İhracat azaldı fiyatlar düşüşte

Yaş sebze meyvede en fazla ihracat yaptığımız ülkeler arasında yer alan Ukrayna ve Rusya'nın birbirleri ile savaşması sonucunda azalan ihracat bazı yaş sebze ve meyve fiyatlarını düşürdü. Çalış Pazarı'nda Soğan 1 liraya, patates 6 liraya, domates 7 liraya satıldı.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmadı ülkemiz ekonomisini de derinden etkiledi. En fazla yaş sebze, meyve ihracatı yaptığımız bu iki ülkede yaşanan kriz sonrası ihracatın azalması ülkemizde de yaş sebze, meyve fiyatlarını düşürdü. Birkaç ay önce domates fiyatlarının ihracatın hızlanması ilt 18 lira seviyelerine çıkmasından sonra halde 3-4 lira seviyesinde satılan domates pazarda da 7 liraya satılmaya başlandı.
Pazar günleri Çalış Mevkii’nde kurulan Halk Pazarı’nda en ucuz ürünlerin arasında 1 lira ile soğan yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde 6 liraya kadar satılan yeşillik çeşitleri 3 liraya kadar düşmüş durumda. Pazarda elma ve havuç 5 liraya alıcı beklerken salatalık 20 liralık fiyatı ile cep yakmaya devam ediyor. Yine pazarda 20 liraya satılan patlıcan, biber yüksek fiyatları ile dikkat çekerken kış sebzesi olarak bilinen ıspanak ise 10 liraya satılıyor.
Ülkemizin kuzeyinde yaşanan savaşın daha bir süre daha devam edeceği tahmin ediliyor. Ama Rusya’nın aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülkeden ihracatını arttıracağının açıklanması sonrasında ihracatın artması halinde fiyatların biraz daha yükseleceği tahmin ediliyor.
Vatandaşlar ise pazarın geçtiğimiz günlere göre ucuzladığını ama bu haliyle bile artan enflasyon rakamlarından sonra alım güçleri düştüğü için bu fiyatlarla alışveriş yapmakta zorlandıklarını ifade ediyorlar.

HaberHaberHaberHaber

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN