Tlos Antik Kenti  İçin Destek Protokolü İmzalandı

Kültür ve Tabiat Varlıklarını koruma ve tarihi değerleri yaşatabilmek adına Muğla Valiliği Başkanlığında yetkili kurum ve kişiler arasında destek protokolü imzalandı. İmzalanan protokol Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu yönetmelik ve esaslarına dayalı şekilde hazırlanmıştır.

Tlos Antik Kenti  İçin Destek Protokolü İmzalandı

Protokolün amacı Muğla il genelinde yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek, gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamaktır. Bu kapsamda Tlos Antik Kenti, Çaltılar Höyüğü, Bozukkale Sualtı Kazısı, Anastasiapolis Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı.
Vali Orhan Tavlı Başkanlığında, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömür Özdil, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği İlçe Başkanları Özgen Uysal, Suat Esin, Yüksel Aslan, Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Hamdi Turhan, Milas Müze Müdürü Mehmet Çelebi’nin yanı sıra Kazı Başkanlığını Prof. Dr. Asuman Baldıran’ın yürüttüğü Milas ilçesine bağlı İasos Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolü;
İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın yanı sıra Kazı Başkanlığını Doç. Dr. Olivier Can Henry’nin yürüttüğü Milas ilçesine bağlı Labraunda Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolü;
DSİ 21.Bölge Müdürü Göktuğ İlter ve Fethiye Müze Müdürü Emel Özkan yanı sıra Kazı Başkanlığını Doç. Dr. Erdoğan Aslan’ın yürüttüğü Seydikemer ilçesine bağlı Letoon Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolü;
İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Kavuk ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Hüseyin Toprak’ın yanı sıra Kazı Bilimsel Danışmanlığını Prof. Dr. Adnan Diler’in yürüttüğü Bodrum ilçesine bağlı Pedasa Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolü;
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek ve Muğla Müze Müdürü Gülnaz Savran’ın yanı sıra Kazı Bilimsel Danışmanlığını Prof. Dr. Adnan Diler’in yürüttüğü Ula ilçesine bağlı Sedir Adası Kedrai Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolü, taraflar arasında imzalandı.  
Kültür varlıklarımızın koruma kullanma dengesi içinde kurumlar arası işbirliğiyle daha üst seviyelerde hizmet vermesi, kültür varlıklarımızın tarihi ve kültürel özellikleriyle ilgili farkındalığın arttırılmasına çok olumlu katkılar sağlayacak bu proje kapsamında; imkanlar doğrultusunda protokol taraf üyeleri ve kazı başkanlıkları ile birlikte ortak faaliyetler yürütülmesini sağlamak, faaliyetlerin paylaşım ve tanıtımı amacıyla taraflara ait dergi, web sayfası vb. platformlarda yer almasını sağlamak, yapılacak seminer, çalıştay, vb. çalışmalara karşılıklı davet ve katılım sağlanması, düzenlenecek kurumsal, ulusal ve uluslararası toplantı vb. etkinliklerin mümkün olduğu ölçüde kazı alanında gerçekleştirecek şekilde planlamak, sanatçı, yazar ve tanınmış kişilerin kazı alanını ziyaret etmesi ve yeni destekçiler bulunması konusunda öncülük etmek, tarafların kendi web sitesinde işbirliği yaptığı kazı alanı ile ilgili bir bölüm ayırarak, kazı alanı hakkında tanıtıcı bilgiler vererek tanıtımına katkıda bulunmak, kazı alanının tarihi, kazılarda çıkarılan eserler hakkında bilgi edinmesini ve tarihi ve kültürel değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi bilincinin oluşturulması sağlayacak geziler düzenlemek, tarafların üyelerinin bilgilenmesi ve eğitimi için kazı başkanlıkları ile işbirliği içerisinde eğitim seminerleri düzenlemek, kazı alanı ile ilgili farklı dillerde metinler oluşturmak, rehberlerin kazı alanı (antik kent) konusunda, kazı başkanından eğitim semineri alması, kazı çalışmalarının daha hızlı yürütülmesine yönelik olarak, ayni ve nakdi yardım sağlayacak sponsor bulunması için gerekli çalışmalarda bulunmak, tarafların işbirliği yaptığı kazı ile ilgili, kazı alanı için tanıtıcı yayın, harita ve broşür vb. dokümanın bastırılmasını sağlayarak, bağlı birimleri ile görev alanındaki yerlerde dağıtımı sağlamak gibi kararlar alınmıştır.
Protokolde yer alan TÜRSAB tarafından; ören yerinin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması ve daha fazla ziyaretçi çekmesi amacıyla geziler düzenleyecek, ören yeriyle ilgili farklı dillerde tanıtıcı metinler oluşturacak. Ayrıca, üyelerinin bilgilenmesi ve eğitimi için Kazı Başkanlığı ile işbirliği içerisinde eğitim seminerleri düzenleyecek.
Muğla Rehberler Odası; üyeleri ve Kazı Başkanlığı ile birlikte ortak faaliyetler yürütecek. Çalışanlarına, Kazı Alanının tarihi, kazılarda çıkarılan eserler hakkında bilgi edinmesini ve tarihi ve kültürel bilincinin oluşturulması sağlayacak geziler düzenleyecek. Rehberlerin, Kazı Alanı (Antik Kent) konusunda, Kazı Başkanından eğitim semineri almasını sağlayacak. Ören yerlerinde gerek duyulması halinde rehber görevlendirilmesini sağlayacak.
Kazı Başkanlığı ve Müze Kurum Yetkilisi ile birlikte ortak faaliyetlerin yürütülmesine, ören yerinin tanıtımına yardımcı olarak, destek sağlayacak. 
İlgili Vali Yardımcısı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ise Kurum Yetkilisi, TÜRSAB, MUTRO ve Kazı Başkanlığı arasındaki koordinasyonu sağlayarak, uygulamaların takibini yapacak. İşbirliği çerçevesinde yapılacak web sayfası, tanıtıcı yayın, harita, broşür vb. doküman bilgilerinin son kontrolünü de sağlayacaklardır.
Ülkemizde ilk defa Muğla'da başlatılan proje ile kültür varlıklarımızın ortaya çıkarılmasına ve tanıtılması çalışmalarına büyük bir ivme kazandıracağı öngörülüyor.