İYİ PARTİ'DEN ZİRAAT ODASI'NA ZİYARET

İyi Parti Fethiye İlçe Başkanı Ali Fatih Çoban, yönetim kurulu üyeleri, İl Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Önder, geçmiş dönem Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi ve İş İnsanı Ahmet Sakıcı Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit'i makamında ziyaret ettiler.

PAYLAŞ
Youtube Kanalı VİDEO
Son Dakika 48 - Ersin DAL

İyi Parti Fethiye İlçe Teşkilatı, İl Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Önder, geçmiş dönem Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi ve İş İnsanı Ahmet Sakıcı Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit’i makamında ziyaret ettiler. Ziyarette ülke gündemi ve çiftçilerin sorunları konuşuldu. Karşılıklı görüş alışverişinde de bulunulan ziyaret ile ilgili açıklama yapan İyi Parti Fethiye İlçe Başkanı Ali Fatih Çoban “Tabi Türkiye’de iyi giden hiçbir şey olmuyor. İktisadi sıkıntılarla boğuşan bir Türkiye, üretimden uzaklaştırılmak istenilen bir Türkiye, dışa bağımlı hale getirilmek istenilen Türkiye, ihracatı rafa kaldıralım biz dışarıdan getirelim mantığıyla yürütülen bir tarım politikası 20 yılın sonunda iflas etmiş duruma geldi. Bugün iktisadi sıkıntının en fazla hisseden kesim tarım sektörü. Gübre, naylon, zirai ilaç, fide, mazot üretim de kullanılan ara kalem malzemelerin neredeyse 5 katını bulmuş durumda. Sistemden önce biraz daha dizginlenebiliyordu ama o sistemden sonra tamamen kontrolden çıkmış durumda. Türkiye’de ki her alanda kontrolsüzlük, tek adamcılık, otoriter sistem bugün Karaçulha’da, Esenköy’de, Bozyer Köyü’nde domates serasını da etkiledi. Türkiye’yi güçlü bir şekilde İyi Parti’nin iyi tarımın en önemli üç kriterleri ana maddesinden birisi kalkınmadır. Karaçulha’da domates üreteceğiz, Göğben’de salatalık üreteceğiz her alanda üretimi desteklememiz lazım” dedi. 


“İKTİDAR PARTİSİ ÜRETİMLE İLGİLİ HİÇBİR ADIM ATMAMAK İÇİN ELİNDEN GELEN HER ŞEYİ YAPIYOR”
İktidar partisinin de tarım politikalarını eleştiren Çoban “Ama bakıyoruz ki İktidar partisi üretimle ilgili hiçbir adım atmamak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Bizleri beton kurtarmayacak. Bugün çiftçiyi serasında tarla da tutmak için Adalet Kalkınma Partisi’ne sesleniyorum herhangi bir politikanız var mı? Artık çıraklık, kalfalık, ustalık süresinden sonra artık mevcut iktidar da sadece seyrediyor. Herhangi bir önlem, çaba, bu maliyetleri nasıl azaltabiliriz çiftçiyi nasıl serada tutabiliriz diye en ufak bir politikası maalesef ki yoktur” dedi. 


“ÇİFTÇİ ADALET KALKINMA PARTİSİNİN MARABASI DEĞİLDİR”
Ziraat Odası’Nı ziyaret sebeblerini de anlatan Ali Fatih Çoban “Ve biz bugün Ziraat Odası’na Kenan başkanın yanına İyi Parti Fethiye İlçe Başkanlığı olarak buradan dikkat çekmek için geldik, herkesi de buraya bekliyoruz. Çiftçi Adalet Kalkınma Partisinin marabası değildir. Oy toplayacağı bir merkez biz ne yaparsak yapalım bu çiftçinin oyunu alırız dediği bir şey değildir. Bugün gidelim Karaçulha halinde herhangi bir zirai ilaç bayiine girelim çiftçilere uzatın gübre ucuzdur diyen yok. Gübre pahalı değil diyen bir insan bulamazsınız. Çiftçinin sesini duyun” diye konuştu. 


“İNSANLARI ÜRETİMDEN NASIL UZAKLAŞTIRABİLİRİM DİYE CEZBEDEN BİR HÜKÜMET VAR”
Tarım sektörünün sahipsiz olduğunu belirten Çoban “Bu sektörün yanında durun. Eğer çiftçiyi tarımda üretim alanında sahada tutamadığınız zaman geçmiş olsun. Üretimi nasıl daha iyi bir şekilde maliyetini nasıl azaltabiliriz, ürün kalitesini nasıl çoğaltabiliriz, çiftçiyi bugün 3-5 tane zirai ilaç baron, kartel şirketlerinin elinde bilimsel olarak tutmamamız lazım. Diğer önemli bir konu, artık Türkiye’de çiftçi yaş ortalaması 50 ile 60’a geldi. Yeni nesil gelmiyor. Yeni nesil arkadan yetişmiyor. Bugün çiftçilikte de bir, iki gün içerisinde öğrenebileceğiniz bir şey değil. Tecrübeyle sabit tutulması lazım. Uzun süre yapılması lazım. Bugün, üretimin zorlukları, üretimde kullanılan malzemenin pahalılığından dolayı kadar verimli toprakları betona teslim ediyoruz. Çiftçi ne yapsın? Naylonu eskimiş iki, üç yıl olmuş. Naylonu değiştirmesi gerekiyor. Gidiyor nayloncuya hesap çıkartıyor 150-200 bin lira. Bunu karşılayacak durumu yok. İnsanları üretimden nasıl uzaklaştırabilirim diye cezbeden bir hükümet var. O insanların da biri akıllarına giriyor. Toprağı doğayı katlediyoruz” dedi. 


“ÇİFTÇİ SAHİPSİZ. LÜTFEN ÇİFTÇİNİN ARKASINDA DURUN”
Çiftçinin yalnız bırakıldığını söyleyen Çoban “Her alanda çiftçilikle ilgili, üretimle ilgili ortadaki problemi gidermek anlamıyla ilgili bir adım atmıyoruz. Çiftçi sahipsiz. Lütfen çiftçinin arkasında durun. İyi Parti Fethiye İlçe Başkanlığı olarak, çiftçiyi tarlada, serada tutabilmek için, üretimden kopartmamak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bunun için de bugün iyi tarım olarak ciddi anlamda genel merkezimiz ve muhalefette bunu artık sorunlarına gösteriyoruz, çözümü de buluyoruz” dedi. 


“KARAÇULHA HALİ’NDE ÜSTÜ KAPALI BİR ALAN YOK. ÇİFTÇİ KIŞIN YAĞMURUN ALTINDA GELİYOR”
Karaçulha Hali’nde üstü kapalı bir alanın olmadığını ifade eden Çoban “Çiftçi kışın yağmurun altında geliyor. Hepsinin üzerinde bir yağmurluk. Bu şartlarla ilgili yetkililere buradan Kenan başkanım aracılığıyla bir kez daha sesleniyorum. Orada çiftçilerimizin malını pazarlarken üzeri örtülü bir alan yapılması gerekiyor. En fazla muzdarip olduğu. Sabah çünkü beş sularında malını satmak için gidiyor. Sabah çorbasını içebileceği, çayını içebileceği bir alan yaratıldığı takdirde daha güzel olacaktır. Bu vesileyle çiftçilerimiz kendilerine verilen değeri hissedecektir “ dedi.


“EVİMİZİN ÖNÜNE 2 MARUL 2 DOMATES DİKEMEDİĞİMİZ ZAMAN BETON VE ASFALTIN YENMEDİĞİNİ ANLAYACAĞIZ AMA İŞ İŞTEN GEÇMİŞ OLACAK”
Teşkilatı tarafından kendilerine yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit “Başkanım güzel şeylere değindi. Söylediği gibi çiftçiyi, tarımı masaya yatırırsak 2-3 günde bitecek bir iş değil. Çok sorunumuz var. Bunları biz elimizden geldiği kadar il kurul toplantılarında olsun Bakanlıklara ve ilgili yerlere dosya halinde gönderiyoruz. Sonuç yok. 20 tane madde gönderdiysek bir tanesinden bile geçerli bir dönüş almadık. Betonlaşma olayını geçenlerde dile getirdik biz. Çiftçilerimizden kötü tepkiler de aldık. “ başka bir öneri sunun o zaman nereden para kazanacağız villa yapmazsak” dediler.  Onlar da haklılar belki ama benim görevim bu tarım alanına kaçak villa ve bungalov yapılmasına ben karşıyım. Çünkü yarından sonra evimizin önüne 2 marul 2 domates dikemediğimiz zaman beton ve asfaltın yenmediğini anlayacağız ama iş işten geçmiş olacak. 
Bir uçak krizi yaşadık hepimizin bildiği gibi bu krizden önce bizim ihracatımız % 51 in üzerinde Rusya, Romanya Belarus gibi yerlere idi. Hala onu toparlayamadık 200 binin üzerine çıkamadık. Geçenlerde Hal Müdürü Engin Bey ve Atabey Akgün ile beraber Orman İşletme Müdürümüze hem hayırlı olsuna gittik hem de orada bir aydır dosyamız bekliyor. Müdürümüz de sağ olsun en kısa zamanda işimizi halledecek. 
Başkanlarıma bizim ve çiftçinin sesi oldukları için teşekkür ediyorum. Bütün seçilen il ve ilçe başkanlarına söylüyorum. Sayın seçilen milletin vekili Ankara’ya gittiği zaman Muğla’ya geldiği zaman deniz kenarında çay partisinde ve yemeklerde olacaklarına gelsinler ben gece gündüz ben hazırım görüşmeye. Hale mi gideceğiz, Cuma pazarına mı gideceğiz, çiftçi dinlemeye mi gideceğiz veya çiftçinin sorununu gelip bizden alsınlar. Ben bunu herkese söylüyorum. Metin Ergün geldi birlikte üretici pazarlarına gittik. Bunun böyle olması gerekir. 
Bizim üretmemiz lazım, genç çiftçileri arazide tutmamız lazım. Üretmezsek olmuyor. Bunun üzerinde çalışmamız şart. Kontrollü tarım yapmamız lazım. Ama bakanlıkta böyle bir çalışma yok“ dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN