanı sıra Türk-Ukrayna Uluslararası Dostluk Derneği Başkanı Erhan Yüksel de bulunuyor.
Konuk Ukrayna heyetine Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca tarafından verilen akşam yemeğinde Belediye Başkan yardımcısı Oğuz Bolelli, Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal, Türkiye Seyahat Acenteleri Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, İlçe Turizm Müdürü Saffet Dündar ile Fethiye Belediyesi Meclis üyesi Mehmet Uysal da yer aldılar.
İki ülke arasındaki dostluk ortamına vurgu yapılan görüşmelerde, Fethiye ve Lviv bölgesi arasında kültür, turizm ve ticaret alanlarında ilişkiler geliştirilmesi kararı alındı.
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca yemekte yaptığı konuşmada, özetle; “Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin temelinde karşılıklı sevgi, karşılıklı yarar ve etkileşim yer alıyor. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin bu yıl  30. yıldönümü kutlanıyor.  
Türkiye'nin Ukrayna'da çok büyük yatırımları var. Ukrayna'ya yatırım yapan ülkeler arasında Türkiye ilk 10 içinde bulunuyor. Türkiye'de Ukrayna sermayesi ile 600 kadar irili ufaklı işletme faaliyet gösteriyor. İki ülkenin ikili ticaret hacmi 5 milyar Dolar’dan daha fazla durumda bulunuyor. Türkiye, ticari ortak olarak Ukrayna için ilk 5 içinde yer alıyor.
Türkiye ile Ukrayna arasında vizesiz olarak seyahat yapılabiliyor. 
Pandemi öncesinde iki ülke arasında karşılıklı olarak yılda yaklaşık 2 milyon kişi gidip geliyordu. Bu rakamın daha da artmasını ve Ukraynalı turistlerin Fethiye’yi daha çok ziyaret etmelerini bekliyoruz.
İki ülke son zamanlarda özellikle savunma, havacılık, kültür ve turizm alanlarında işbirliğini yoğunlaştırdı. Gerek ekonomik alanda, gerek kültürel, gerek güvenlik, gerek tarım ve taşımacılık alanında Ukrayna ile Türkiye arasında çok ciddi gelişmeler var.
Bu sene Mayıs ayında Ölüdeniz'e gelen Ukrayna seyahat acentesi yetkilileri bölgemizi çok beğenmişlerdi. Pandeminin etkilerini atlatmaya çalışan Fethiye’mize ilk gelen turistler Ukraynalılar olmuştu.
Türkiye ve Ukrayna olarak birbirimize ihtiyacımız var. Aynı zamanda birbirimizi tamamlıyoruz. Ancak, bu ikili ilişkilerin daha da hızlanması gerekir. Bu güzel adımlara vesile olacak ziyaretiniz için şahsınıza ve heyetinize teşekkür ediyoruz.” dedi.
Konuk Ukrayna heyeti adına bir konuşma yapan Skhidnytsia Belediye Başkanı İvan Piliak ise; “45 milyon nüfusu ile ülkemiz Ukrayna yüzölçümü itibarıyla da Avrupa’nın en büyük ülkesi konumunda bulunuyor.
Birkaç ay önce bir grup Ukrayna seyahat acentesi yetkilisi ve bloggerlar başta Fethiye Ölüdeniz olmak üzere Muğla ve ilçelerini gezmişlerdi. Kendileri Türkiye seyahatlerinden ve özellikle Fethiye’den çok etkilenerek Ukrayna’ya döndüler. 
Bizler geçtiğimiz yaz aylarında Fethiye Belediye Başkanı ile beraberindeki bir heyeti Ukrayna’da ağırlamak istemiştik. Fakat gündemin yoğunluğundan bu ziyaret gerçekleşememişti. Bunun üzerine bizler Uluslararası Hava Oyunları münasebetiyle bölgeyi bizzat görmek istedik. 
Heyetimizde yer alan Ukrayna Uluslararası Dostluk Derneği Başkanı Erhan Yüksel aynı zamanda Ukrayna’daki en büyük Türk firmalarından birisi olan Onur Grup’ta yöneticilik yapıyor. Kendileri neredeyse Ukrayna’nın tüm altyapısını inşa ediyorlar. 
Bizler de Ukrayna’ya döndükten sonra özellikle Lviv bölgesi ile Fethiye arasındaki başta turizm ve kültür olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” şeklinde konuştu.
Ukrayna heyetinin bölgedeki incelemelerinin ardından Pazartesi günü Türkiye’den ayrılması bekleniyor.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN