Botaş satılıyor mu?
Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Torba Kanunu'nda BOTAŞ'ın borçlarının silinmesini içeren madde görüşmesinde konuşan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 'Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın dünyanın en önemli doğalgaz satıcısı ülkelerinden olan Katar'a ziyaretinin hemen ardından BOTAŞ ile ilgili böyle bir adımın atılması tesadüf müdür?' diye sordu.
“Torba Kanunu’na sıkıştırılan BOTAŞ teklifinin yasalaşması halinde BOTAŞ borçsuz şekilde devredilebilecektir” diyen Girgin, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dünyanın en önemli doğalgaz satıcısı ülkelerinden olan Katar’a ziyaretinin hemen ardından BOTAŞ ile ilgili böyle bir adımın atılması tesadüf müdür? diye sordu. Komisyonda “BOTAŞ’ın yeniden yapılandırılması ve ardından hisselerin satışı sürecine hazırlanmasını mı amaçlamaktadır? “sorusunu yönelten Girgin, şunları söyledi:
AMAÇ ALICILAR İÇİN CAZİP HALE GETİRMEK Mİ?
BOTAŞ, halkımızın ucuz, sürdürülebilir ve güvenli biçimde doğalgaza erişebilmesi için kamusal bir hizmet görmektedir. BOTAŞ bu doğrultuda faaliyetlerini sürdürürken, hükümetin yanlış ekonomik politikaları zararının daha da artmasına neden olmaktadır. Döviz kurundaki hızlı yükseliş, BOTAŞ’ın zararını katlamaktadır.
Dolayısıyla BOTAŞ, borçları silinerek alıcılar için daha cazip hale mi getirilmek istenmektedir?
Doğal gaz alım-satımına ilişkin pazarlıklarda, birden çok özel sektör şirketi yerine, büyük ve kamusal nitelikli BOTAŞ gibi bir şirketin varlığı, ithalat sözleşmelerinde ülkemizi avantajlı kıldığı görülmektedir.
BOTAŞ’ın finansal görünümünün düzeltilmesi ve nakit akışının düzenlenmesi olumludur ancak söz konusu düzenlemenin zamanlaması, tek ve gerçek amacın bu olup olmadığı konusunda kuşkular doğurmaktadır.
BOTAŞ’IN YAPISI PARÇALANIYOR
Geçtiğimiz günlerde BOTAŞ’ın yeniden yapılandırılacağı, yapısının parçalanacağı, bünyesinde Doğalgaz Ticaret A.Ş. ve Doğalgaz Altyapı A.Ş. adında iki şirket kurulacağı yönündeki haberler basında yer almıştır. Bu iki yeni şirketin kurulmasının ardından BOTAŞ’ın yürütmekte olduğu faaliyetlerin yeni şirketler ile yine bünyesindeki BİL (Botaş International Limited) adlı şirkete bölüneceği belirtilmektedir.
KİK VE MEVZUATTAN MUAF OLACAK
Yeni kurulacak iki anonim şirketin, personel rejimi açısından KİT statüsü taşımayacağı, Kamu İhale Kanunu dahil KİT’lerin tabi olduğu mevzuattan muaf olacakları yine aynı haberlerde belirtilmektedir. BOTAŞ’ın doğalgaz piyasasındaki payının küçültülmesinin de yine aynı düzenlemenin hedeflerinden birisi olduğu yazılmıştır.
Bu haberler ne Enerji Bakanlığı ne de BOTAŞ tarafından henüz yalanlanmış değildir.
Aksine Enerji Bakanımız Fatih Dönmez, aynı günlerde haberleri doğrularcasına, yine TBMM çatısı altında BOTAŞ’ın yeniden yapılandırılacağını açıklamıştır. Hatta yine Sayın Dönmez, BOTAŞ’ın halka arz yoluyla hisselerinin bir kısmının satılacağını belirtmiştir.
ENERJİ GÜVENLİĞİ NASIL MÜMKÜN OLACAK?
İkiye bölünmüş, faaliyetleri dağıtılmış, zayıflatılmış bir BOTAŞ’ın, uluslararası arenada önemli roller üstlenebilmesi ve ülkemizin enerji güvenliğini sağlayabilmesi nasıl mümkün olacaktır? Bu düzenleme, milli güvenlik sorunu doğurabilecek bir sürecin ilk adımı mıdır?
KATARLI VE BAE’Lİ ŞİRKETLERE Mİ SATILACAK?
Halka arz yoluyla hisse satışının bir özelleştirme yöntemi olduğunu biliyoruz. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın son Katar ziyaretinde Türkiye Varlık Fonu’ndaki bazı şirketlerle Katar’ın ilgilendiği bilgisi basına yansımıştı. Dünyanın en önemli doğalgaz satıcısı ülkelerinden olan Katar’a ziyaretin hemen ardından BOTAŞ ile ilgili böyle bir adımın atılması tesadüf müdür? BOTAŞ hisselerinin bir diğer muhtemel alıcısının Birleşik Arap Emirlikleri olduğu iddia edilmektedir. BOTAŞ’ın hisselerinin bir kısmının Katarlı ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden yatırımcı ve şirketlere satılması mı planlanmaktadır?
VİTRİNE Mİ ÇIKIYOR?
BOTAŞ’ın finansal görünümünün düzeltilmesinden önce BOTAŞ’ın zararını arttıran ekonomide ve enerjide uygulanan yanlış politikalardan vazgeçilmesi daha doğru olmaz mı? Döviz kuru katlanarak artarken dövizle bağlantılı olan doğalgaz fiyatlarının yükselmesi ve ülkemize maliyeti artmaya devam etmeyecek mi? Yoksa buradaki asıl amaç, borçları silinen BOTAŞ’ın yeni borçlar birikmeden hızla vitrine çıkarılması ve hisselerinin satılması mıdır?