Organ bağışı haftası

Sağlık Bakanlığımız tarafından 03-09 Kasım 2021 tarihlerinde ORGAN BAĞIŞI HAFTASI olarak kutlanmaktadır. Organ bağışı ,bir kişinin tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının bir kısmının veya tamamının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına, kendi iradesi ile izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Organ nakli ,tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, hayatta olan ya da beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınan sağlıklı organın nakledilmesidir. Böbrek, karaciğer , kalp ,akciğer , pankreas, deri, incebağırsak, kemik, kemik iliği , kornea, kalp kapağı gibi organ ve dokuların nakilleri yapılmaktadır.
Kişi hayatta iken organ bağışında bulunmuş olsa dahi her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Evde yada yolda vefat eden kişinin bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz. Yalnızca hastane yoğun bakım ortamında tıbben (beyin ) ölümü gerçekleşen insanlarda organ nakli yapılabilir. Hastane yoğun bakım ortamında hekimlerden oluşan bir heyet tarafından beyin ölümü kararı verilmeden asla organ nakli yapılamaz.
Beyin ölümü, beynin işlevlerinin geri dönüşümsüz olarak sonlanmasıdır. Beyin ölümü ile bitkisel hayat farklıdır. Bitkisel hayatta hastanın solunumu devam eder, tıbbı destek ile yaşamını yıllarca devam ettirebilir, hayata geri dönebilir. Yaşın ileri olması , kronik hastalığının bulunması, alkol ve sigara kullanımı organ bağışına engel değildir. Bağışlanan organların öncelikle; kan ve doku gruplarına göre, daha sonra tıbbi aciliyet durumuna göre kime verileceği belirlenmektedir. Organ bağışı yapmak için din ,dil, ırk , cinsiyet ,zengin, fakir ayırımı yapılmaz.
Organ bağışı yapmak için, İl Sağlık Müdürlüğü , İlçe Sağlık Müdürlükleri , Hastaneler ,Toplum sağlığı Merkezlerine ve Aile Sağlığı Merkezlerine müracaat  edilebilir.
18 yaş üstü akli dengesi yerinde olan herkes bağışta bulunabilir. 
"Avrupa'da ölen insanların aileleri ile yapılan görüşmelerde, organ bağışlama oranı ortalama yüzde 75 civarında iken, ülkemizde bu oran yüzde 23'tür. Organ bağışı sadece tıbbi bir konu değil, aynı zamanda toplumsal, dini ve hukuki yönleri de son derece önemli bir olgu olarak toplumumuzda sorunlar listesinde yerini korumaktadır. Bu noktadan baktığımızda, organ bağışı farkındalığının arttırılması, toplumun tüm kesimlerinin dahil olması ile mümkündür. Özellikle de siyasetçiler, sanatçılar, sporcular ve aydın insanlar gibi rol modellerin bir adım öne çıkarak organ bağışı konusunda vereceği mesajlar, toplumsal farkındalık açısından son derece önemlidir.
Organ bağışının, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri yüksek kurulu 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile  caiz olduğunu açıklamıştır. Kuranı Kerimde Maide suresi Ayet 32 de de belirtildiği gibi ‘’Her kim ki birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır.’’ denilmektedir. Her bağış yeni bir candır. Herkesi organ bağışı yapmaya davet ediyoruz.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN