Akut Planlı Bölgesel Eğitimi Fethiye'de
AKUT Arama Kurtarma Derneği'nin planlı bölgesel eğitimleri kapsamında AKUT Fethiye ekibi ev sahipliğinde 5 ile 7 Ekim 2021 tarihleri arasında navigasyon eğitimi gerçekleştirildi.
Eğitimde sorumlu AKUT navigasyon eğitmeni Mustafa Aygün ve asistanlar: Aygün Günay, Can Azizoğlu ve Serkan Yavuz ile AKUT Fethiye, AKUT Bodrum, AKUT İzmir ve AKUT Marmaris ekiplerinden 30 gönüllü katılımlarını sağladı.
Navigasyon Eğitimi Fethiye’nin Karaçulha Mahallesi Kayık Seki mesire alanında olup senaryoya dayalı harita, pusula, GPS ve Telefon uygulamalarını tek başına ve müşterek kullanarak özel araziye yerleştirilmesi sonrasında hedefleri bulmaya dayalı eğitim sağlandı.
Eğitim sorumlusu AKUT navigasyon eğitmeni Mustafa Aygün, gerçekleştirilen eğitimin gönüllü ekibi arkadaşlarının bilmesi gereken önemli üç modüllerden birisi olduğunu ifade etti. Navigasyon eğitiminin özellikle enkaz alanlarında daha ağırlıklı kullanıldığı dile getiren Aygün; “Bu eğitim doğada kayıp şahısların aranması ve Kentsel Arama Kurtarmada enkaz noktasına gitmek için kullandığımız önemli bir eğitimdir. Doğada arama kurtarma, Doğada arama saha uygulaması içinde eğitimimiz bu modüllerimizden birisi aslında. Bizler verilen koordinatla gidiyoruz tabiki orada da bize navigasyon eğitimi gerekiyor. Bir deprem, sel gibi enkaz alanlarında navigasyon eğitimi ile birlikte bir koordinatla kurtarma için ilerliyoruz. Gönüllülerimiz ve bizler için önemli bir eğitim. AKUT Arama Kurtarma Derneği Fethiye ekibi gönüllü arkadaşlarımız ve farklı illerden gelen ekip arkadaşlarımıza sağlamış oldukları katılımdan dolayı teşekkürlerimi sunarım.” dedi.
Bölgede eğitimin üç gün sürmesinin ardından bugün biteceğini söyleyen AKUT Fethiye Ekip Lideri Birol Coştu: “ Yaklaşık üç gündür süren navigasyon eğitiminde öncelikle Akut navigasyon eğitmenimiz Mustafa Aygün’e ve beraberinde asistanlarımıza, katılım sağlayan gönüllü vatandaşlarıma şahsi adıma teşekkür ediyorum. Güzel bir eğitim gerçekleştirildi. Bu eğitim doğada kayıp şahısların aranması ve Kentsel Arama Kurtarmada enkaz noktasına gitmek için kullandığımız önemli bir eğitimdi. Bölgede çadırlarımız kurularak kamp yapıldı ve gece de eğitim alanında geçirilerek eğitim çalışmalarımız tamamlandı. Navigasyon eğitmenimizinde dediği gibi önemli bir eğitimdi. Her gönüllü vatandaşımızın bilmesi gereken navigasyon eğitiminde doğada arama kurtarma enkaz noktasına gidilebilmesi adına verilen bir eğitimdi. Eğitimimizi tamamladık. Toparlanma zamanı geldi. Bugün akşamüstüne doğru bölgeden ayrılacağız. Tekrardan herkese teşekkürlerimi sunarım. İyi çalışmalar dilerim “ dedi.
Kursiyerler bölgede eğitim sürecince kamp kurarak gecelerini de kamp alanında geçirmiş olup eğitim çalışmalarını başarıyla tamamladı. Çevrede bulanan atık maddelere de el atan AKUT Arama Kurtarma Derneği ekipleri bölgede bulanan çöpleri toplayarak eğitim alanında mesir alanı temizliği yaptı. Doğaya duyulması gereken duyarlılığı ekipler yine dikkat çekti.
AKUT Arama Kurtarma Derneği, kurulduğu 1996 yılından bu yana gerçekleştirdiği 3.807 operasyonda, 3.049 insanın hayatını kurtardı. Yaşamın kutsal ve en değerli olduğunun bilinciyle 1.557 hayvanın da kurtarılmasını sağladı. 5 yılda 52.000 km yol kat ederek, 52 il, 174 ilçede 5,5 milyon kişiye mobil eğitim projesi ile ulaştı. Her yıl toplumu bilinçlendirmek ve afetlere karşı daha dayanıklı bir Türkiye yaratmak için 100 binlerce kişiye ‘’Temel Afet Bilinçlendirme ve Deprem Seminerleri’’ vermeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler tarafından akredite edilmiş Türkiye’deki ilk kuruluş olarak yardım çağrısı aldığı yurtdışı afetlerinde de ülkemizi başarıyla temsil ediyor. Tamamen gönüllülük esasıyla yürüttüğü tüm eğitim, operasyon, malzeme vb. ihtiyaçlarını ise destekçilerinin bağışlarıyla karşılıyor.