FETHİYE MUTFAĞI GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Pandeminin etkisini yitirip, normalleşme adımlarının atıldığı ve turizm hareketliliğinin arttığı şu günlerde şehirlerimizin birçoğunda gastronomi etkinlikleri düzenlenmeye başlamıştır. Ancak, birçok etkinlik sönük geçmekte ve bu durumda da hem zaman hem de mali kaynaklar açısından verimsiz sonuçlar doğurmaktadır.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL


T.C. Cumhurbaşkanlığımız himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda kutlanmak üzere 21 – 27 Mayıs tarihleri Türk Mutfağı Haftası olarak ilan edilmiştir. Hafta boyunca Ülkemiz genelinde ve yurtdışı temsilciliklerimizde Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda, Fethiye İlçesinde de Kaymakam Alper Balcı Başkanlığında, İlçemizdeki tüm Oda, Vakıf, Birlik, Dernek, STK ve turizm sektör paydaşlarının katılımı ile oluşturulan kutlama komisyonunca hafta boyunca birçok etkinlik planlanmıştır.Türk Mutfağı Haftası Fethiye Etkinlikleri boyunca İlçenin mutfak menüsü oluşturulması yanında, turistik bölge ve yemek kültürünün harmanlandığı bir konsept çalışması gerçekleştirilecektir.
Hafta etkinliklerinde; kortej yürüyüşleri, yerleşik yabancılara yönelik Türk yemekleri yarışması, geleneksel yemeklerimizden olan Etli Kaya nohutu, Fethiye keşkeği, Bal kabağı kızartması, gıvam tatlısı (coğrafi işaretli Fethiye tahinin ham maddesi susam kullanılmakta), yine geleneksel kar şerbeti, şerbet, gözleme vb. ikramlar ile Fethiye Beşkaza Meydanı, Ölüdeniz plajı, Kayaköy,  Hisarönü, Çalış Plaj ve Göcek Kordonda etkinlikler yapılarak yerli ve yabancı turistlere Fethiye yemek kültürü tanıtılacaktır. Ayrıca, Amintas Kaya Mezarı, Kayaköy Ören yeri ve Kadianda Antik Kenti ile Likya yolu seyir noktasında geleneksel Fethiye yemeklerinin katalog çekimleri yapılacaktır. Bundan başka ise, Dalış turizmine ilgiyi arttırabilmek amacıyla “su altında mutfak atölye çalışması” ve ilçemizin simgesi olan yamaç paraşütünün de dahil olduğu “Gıvam Tatlısı Uçurur” repliği için kısa film çekimi yapılacaktır.

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de yemek kültürünün gelişmesi, gastronomi turizmi olarak bir turizm ürününün ortaya çıkması sonucu hem gastronomi turizminden pay almak, hem de “Fethiye Menüsü” oluşturmak amacıyla Cumhurbaşkanlığımızca başlatılan çalışmanın verimli sonuçları olacağı aşikardır. 

Fethiye Kaymakamlığı adına etkinlikleri yürüten Turizm Danışma Bürosu Şube Müdürü Saffet Dündar  ise, “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” çalışmasına dayanan etkinlerde atalarımızdan duyduğumuz, analarımızın elinden yediğimiz geleneksel yemeklerin gelecek nesillere aktarılmasının bu projenin asıl amacı olduğunu, karada, havada ve denizde gerçekleştirilecek etkinlikler ile “#Karada Havada Denizde Gastronomide Fethiye” sloganının Fethiye Kaymakam Sn. Alper Balcı bey tarafından bizzat belirlediğini ve tüm etkinliklerde bu mottonun kullanılacağını, ayrıca, hafta boyunca Haber Türk yemek programı yapımcısı, akademisyen Asuman Kerkez ile yapımcı- programcı Kadir Çöpdemir’ in de etkinliklerin bir çoğuna katılım yapacağını belirerek, tüm halkımızı etkinliklere davet etti. Ayrıca, etkinliklerde desteklerini esirgemeyen tüm Oda, Vakıf, Dernek, Birlik ve STK’lar ile turizmci paydaşlara, esnaflara teşekkür etmeden de geçemeyiz” dedi.

Bu arada, etkinlik takvimi ve programlar Fethiye Kaymakamlığı web sayfasında ve sosyal medya hesaplarında yayınlanmaktadır. 

#KaradaHavadaDenizdeGastronomideFethiye
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN