Üniversite Hastanesi'nde Endoskopik Ultrasonografi İşlemi Yapılmaya Başlandı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Üst Gastrointestinal Sistem Endosonografisi (EUS)işlemi, Gastroenteroloji Kliniğinde Uzman Hekim Doç. Dr. Burak Özşeker tarafından yapılmaya başlandı.

Üniversite Hastanesi'nde Endoskopik Ultrasonografi İşlemi Yapılmaya Başlandı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Üst Gastrointestinal Sistem Endosonografisi (EUS)işlemi, Gastroenteroloji Kliniğinde Uzman Hekim Doç. Dr. Burak Özşeker tarafından yapılmaya başlandı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinde ERCP’den sonra Endoskopik Ultrasonografi (EUS) işlemi de başarıyla yapılmaya başladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinde ERCP’ den sonra EUS (Endoskopik Ultrasonografi) işlemi de başarıyla yapılmaya başlamıştır. Muğla ilinde merkezde sadece kurumumuzda yapılan bu işlem gastroenteroloji uzmanımız Doç. Dr. Burak Özşeker tarafından hastanemizde başarıyla uygulanmaktadır. Ağrısız, ameliyatsız olan bu işlem ile hasta açık ameliyata göre daha az riskle karşı karşıya kalmaktadır. 30 ile 45 dakika süren işlemde hasta kliniğine göre aynı gün içerisinde normal hayatına dönebilmektedir.”
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Uzm. Dr. Salih Akkuş ise yaptığı açıklamada; “Hastanemize kazandırmış olduğumuz EUS (Üst Gastrointestinal Sistem Endosonografisi) cihazının kurumumuz, Muğla halkımıza ve tüm ilçelerimize hayırlı olmasını diliyorum. EUS cihazımızın temin edilmesinde katkıda bulunan ve bu hizmeti sunan bütün mesai arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Üst Gastrointestinal Endosonografi Nedir?
Üst gastrointestinal sistem endosonografisinde esnek, bükülebilir, ucunda minik bir kamera ve ultrason probu olan ve işaret parmağından biraz daha kalın tüp şeklinde ileri teknoloji ürünü bir cihaz ile ağızdan geçilerek yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağı incelenmektedir. Endoskopun ucundaki kamera ile organların iç yüzünün görüntüsü yüksek çözünürlüklü bir televizyon ekranına yansıtılmakta ve ultrason probu sayesinde bu organların duvar katları derinlemesine incelenebilmekte, organ duvarlarının derin katlarında yerleşen lezyonların tanısı konulabilmekte ve takibi yapılabilmekte, üst gastrointestinal tümörlerin evrelemesi-takibi yapılabilmekte ve lezyonların endoskopik olarak çıkarılabilirliği değerlendirilebilmektedir. Ayrıca safra kesesi, safra yolları, pankreas ve lenf nodları gibi komşu organların ve ilişkili lezyonların mükemmel sonografik görüntüleri elde edilebilmektedir. Bu işlemde duvar katlarındaki veya komşu organlardaki kitle lezyonlarından, lenf nodlarından, içi sıvı dolu –kistik- lezyonlardan biyopsi alınabilmekte ve sıvı örneklemesi yapılabilmekte ayrıca safra yollarına ve kistik lezyonlara drenaj tüpleri (stent) konulabilmektedir.