Global Engelliler Vakfı'nda 'GEV' Muğla Ağırlığı

Engelli haklarını ve ihtiyaçlarını kapsayıcı bir vizyonla ilgili taraflarla iş ve güç birliği tesis ederek, kaliteli ve sürdürülebilir ürün, sistem ve hizmete dönüştüren küresel bir kuruluş olan Global Engelliler Vakfı 'GEV' ilk genel kurulunu yaptı.

Global Engelliler Vakfı'nda 'GEV' Muğla Ağırlığı

Engelli haklarını ve ihtiyaçlarını kapsayıcı bir vizyonla ilgili taraflarla iş ve güç birliği tesis ederek, kaliteli ve sürdürülebilir ürün, sistem ve hizmete dönüştüren küresel bir kuruluş olan Global Engelliler Vakfı “GEV” ilk genel kurulunu yaptı.

Daha önce Dünya Engelliler Vakfı (DEV) Genel Sekreteri olan Necdet Öztürk Başkanlığı'nda kurulan GEV'in 7 kişilik Yönetim Kurulu'nda Muğla, DOKTOB (Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletmecileri Birliği) Başkanı Yücel Okutur tarafından temsil edilirken, danışma kurulları ve komitelerinde de Muğla'dan Prof. Dr. Nurettin Demir, Prof. Dr. Ozan Bahar, Çetin Korkut, Yusuf Erdinç Gürsoy, Metin Parça ve Özcan Özgür yeraldı.

Engelli haklarını ve ihtiyaçlarını kapsayıcı bir vizyonla ilgili taraflarla iş ve güç birliği tesis ederek, kaliteli ve sürdürülebilir ürün, sistem ve hizmete dönüştüren küresel bir kuruluş olan Global Engelliler Vakfı “GEV” ilk genel kurulunu İstanbul Kozyatağı Hilton Otelde yaptı. Vakfın Kurucusu Necdet Öztürk Başkanlığa getirildi.
Herkes için Kapsayıcı Adil Yaşam vizyonuna, kapsayıcı eğitim ve yaşam alanlarına sahip olma, küresel bir dayanışma misyonuna sahip olan, GDU Global Engelliler Birliği Danışma Kurulu'nda yeralan Endonezya, Rusya, İngiltere, Azerbaycan, Kamerun, Gana, Fransa, Pakistan, Mali, Japonya, Almanya, İrlanda, Tanzanya, Hindistan, Güney Kore, Arnavutluk, Cezayir, Avustralya, Gürcistan, İran, Filipin, Lübnan, İsviçre, Finlandiya, Katar, Malezya, Kuveyt, İtalya, Kazakistan ve Yunanistan ile birlikte Türkiye'yi temsil eden GEV'in yönetiminde şu isimler yeraldı: Necdet Öztürk, Ömer Kalli, Yücel Okutur, Fatih Acer, Recep Akkaya, Haluk Özsaraç, Günay Kibrit.
Çok sayıda ülkenin danışma kurullarında ve komitelerde temsil edildiği genel kurulda, Uluslararası bir kuruluş olan Global Engelliler Vakfının 1. Olağan kongresinde açılış konuşmasını Vakfın Kurucu Başkanı Necdet Öztürk yaptı. Öztürk, engellilerle ilgili dernek ve vakıfların sorunu anlatma ve yardım odaklı olduğunu belirtirken, Global Engelliler Vakfının yapısının bunlardan farklı olarak oluşturulduğuna” dikkat çekerek şöyle devam etti;.
“Ülkemizde ve Dünya'da bu alanda çok sayıda dernek ve vakıf faaliyette. Biz hepsinden farklıyız. Yoksa yeni bir tane daha kurmanın alemi ve gereği yoktu. Engelliliği önleme, engellilerin topluma entegrasyonu ve engelli bireylerin kaliteli yaşam sürdürebilmeleri için çözümler üreterek, toplumla entegrasyonu sağlamak adına muhatapları ile paylaşmak istiyoruz.” diyerek şöyle devam etti:
“Bunun için ABD, Kanada ve Almanya gibi birçok ülkede ve ayrıca Birleşmiş Milletler nezdinde çok sayıda çalışma başlattık. Kaynaştırılmış eğitim, engellilerin ihtiyaçlarına yönelik sigortacılık hizmetleri, yerli üretim engelli araç gereçlerinin yapımı gibi çalışmaların yanı sıra ilk örneği Yalova’nın Teşvikiye beldesinde kurulması planlanan 'İleri Yaşam Merkezleri ve yine ilk örneğini Yalova’da hayata geçirmeyi planladığımız 'Sosyal Aydınlanma Merkezleri' ile engellilerin ve yaşlıların yaşam kalitesini arttırmayı ve toplumun farkındalık düzeyini yükseltmeyi planladık.”
Bunun için ABD, Kanada ve Almanya gibi birçok ülkede ve ayrıca Birleşmiş Milletler nezdinde çok sayıda çalışma başlattıklarını ifade eden Başkan Öztürk, “Kaynaştırılmış eğitim, engellilerin ihtiyaçlarına yönelik sigortacılık hizmetleri, yerli üretim engelli araç gereçlerinin yapımı gibi çalışmaların yanı sıra ilk örneği Yalova’nın Teşvikiye beldesinde kurulması planlanan İleri Yaşam Merkezleri kuracağız. Dünya'daki engellileri, bizim engellilerle birlikte bu merkezlerde ağırlayacağız.” diye kaydetti.
Yine ilk örneğini Yalova’da hayata geçirmeyi planladıkları “Sosyal Aydınlanma Merkezleri” ile engellilerin ve yaşlıların yaşam kalitesini arttırmayı ve toplumun farkındalık düzeyini yükseltmeyi planladıklarını da kaydeden Başkan Öztürk Yalova ve Muğla'dan ülkemize proje ve modeller üreteceklerini ifade etti.
Genel kurulda yönetim kurulları ve 24 yan kurul seçilirken, 10 kişilik “GEV Bilimsel Kurulu”nda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Turizm Eğitimcisi ortopedik engelli Prof. Dr. Ozan Bahar yeralırken, yine 10 kişilik CNAT Global Erişilebilir Turizm Ağı Danışma Kurulu'nda 
Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletmecileri Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur ve turizm eğitimcisi Prof. Dr. Ozan Bahar ile Göcekli turizmci Metin Parça yeraldı.
8 kişilik Yapı ve Çevre Standartları Danışma Kurulu'nda Marmaris'ten Omirilik Felçlileri Derneği Kurucusu ve Gemi Mühendisi Çetin Korkut'a, 9 kişilik GEV Kappsayıcı Sağlık Danışma Kurulu'nda da Özel Yücelen Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Erdinç Gürsoy'a, 11 kişilik GEV Kampanya Danışma Kurulu'nda da Prof. Dr. Nurettin Demir'e görev verildi. Prof. Dr.Nurettin Demir'e ayrıca 8 kişilik GEV Yerel Yönetim Uygulamaları Danışma Kurulu ile 7 kişilik GEV Üniversite Uygulamaları Danışma Kurulu'nda yer verildi.
Ortopedik engelli Gazeteci-Yazar Özcan Özgür de 10 kişilik GEV Kapsayıcı Medya Danışma Kurulu yanında 7 kişilik GEV Tanıtım Komitesi ve 7 kişilik GEV Kampanya Komitesi'ne seçildi.