Ekonomi

Ekonomi Haberleri

Süt üreticileri zor günler geçiriyor

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, süt fiyatlarının belirlenen 2.80 lira bandının altına düştüğünü belirterek, bu durumun girdi maliyetleri artan küçük ölçekli işletmeleri, süt üreticilerini zor duruma soktuğunu söyledi. 

Akgün, üreticimiz fiyattan memnun

Yaş sebze ve meyve ihracatının artması, üreticiyi memnun ediyor. Pandemi tedbirlerine rağmen hafta sonlarında da üretime devam eden çifçiler, yetiştirdikleri ürünleri ihracatçı firmalara yetiştirmeye çalışırken başta Romanya, Ukrayna, Moldova olmak üzere AB ülkelerine günde 2 bin ton yaş sebze ve meyve gidiyor. Türkiye Haller Federasyonu Başkan Vekili Atabey Akgün “Ortaca’dan Kaş’a kadar olan bölgede günlük yaklaşık 90-120 arası tır sevkiyatı var. Yani günlük 2 bin tonun üzerinde bir sevkiyat var. Fiyat da güzel. Üreticilerimiz fiyattan memnun” dedi. Üreticiler de toptan 4-5 TL’den ihracata domates veriyoruz. Fiyat güzel. Ama girdiler çok fazla” diye konuştular.

Emeklilere müjde!

Emeklilere ödenen bayram ikramiyelerinde bu yıl artış yaşanacak. İlk ikramiye Mayıs ayında hesaplarda olacak. İkramiyeyi yeni emekliler ile dul ve yetimler de alacak. Alınacak olan ikramiyeler ise zamlı olacak.

Son başvuru tarihi 30 Nisan

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, pandemi döneminde üyelerine can suyu olmaya devam ediyor. Ortak sayısı 2 bin 680’e ulaşan kooperatifin dağıttığı kredi miktarı 160 milyon TL’yi bulurken; kredi talebinin oldukça yüksek olduğu kaydedildi. Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, “Şu anda dağıttığımız kredi miktarı yaklaşık 160 milyon TL civarında. Ortak sayımız 2 bin 680’e ulaştı. Kişi başına 100 bin TL kredi düşüyor. Kredi taleplerimiz çok. Yapılandırma başvuruları 30 Nisan’da sona erecek” dedi. 

Muğla’da 1’inci Ekonomi Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı,  Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığında gerçekleştirilen 2021 yılı 1’inci Ekonomi Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantıda Muğla’nın ekonomik durumu ve potansiyeli ile devam eden kamu ve özel sektör yatırımları, üretim ve istihdam konuları değerlendirildi.

Ata tohumlarından 12 ton ürün elde edildi

Menteşe Belediyesi yeşil alan ve parklarda kullanılan mevsimlik çiçek, çalı ve ağaç grubu bitkilerin bir kısmını dışardan satın almak yerine Ortaköy Mahallesindeki Belediyeye ait serada yetiştiriyor. Üretim yapılan serada incelemelerde bulunan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Kentimizin çeşitli bölgelerinde kullanacağımız bitkilerin bir kısmını dışarıdan satın almak yerine kendi seramızda yaklaşık 3’te biri fiyatına üretiyoruz.” dedi.  

Akdoğan ve Çondur’dan Soğuk Hava Deposu Güdümlü Proje kapsamında ziyaret

GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan ve Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, GEKA’nın desteğiyle hayata geçen, “Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu Güdümlü Projesi”ni ziyaret ederek tesiste incelemelerde bulundular. 

“Güneşin Kadınları” stant açtılar

Muğla’da hayata geçen Güneşin Kadınları Muğla Kadın Girişimi Üretim İşletme Kooperatifi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla stant açtılar. Stantlarda kooperatifte üretilen ürünler yer aldı.

Akgün “Günde 700 ton ürün ihraç ediliyor”

Fethiye ve Seydikemer bölgelerinde ihracat, yükselişe geçti. Fethiye’de son iki ayda ihracat rakamı 30 bin tona ulaşırken her gün yurt dışına 700 ton sebze ve meyve ihraç edildiği belirtildi. Rusya’nın yanı sıra Avrupa ülkeleri de Fethiye ve çevresinden yüklü miktarda sebze ve meyve çekiyor. Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü, analiz işlemlerini yakından takip edip gümrük işlemlerinde de belge kontrollerini sürdürüyor. Türkiye Haller Federasyonu Başkan Yardımcısı Atabey Akgün, “Türkiye ihracatçılarının büyük bir bölümü sevkiyatını Fethiye’den gerçekleştiriyor” dedi.

Üretici ve Balıkçılara destek ödemesi bugün başladı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, üretici ve balıkçılara yaklaşık 140 milyon liralık destek ödemesine bugün başlandığını bildirdi.

Semt Pazarı ucuz mu, pahalı mı?

Salı pazarında meyve ve sebzenin marketlere göre daha ucuz olması, vatandaşların Salı pazarını tercih etmesine neden oldu. Esnaflar iş yapamadıklarından dert yanarken, vatandaşlar ise pazarın pahalılığından dert yandı. 

Olmayan ilaçlar raflarda yer almaya başladı 

İlaç fiyatlarına yüzde 20 zam yapılmasına ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından bir süredir olmayan ilaçlar, eczane raflarında yer almaya başladı. “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” Resmi Gazete’de yayımlandığını belirten Eczacılar Odası Fethiye Temsilcisi Haydar Gülen, “Her yıl Şubat ayında beklenen ilaç zammı gerçekleştirildi” dedi. 

Esnafa gelir kaybı ve kira desteği Şubat ayı ödemeleri başladı

Ticaret Bakanı Pekcan, yönelik şubat ayı gelir kaybı ve kira desteği ödemelerine başladık" dedi.

Karayiğit “Çiftçilerin kredileri yapılandırılmalı”

Domates üreticileri, Rusya’nın açtığı 50 bin tonluk kotanın sevincini yaşarken girdilerdeki ÖTV’nin kaldırılmasını ve borçlarının yapılandırılmasını istiyorlar. Fethiye ve çevresindeki üreticiler, ürettikleri domatesleri iç ve dış piyasaya hazırlarken üretim sırasında büyük emek sarf ettiklerini belirtiyorlar. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Rusya, Türkiye ihracatının yüzde 51’ini çekiyor. Avrupa ülkelerinde yeni pazarlar bulunmasını istiyoruz” dedi.

Amerika’nın kırmızı alabalıkları Fethiye’den

Fethiye’den ABD’ye dondurulmuş fileto alabalık ihracatı başladı. Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğünün işlemlerini gerçekleştirdiği 25 tonluk fileto alabalık sevkiyatı yapıldı. Yıl sonuna kadar 800 ton dondurulmuş fileto alabalık ihracatının yapılacağı öğrenildi. İhracatı gerçekleştiren Doğan See Food sahibi Velit Doğan, “Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, Japonya, Çin ve İsrail’den sonra ABD’ye de dondurulmuş fileto alabalık sevkiyatı başlattık. Ülkemize döviz kazandırmaktan mutluyuz” dedi.

Başoğlu, “Kredi borçları ertelendi”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği tarafından yayımlanan genelgeye göre açıklamalarda bulunan Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, “Kooperatife borçlarından dolayı hiçbir esnaf ve sanatkarımız mağdur olmayacak” dedi.

KYK burs ve kredi ödemeleri başladı

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, yükseköğrenim öğrencilerinin şubat ayı burs ve kredi ödemelerinin hesaplarına yatmaya başladığını açıkladı.

Yapılandırma başvuruları bugün sona eriyor

Borçların yeniden yapılandırılması için hayata geçen düzenlemede bugün başvuru için son gün. Yapılandırmadan yararlanmak isteyen mükelleflerin mesai bitimine kadar başvurularını yapmaları gerekiyor.

Şekere yüzde 10 zam yapıldı

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., bir kilogram kristal şekerin fiyatını KDV hariç 3,57 liradan 3,93 liraya yükseltti.

Toplam 489 haber.