Dökme zeytinyağı ihracatına getirilen yasağı sordu 

İyi Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, Muğla ve yöresini yakından ilgilendiren dökme zeytinyağı ihracatına getirilen yasak ile ilgili olarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM'ye sunduğu soru önergesi sundu. 

Dökme zeytinyağı ihracatına getirilen yasağı sordu 

İyi Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, “Bakanlığınıza bağlı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından zeytinyağının dökme olarak ihraç edilmesinin 31 Ekim 2021 tarihine kadar yasaklandığı açıklanmıştır.  Zeytinyağı ihracatı konusunda bu karara benzer bir kararın en son 2001 yılında alındığı ve çeşitli sıkıntılara sebep olduğu bilinmektedir. Basına yansıyan Bakanlık kaynaklarının ifadelerine göre, bu kararın pandemi belirsizliği ile katma değeri daha yüksek olan markalı ve ambalajlı üretime dayanan ihracatı teşvik etmek açısından alındığı belirtilmektedir. Fakat bu açıklama, dökme zeytinyağı ihracatına ilişkin yasak getiren kararın rasyonel bir gerekçesi olup olmadığı konusunda yetersizdir ve çeşitli açılardan da izaha muhtaçtır. Bu sebeple İzmir, Aydın, Muğla, Balıkesir ve Manisa gibi illerimizde faaliyet gösteren zeytinyağı ihracatçılarımızı endişeye sevk etmiştir” dedi. 

Açıklamasını sürdüren Milletvekili Ergun, “Bununla beraber sektörden kamuoyuna yansıyan bazı değerlendirmelere göre, Bakanlığınızın bu kararının zeytinyağı rekoltesinde yaşanan kayıp sonucunda oluşan enflasyonu baskılama amacıyla ortaya çıktığı iddia edilmektedir. Bu yönüyle Bakanlığınızın aldığı ihracat yasağı kararı konusunda bazı hususların açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında; Bakanlığınız yetkilileri tarafından, alınan bu kararın markalı ve ambalajlı üretime dayanan ihracatı teşvik edecek ve daha yüksek katma değer sağlayacak bir karar olduğu açıklanmıştır. Zeytinyağı endüstrisinin markalı ve katma değeri yüksek üretime dayanan ihracatının artırılması için Bakanlığınız tarafından hangi teşvik ve destekler sağlanmaktadır? İhracat yasağı kararının zeytinyağı ihracatçılarımız açısından pazar kaybına neden olup olmayacağı konusunda bir çalışma yapılmış mıdır?
Eğer böyle bir çalışma varsa, Bakanlığınız dökme zeytinyağı ihracat yasağı kalkana kadar ihracat pazarlarının korunması konusunda ne gibi önleyici tedbirler almıştır? Bu karar alınırken, 2001 deneyiminden yola çıkarak o dönemde yaşanan sıkıntıların 2021 ihracat yasağı kararınızdan sonra tekrar etmemesi için bir etki analizi yapılmış mıdır? Bakanlığınız tarafından, bu karardan doğrudan etkilenecek olan zeytinyağı ihracatçıları birliklerinin görüşüne başvurulmuş mudur, başvurulmuş ise bu birlikler ne yönde görüş belirtmişlerdir?” ifadelerini kullandı.