'Belediyeler istihdam alanı değil'

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Fethiye'de gazetecilerin sorularını cevaplandırırken, belediyelerin istihdam alanı olmadığını personel alımlarını İŞKUR üzerinden sağladıklarını ve otopark sorununda Fethiye için gündemde bulunmadığını bu konuda ulaşım planı hazırlanması gerektiğini söyledi.

'Belediyeler istihdam alanı değil'

İyi Parti Fethiye İlçe Başkanı Ali Fatih Çoban’ı ziyaretinde büyükşehir belediyesinin personel alımları ile ilgili Millet İttifakı’ndan alım yapılıp yapılmadığı ile ilgili soruya Başkan Gürün, “İyi Parti İl Başkanı, CHP İl Başkanına taleplerini bildiriyor. Bizim büyükşehir olarak alımlarımız şöyle. İş ve İşçi Bulma Kurumu’na ihtiyaç duyduğumuz meslek gruplarını ve niteliklerini yazarak ilana çıkıyoruz. Bu ilan herkese açık… Burada o nitelikleri taşıyan arkadaşlar müracaat ediyor. Başlangıçta gerçekten o niteliklere uygun mu, eksiği var mı o tespit ediliyor. Eğer eksiklik varsa, onlar eleniyor. Daha sonra o meslek grubuna ait birikimi var mı, ona bakıyoruz. Onun için de bazı birimlerde sözlü ve pratik sınav yapılıyor. Sınav komisyonu tek tek kontrol ediyor. Bu notlara göre alım yapılıyor. Bu alımlarda Muğla Belediyesi’nde şu anda 5 bin tane personel var. Şunu unutmayalım; belediyeler istihdam alanı değil. Belediye mümkünse en az personelle en fazla işi üretmesi lazım. Çünkü bizler yatırım kuruluşlarıyız. Biz alt yapı ağırlıklı, ilçe belediyelerimiz de üst yapı ile ilgili yatırım kuruluşlarıyız. Dolayısıyla ben bütçemde mümkün olduğu kadar yatırıma çok daha fazla pay ayırmalıyım ki, vatandaşın o konuyla ilgili eksiğini gidereyim. Dolayısıyla şu an kuruluşta 7. yılına gelmiş olan Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde başlangıçta hiç elemanı olmayan belediyenin alımları gibi ve süratle yapmam gerekiyordu. Belediyenin kuruluşundaki sancıları sizler biliyorsunuz. Kurulmuş ama bir şey yok. İlk iki sene onunla uğraştık ve çok çabuk toparladık. Şu anda belli bir stabil hale geldi. Şimdi alım yapıyorsak, yeni bir faaliyet alanı açtıysak onunla ilgili alım yapıyoruz. Bunun yanında emekli olan arkadaşlarımızın yerine mevcut çalışanlardan bir destek yapamıyorsak o zaman alım yapıyoruz” dedi. 

PROFESYONEL KULÜPLER ŞİRKETLEŞSİN 
Türkiye’de pek çok profesyonel kulüplere büyükşehir belediyeleri dolaylı yollardan da olsa destek verip, şehrinin takımlarını üst liglere çıkmasında yardımcı olurken; Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün; Fethiyespor, Muğlaspor ve Bodrumspor’a destek konularında sorulan soruya, kulüpler şirketleşsin önerisinde bulundu. Başkan Gürün, “Türkiye’de sıkıntıda olmayan spor kulübü var mı? En büyük kulüp dediğimiz ilk 4’ün borç tutarları ne kadar? Büyükşehir Belediyesi olarak amatör spor kulübümüz var. Ama onun içinde futbol takımı yok. Futbol, sadece futbol değil. Futbol başka bir şey, başka sektörler var. Hem de açık olmayan bir endüstri. Dünyada da böyle… Bence her şey yeni bir sistematiğe gidecek. Başka türlü bu kaostan kurtulmak mümkün değil. Ne olursa olsun bu sistemin revize edilmesi lazım. Biz halen, bütün amatör kulüplerine 3 bin lira, 5 bin lira, 10 bin lira katkı yaptık. Daha önce profesyonel takımların amatör birimlerine yardım yapıyorduk. Fakat son olarak Sayıştay denetçisi profesyonel takımın amatörü olduğu için amatör kabul ederek yardım yapamazsınız diye uyardılar. Bütün profesyonel takımlara bilgi vererek bundan sonra bunu yapamayacağımızı söyledik. Ama biz ful amatör olan takımlara bunu yapmaya devam ediyoruz. Bu sistemin değişmesi lazım… Bir başkan eğer futbol kulübünün başkanıysa onun döneminde yapılan tüm borçlarla ilgili kişisel sorumluluk alması lazım. Muğlaspor’a şirketleşin diye çok talepte bulundum. Şirkette hiç olmazsa hukuki olarak mali bir sorumluluk var. Harcıyor, borçlanıyor, sonra gidince bütün borçlar yeni gelen yönetime kalıyor. Yeni gelen yönetimlerin çoğu o borcu ödemekle uğraşıyor. Bu, üst düzenlemelerle ve alınacak bir takım kararlarla, şirketleşmeyle, başkanın ve yönetim kurullarının kişisel sorumluluk yüklenmesiyle belli bir makul düzeye gelebilir. Eğer bu şekilde giderse bugün olmazsa yarın bütün tarla sürülecek, yeniden tavlanacak, gübrelenip yeniden ekilecek. Bu sistem tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de maalesef sonuna gelmiştir. Ama tekrar söylüyorum spor, sadece futbol değil” ifadelerini kullandı. 

ULAŞIM PLANI YAPILMALI 
Fethiye’de otopark sorununun giderilmesi, parkomat düzeninin kaldırılma nedeni ile ilgili soruya Başkan Gürün özetle, “Otopark konusunda da Muğla’da bir takım düzenlemeler yaptık. Ulaşım Daire Müdürlüğü’nde bu işleri yapan çok iyi yetişmiş bir ekibimiz var. Bu anlamda radikal kararlar almamız gerekiyor. Otopark ile ilgili en önemli mesele geçmişte imar kanunu ile ilgili uygulamaların esnek bırakılması. Yeni yasayla belirlenen her daireye bir otopark kuralını çok sıkı olarak uyguluyoruz. Fethiye’de ulaşım konusunda bazı düzenlemeler yapılması gerekiyor. Ulaşım planının gerçekleştirilmesi şart” diye konuştu.