Stratonikeia'daki asırlık kahvehane, aslına uygun restore ediliyor

Yatağan ilçesinin Eskihisar Mahallesi'ndeki Stratonikeia Antik Kenti'nde yer alan yaklaşık 100 yıllık tescilli kahvehane, Muğla Valiliği ve Yatağan Belediyesi işbirliğiyle restore ediliyor. Aslına uygun şekilde yapılan restorasyonunu tamamlanmasıyla, tarihi kahvehanenin kafe olarak hizmet vereceği bildirildi.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 -

Yatağan ilçesindeki 3 bin yıllık Stratonikeia Antik Kent’inin girişinde yer alan Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescilli, kırma taş duvarlı yığma teknikle inşa edilmiş ahşap tavanlı, alaturka kiremit örtülü kırma çatılı ve ahşap saçaklı tek katlı kahvehane binasının restorasyon çalışması başladı.
Muğla Valiliği ve Yatağan Belediyesi tarafından, Yatağan Belediyesi’ne ait 70 metrekarelik kahvehane binasında başlatılan çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, incelemelerin ardından açıklamalarda bulundu.
Başkan Toksöz, 2,5 yıl önce göreve geldiklerinden bu yana öncelik verdikleri konuların başında Stratonikeia Antik Kenti’nin geldiğini, kahvehane restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte buranın kafe olarak yerli ve yabancı misafirlere hizmet vereceğini belirterek, “Değişen ve gelişen Yatağan’ın en önemli katma değeri olduğunu düşündüğümüz, tarihi ve kültürel turizm açısından ülkemizde gündem olabilecek Stratonikeia’mıza bir eser daha kazandırmamın gururunu yaşıyoruz. İnşallah, valiliğimiz kanalıyla yapmış olduğumuz müracaat sonucunda belediyemize ait olan Stratonikeia’daki kahvehanemizin restorasyonuna başladık” dedi.
Stratonikeia’nın farkındalık oluşturması için tanıtımına da önem verdiklerinin altını çizen Toksöz, “Stratonikeia, inşallah Yatağan’da değer, kültür, gezme ve insanlarımızın nefes alabilecekleri bir ortam yaratmaya devam ediyoruz. Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt’ün katkılarıyla birlikte gün gün değişen ve güzelleşen bir Stratonikeia ortaya koyduğumuza inanıyoruz. Bu kapsamda, belediyemiz olarak yapacağımız iş yerimizi de inşallah kış döneminde bitirip yaz döneminde insanlarımızın hizmetine sunmak, en önemli amacımız” diye konuştu.
Toksöz, Yatağan’ın tarihi ve kültürel turizmle anılır bir şehir haline gelmesi için yoğun mesai harcadıklarını kaydederek, şöyle konuştu:
“Göreve geldiğimiz günden bu yana Stratonikeia’da, kentin girişindeki satış yerleriyle birlikte elektrik hattının yer altına alınıp ışıklandırılmasından tutun, karşılama merkezi binasına kadar birçok inşaata ve restorasyona devam ediyoruz. Ayrıca sokak sağlıklaştırma çalışmaları da devam ediyor. İnşallah, önümüzdeki süreçte, gelecek yaz insanların gıptayla bakacağı bir Stratonikeia ortaya çıkaracağımıza inanıyorum.”
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN