2024 Yılı Tahmini Bütçesi Oylandı
MUTSO Meclisi 2023 yılı son meclis toplantısını gerçekleştirdi. Odanın 2024 yılı tahmini bütçesi oylandı.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) meclisi, 2023 yılının son toplantısını Meclis Başkanı H. Koray Özcan’ın divan başkanlığında yoğun katılımla gerçekleştirdi. 26 Aralık Salı günü gerçekleştirilen toplantının açılışında Meclis Başkanı Özcan, geçtiğimiz günlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Ege Bölge Başkanlığına seçilen Muğla KGK Başkanı Mehtap Çahan’a tebriklerini iletti. Ayrıca tüm meclis üyelerinin yeni yılını kutladı.
Meclis Başkanı Özcan’ın konuşmasının ardından gündem maddeleri görüşüldü. 2024 yılı bütçe taslağına ilişkin gelir ve gider bütçesi tahmini 64 milyon olarak onaylandı.
Meclis toplantısı, gündem maddelerinin oylanarak karar bağlanmasının ardından, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ekonomik değerlendirmeye ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “2023 yılı Türkiye ekonomisi için kolay geçmedi. Deprem ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri gibi etmenler ekonomik gidişatı etkiledi. Seçim belirsizliği ve deprem felaketlerine rağmen Türkiye’nin büyüme performansı beklenenin üzerinde seyretti.
2023’ü % 4.5’e yakın bir büyüme oranıyla kapatmak üzereyiz. Küresel ekonomideki özellikle Avrupa’daki görece zayıf seyir ihracatımızı olumsuz etkiledi. Bu yıl ihracattaki büyüme hızı oldukça düşüktü. Durum böyle olunca, net ihracat 2022’deki gibi büyümeye katkı sağlayamadı. Hatta net ihracat, büyümeyi aşağı çekti. Dolayısıyla, büyüme rakamları güçlü kalmaya devam etse de bu yıl büyümenin kompozisyonu çok daha fazla iç talep ağırlıklı oldu. Yatırımlar, büyümeye destek olan ikinci unsur olarak dikkat çekti. Makina ve teçhizat yatırımları bu yıl da pozitif seyrini sürdürdü.
Deprem konutlarının inşasıyla birlikte artan inşaat yatırımları, büyümeyi yılın ikinci yarısında destekledi. Yılın ilk yarısında enflasyon düşüş kaydetmiş olsa da bu durum kısa sürdü. Yılın ikinci yarısında TL’de yaşanan değer kaybı, enflasyonu arttırdı. Merkez bankası, haziran ayından itibaren politika duruşunda değişikliğe gitti. Enflasyonun uzun dönemli bir soruna dönüşmemesi için para politikası duruşunda değişikliğe gidildi. Faiz oranları, son 20 yılın en yüksek seviyelerini gördü. Artan finansman maliyetleri, özellikle ekim ayından itibaren kendini reel sektörde hissettirmeye başladı. Bununla birlikte, sıkı para politikasının tüketim harcamaları üzerindeki etkilerinin tam olarak görüldüğünü söyleyemeyiz
2024 yılı için tahminlere baktığımızda genel olarak yavaşlayan büyüme, artan enflasyon ve belirsiz global koşullarla dolu bir gelecek senaryosu çiziliyor. 2023’teki % 4,5’lik tahmini büyüme rakamına göre 2024’te %2,9 bekleniyor. Yani büyüme hızı yavaşlayacak. 2024’te kar marjlarında ve şirket gelirlerinde zayıflama tahmini var. Özellikle gıda perakendesi, oteller, seyahat gibi bazı alanlarda fiyat rekabetinde artış bekleniyor.
Sıkılaşan para politikaları ve artan enflasyon tüketici harcamalarını zayıflatacak ve bu da ekonominin genel olarak daha durgun bir büyüme göstermesine neden olacaktır. Şüphesiz ki 2024 hem dünya çapında hem de yurtiçi piyasalarda önemli gelişmelerin olacağı ve 2023’e göre daha temkinli ve dikkatli olunması gereken bir yıl olarak karşımızda duruyor.”