Ortaca Belediyesi'nden iddialara belgeli cevap
CHP Ortaca İlçe Başkanı Evren Tezcan, ilçedeki katı atık alanlarının tehlikeli ve kimyasal atık deposuna dönüştüğünü iddia etmişti. Ortaca Belediyesi tarafından yapılan açıklamada iddialara belgeli cevap verilerek, ''Üreticilerimizin zor günler yaşadığı bir dönemde, üreticilerimizden kaynaklanan ve yılın belli bir zaman zarfında yaşanan kısa süre içinde biten bir sorunu Ortaca Belediyesine aksettirmek doğru bir tutuk değildir. Ortaca hepimizindir ve hep beraber sorunlara çözüm odaklı yaklaşılması gerekir.' ifadelerine yer verildi.
CHP Ortaca İlçe Başkanı Evren Tezcan, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, ilçedeki katı atık alanlarının tehlikeli ve kimyasal atık deposuna dönüştüğünü iddia etmişti. Ortaca Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Taşıma görevi ilçe belediyesinin diyerek ve sosyal medya üzerinden eleştiriler yöneltmekle sorunlar çözülememektedir. Ayrıca büyükşehir belediyelerinin tarımsal üretimi destekleme görevleri de bulunmaktadır. Bahsedilen yerde evsel atık değil sera atıkları bulunuyor. Yıllardır oraya atılıyor ve belediye olarak biz topluyoruz” denildi.
“BÜYÜKŞEHİRE AİT DÖKÜM SAHASI 10 KM UZAKLIKTA”
Ortaca Belediyesi’nden yapılan açıklama da şu ifadelere yer verildi:
“İlçemiz Karaburun ve Ekşiliyurt mahalleleri, seracılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı mahallelerimiz arasındalar. Güzlük ve yazlık olarak, hasat zamanı sonrasında ocak ve mayıs aylarında, seralardan çıkan atıklar hem üreticiler hem de çevre sakinleri açısından sıkıntı yaratmaktadır. Doğru olan sera atıklarının seradan çıkarılmasına müteakip çöp döküm sahasına götürülmesidir. Ancak Muğla büyükşehir belediyesi döküm sahası 8-10 km arası uzaklıkta ve Muğla Fethiye karayolu üzerinde bulunduğundan atıkların üreticilerce traktörlerle bu alana götürülmesi can güvenliği açısından riskli bir durum yaratmaktadır.”
“HER BÖLGE KENDİ KOŞULLARINA GÖRE ÇÖZÜM ÜRETMEKTİYOR”
“Sanayi sitesi ve üniversite arasında kalan mülkiyeti Muğla büyükşehir belediyesi ve diğer kamu kurumlarına ait olan boş alan uzun yıllardır (yaklaşık 10 yıldır )üreticiler tarafından atıkların toplandığı alan olarak kullanılmaktadır. Bu alana üreticilerce dökülen sera atıkları, ortaca belediyesi tarafından çöp döküm sahasına taşınmaktadır. Bu durum sürekli yaşanan bir sorun olmayıp aralık, ocak ve mayıs, haziran aylarında 15-20 gün süren kısa bir zaman zarfında yaşanmakta ve sona ermektedir. Özellikle sera atıkları, seracılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı tüm il ve ilçelerimizde sorun teşkil etmektedir. Her bölge kendi koşullarına göre çözüm üretmektedir. Belediyemiz sera atıklarının ve bağ bahçe atıklarının yerinde bertaraf edilmesi için çok araştırma yapmış olup özellikle sera atıklarının kullanılan plastik ipler nedeni ile öğütülmesi çalışmasında başarı sağlanamamıştır. Bu yönde çalışmalarımız devam etmektedir.”
“ORTACA HEPİMİZİNDİR”
“Üreticilerimizin zor günler yaşadığı bir dönemde, üreticilerimizden kaynaklanan ve yılın belli bir zaman zarfında yaşanan kısa süre içinde biten bir sorunu Ortaca Belediyesine aksettirmek doğru bir tutuk değildir. Ortaca hepimizindir ve hep beraber sorunlara çözüm odaklı yaklaşılması gerekir. Evsel atıkları taşımak ilçe belediyelerinin görevidir. Ancak atıkların bertaraf görevi de büyükşehir belediyesinin görev alanında kalmaktadır. Toplama taşıma ve bertaraf birbirini tamamlayan faaliyetlerdir. Birçok ilçe belediyesi yeşil atıklar, bağ bahçe atıklarını bertaraf etmekte zorlanmakta, her belediye kendi çabaları ile çözüm bulmaya çalışmaktadır.”
“SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN ELEŞTİRİLER YÖNELTMEKLE SORUN ÇÖZÜLMEZ”
“Asıl olan, Büyükşehir belediyesinin ve tüm ilçe belediyelerinin sorunu olan bağ bahçe ve tarımsal atıklardan kaynaklı sorunların, bütüncül bir bakış açısı ile çözüme kavuşturulmasıdır. Taşıma görevi ilçe belediyesinin diyerek ve sosyal medya üzerinden eleştiriler yöneltmekle sorunlar çözülememektedir. Ayrıca büyükşehir belediyelerinin tarımsal üretimi destekleme görevleri de bulunmaktadır. Bahsedilen yerde evsel atık değil sera atıkları bulunuyor. Yıllardır oraya atılıyor ve belediye olarak biz topluyoruz.”
“BELEDİYEMİZİN KESİNTİSİZ HİZMETİNE GÖLGE DÜŞÜRÜLMEK İSTENİYOR”
Sera olan her yerde bu tür sorunlar maalesef oluyor. Bu sorun bizim belediyecilik dönemimizde meydana gelen bir süreç değildir. Daha önce de aynı süreçten geçen sera döneminde yine atıklar o alana atılıyordu. Görsellerde de olduğu gibi 2016 yılında da aynı yerde sera atıkları mevcuttur. Yerel seçimlerden 1 ay önce yani 2 Şubat 2019 tarihinde de yine orda atıklar vardı ve seçimden sonra temizlemesini biz Ortaca Belediyesi olarak gerçekleştirdik. 2018 yılında yine görselde de belirttiğimiz gibi atıklar yine aynı alana atılmıştır. O dönemin belediyeciliği bu sürece neden müdahale etmedi bir çözüm bulmadı ve şuan bunu dile getirerek Ortaca Belediyesinin kesintisiz hizmetine gölge düşürülmek istiyor?”