Kulaç 'Yönetemiyorsunuz'

Deva Partisi Fethiye İlçe Başkanı Saniye Kulaç Asgari Ücret'in 4.250 TL olarak belirlenmesinin ardından basın açıklaması yaptı.Kulaç açıklamasında İktidarı eleştirerek 'Milleti kandırmayın. Yönetemiyorsunuz. Olmuyor. Çırpındıkça batıyorsunuz' dedi.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Asgari Ücret’in %50.4 oranında yapılan zamla 4.250 TL olarak belirlenmesinin ardından Fethiye siyasetinden ilk açıklama Deva Partisi Fethiye İlçe Başkanı Saniye Kulaç’tan geldi. Kulaç açıklamasında “Asgari Ücret 4250 TL oldu. İktidar asgari ücrete %50.4 zam yaptık diye siyaset yapıyor. Ülkemizde çalışanların %60’ı asgari ücretle çalışıyor.Son zamanlarda ekonominin durumuna baktığımızda bu yeterli bir ücret değildir.Ama öyle bir duruma geldik ki bunun üzerinde ki bir zam  zaten zor durumda olan işvereni daha zor durumda bırakacaktır.Asgari ücret zammına orantılı olarak esnaflarımızın ödediği aylık Bağ-kur primleri de artı.Bir esnaf 1670 TL bağ kur primi ödeyecek.Neresinden bakacağımızı bilmediğimiz bir durumun içerisindeyiz” dedi.
“%50.4 ZAM DAHA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNE 13 GÜN KALA YOK OLDU GİTTİ”
Asgari Ücret’e yapılan zammın Asgari Ücret’le çalışana çare olup olamayacağını örneklerle açıklayan Saniye Kulaç “Asgari ücretle çalışan bir vatandaşımızın aldığı zam geçim derdine çare olacak mı bir kıyaslayalım.
1 Ocak 2021 tarihinde dolar 9 TL. Asgari ücretli 2825TL maaşı ile 313 dolar alabiliyordu. Bugün dolar 16 lira 75 kuruş.Asgari ücretli 4.250TL maaşı ile 168 dolar alabiliyor.
1 Ocak 2021 tarihinde 1 gram altın 453TL. Asgari ücretli 2 bin 825TL maaşı ile 6 gram altın alabiliyor.Bugün 1 gram altın 975TL. Asgari ücretli 4.250TL maaşı ile 4 gram altın alabiliyor.
1Ocak 2021 tarihinde 1 litre mazot 6 lira 74 kuruş.Asgari ücretli 2.825TL maaşı ile 419 litre mazot alabiliyordu.Bugün 1 litre mazot 11.75 TL. Asgari ücretli 4.250 TL maaşı ile 361 litre mazot alabiliyor.
1 Ocak 2021 tarihinde 1 ekmek 1.5 TL.Asgari ücretli 2.825 TL maaşı ile 1.883 ekmek alabiliyordu.Bugün ekmek 2.5TL Asgari ücretli 4.250TL maaşı ile 1.700 ekmek alabiliyor.
Sonuç olarak bu istatistiklere bakıldığında asgari ücrete görünürde yapılan %50.4 zam daha belirlenen asgari ücretin yürürlüğe girmesine 13 gün kala yok oldu gitti.1 sene önce ki asgari ücretin alım gücü şu anda zamlı 4.250TL asgari ücretin alım gücünden fazla. Bir sene de nereden nereye gelmişiz. Ne kadar kötü yönetilen bir ekonomi ile karşı karşıyayız ortada” dedi.
“SAMİMİYSENİZ BAĞ KURUN DA BİR KISMINI DEVLET ÖDEYECEK DEYİN”
Esnafın ödediği Bağ-Kur primlerinin artışını da eleştiren Kulaç “Asgari ücrete yapılan zamlardan sonra esnafa yük olan 452TL tutan gelir vergisi ve damga vergisinin de alınmayacağı açıklandı. Bakıldığında toz pembe gibi görünen tablonun iç yüzü hiç de öyle değil.
Esnafın çalışanında dolayı devlete ödeyeceği 452 TL vergi dilimini almayacağız diyorsunuz diğer taraftan 1.234 TL olan bağ kur primini 1670 TL’ye çıkarıyorsunuz. Diyecekler ki bağ kur primleri asgari ücrete göre orantılı artıyor. Gelir vergisi ve damga vergisinden vazgeçtiğiniz gibi samimiyseniz bağ kurun da bir kısmını devlet ödeyecek deyin. Samimiyetinizi görelim.
Zaten işyerini siftah yapmadan kapatan esnaf çalıştırdığı emekçinin maliyetini nasıl çıkaracak. Bir işçi çalıştırmanın maliyeti 6 bin TL oldu. Kirası, elektriği, suyu diğer masrafları; esnaf bunu nasıl karşılayacak. Esnaf nasıl üretecek ekonomiye nasıl katkı sağlayacak” dedi.
“SİZ HALA DIŞ GÜÇLER, İÇ MİHRAKLAR GİBİ SÖYLEMLERLE MİLLETİ OYALIYORSUNUZ”
İktidarın ekonomiyi kötü yönettiğini ve bundan vatandaşın zarar gördüğünü ifade eden Kulaç “İşçi  yine geçim derdinde evinde nasıl tenceresini kaynatacağı derdinde. Esnaf   geçim derdinde, çiftçi üretmekten korkar hale gelmiş, emekli kan ağlıyor, memurlar deseniz aynı . Siz hala dış güçler, iç mihraklar gibi söylemlerle milleti oyalıyorsunuz. Milleti kandırmayın. Yönetemiyorsunuz. Olmuyor. Çırpındıkça batıyorsunuz. Bir an önce seçim kararını alın milleti bu işkenceden kurtarın” sözleri ile açıklamasını tamamladı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN