PAZARDA ÜRETİCİ DENETİMİ

Fethiye Ziraat Odası Başkanlığı ve Fethiye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'ne bağlı ekipleri Cuma günleri kurulan Üretici Pazarı'nda denetim yaptılar. Denetimlerde pazarda satış yapan üreticilere çeşitli bilgiler aktarılırken aynı zamanda satış yapanların gerçek üretici olup olmadığı denetlendi.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Fethiye’de Cuma günleri kurulan Üretici Pazarı’nda Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit’in de katılımı ile Fethiye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı ekipler denetim yaptı. Denetimlerde pazarda satış yapanların gerçek üretici olup olmadığı araştırılırken aynı zamanda satış yapan üreticilere pazarda satış yapabilmeleri ile ilgili konularda bilgiler verildi. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit bizzat katıldığı denetim sırasında üreticiler ile tek tek sohbet ederken Seydikemer’e bağlı Arsa Köyü’nden pazara gelen bir üreticiden susam satın aldı.PAZARDA ÜRETİCİ DENETİMİ“CUMA PAZARI ÜRETİCİ PAZARIDIR”
Yaptıkları denetimim gerçek üreticilerin haklarını korumak adına önemli olduğunu ifade eden Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit “Cuma Pazarı üretici pazarıdır. Fethiye Ziraat Odası’na kayıtlı olan üreticiler ve Seydikemer Ziraat Odası’na kayıtlı olan üreticiler bu pazarda yetiştirdikleri ürünleri satarlar. Satarlar ancak bizden aldıkları üretici belgelerinde hangi ürünü yetiştirdikleri konusunda bize beyan ettikleri ürünleri satmak zorundalar. Beyan etmedikleri ürünleri burada satamazlar. Burası üretici pazarıdır” dedi. PAZARDA ÜRETİCİ DENETİMİ“BİZLER BURADA TEZGÂHLARIN DENETİMİNİ YAPIYORUZ”
Uzun zamandan bu yana denetim yapamadıklarını belirten Karayiğit “Bizler burada tezgâhların denetimini yapıyoruz. Zabıta arkadaşlarla ve uzun zamandır denetim yapmamıştık. Pandemi girince araya çiftçi zor duruma düştü. Ama gördük ki bu zamanda ürettiğimiz ürünü satmaktan ziyade, satın alıp satma işinin çoğaldığını fark ettik. Bu da çiftçimize haksızlıktır diye düşündük. Onun için denetim yapmak istedik. Belgeleri ve tezgâhı kontrol ediyoruz. Mesela halden almış sarımsağı getirmiş burada satmak istiyor. Buna müsaade etmiyoruz. Bu tür denetimler yapıyoruz önce uyarıyoruz uyardığımız halde yine devam ederlerse onların malların tezgâhlardan alıp belediyenin uygun gördüğü soğuk havaya gönderiyoruz” diye konuştu. PAZARDA ÜRETİCİ DENETİMİ“ÜRETİCİLERİMİZİN HER ÜRETTİĞİ ÜRÜNDEN KANUNEN 100 KİLO GETİRME HAKKI VAR”
Açıklamasında hangi konularda denetim yaptıkları konusunda da bilgiler aktaran Karayiğit “Üreticilerimizin her ürettiği üründen kanunen 100 kilo getirme hakkı var. Ancak bazı yerlerde 5 ton 10 ton görüyoruz. Bunlarda alıp satmadır. Üretici üretmiştir. 10 dönüm karpuz dikmiştir, satacaktır ama Cuma Pazarı’na getirilecek olan kilo bellidir. O kadar getirmesi gerekiyor. Geri kalanını da halde satması veya başka yerlerde satması gerekiyor. Biz bu konularda uyarıyoruz ve bu denetimlerin çiftçiler için sağlıklı olduğunu görüyoruz” dedi. 


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN