GİRGİN: BODRUM GÜMÜŞLÜKTEKİ MYNDOS ANTİK KENTİ HARAP OLACAK!

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Myndos Antik Kenti'nin 1. Derece korunması gerekli arkeolojik sit alanının derecesinin düşürülmesini TBMM'ye taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle Girgin, 'derece düşürme kararı iptal edilmelidir' dedi.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Son Dakika 48

Girgin açıklamasında şunları söyledi: 
SONDAJ ÇALIŞMASI DURDURULMALIDIR
“Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 1. derece korunması gerekli arkeolojik sit alanının derecesini düşürme ve yapılaşmaya açma amacı güden bir karar aldı. Böylece, Bodrum-Gümüşlük Mahallesi’nin büyük bölümünü oluşturan, Antik Dönem Karia Bölgesinin en önemli liman kentlerinden olan Myndos Antik Kenti’nde sondaj çalışmalarına başlanacak.
Sondaj çalışması tarihsel yapıya zarar vermeden hemen durdurulmalıdır.
MYNDOS ANTİK KENTİNE DOKUNMAK HUKUKA AYKIRIDIR
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 6. Maddesi’nde, korunması gerekli olan taşınmaz kültür varlıklarının sayımı ve tanımı yapılmış olup Myndos Antik Kenti de kanunun bu maddesi kapsamına girmektedir. Aynı kanunun ilgili maddelerine göre, arkeolojik sit alanlarına yönelik bu tip yapılması istenen müdahaleler, yasalar gereği ve bilimsel değerlendirmeler açısından çok sakıncalıdır. 
Arkeologlar “Myndos, Roma çağının çok zengin ve ekonomisi çok düzgün kentlerinden biri olarak arkeolojik hazinemizdir. 1. derece arkeolojik alan söz konusu bölge, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun verdiği sondaj kararı usullere ters düşmektedir.” diye isyan ediyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Bodrum Belediyesi’nin karşı oy kullandığı, sivil toplum örgütlerinin, arkeologların ve bölge halkının karşı çıktığı, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 23 Mart tarihinde aldığı 11996 sayılı karar iptal edilmelidir.”
SORU ÖNERGESİ
Girgin’in Bakan Ersoy’a sorduğu soru önergesinde şu sorular yer alı: 
1)    Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun ilgili kararını iptal etmeyi düşünüyor musunuz? 
2)    Myndos Antik Kenti’nin korunması için neler yapılmaktadır?
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN