Vatandaşlar, tam kapanma için ne diyor?

Günlerdir tüm gözler kabineden çıkacak olan kararlardaydı. Esnafından öğrencisine, yaşlısından gencine kabineden çıkacak olan kararları dört gözle bekliyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi günü yapılan kabine toplantısının ardından yeni koronavirüs tedbirleriyle ilgili alınan kararları açıkladı. Toplantıdan 'Tam Kapanma' çıkınca, mikrofonları da Fethiye'deki esnaf ve vatandaşlara uzattık. Vatandaşlar, tam kapanma ile ilgili neler düşünüyor, işte yanıtları.. 

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Vatandaşlar, tam kapanma için ne diyor?

Tam kapanma genelgesi, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklamaların ardından netlik kazandı. İçişleri Bakanlığı tarafından tüm detaylarının belirlendiği tam kapanma sürecinde nerelerin açık olacağı ve kimlerin tam kapanmada yasaklardan muaf olacağı belirlendi. Peki, Fethiye’de yaşayan vatandaşlar ve esnaflar alınan bu kararla ilgili neler düşünüyor? İşte yanıtları..
Sokaktaki vatandaşa ve esnafa tam kapanmayla ilgili düşüncelerini sorduk. Emekli bir vatandaş “bu kapanma döneminde evde oturup kitap okuyacağım. Hiç olmazsa bu kapanma sayesinde pandemi biraz hafifler diye düşünüyorum. Umutluyuz. İnşallah eski günlere geri döneriz” dedi.
Bir diğer vatandaş ise “Tam kapanma olması gereken bir şeydi. Fakat ekonomik olarak insanlar çok zor durumdalar. Önce bunun bir önleminin alınması gerekir. Devletle bağlantısı olan memur kesimin veya maaşlı insanlar bu konuda çok fazla zorluk çekmiyorlar. Diğer esnaf kesimin, normal günü birlik çalışıp parasını kazanan insanlar, gerçekten zor durumda olacak. Bunların bence düşünülmesi gerekirdi. Geçen seneki gibi yine vatandaşlara destek olunmalı” diye konuştu.
Bir berber esnaf ise “Esnafın durumu belli. Sağlık için olacaksa bazı şeylere katlanılabilir ama bilemiyorum. Durumumuz da belli” dedi.
96. Sokak’ta dükkanı olan bir esnaf da “Bence geç alınmış bir karardı. Hem çocuklar hem bizler birçok zarara uğradık zaten. Daha önce yapılsaydı iyi olurdu. Maddi açıdan hem esnafın çektiği sıkıntıyı hem de çocukların da çektiği sıkıntıyı görüyoruz. Çevremizde birçok esnaf arkadaşımız iflas etti. Her şey çok pahalı. Geçim sıkıntısı şu anda yüzde 100 değişmiş durumda. Giderek de artmaya devam ediyor. Bunun için de aslında iki arada bir derede kalıyoruz. Yasaklar getirilmeli ama fiyatlar da tekrar ucuzlamalı. Çünkü geçinmek zor. Her yer kapalı. İnsanlar evlerinde hapis. Fakat yiyecek ekmek yok. Kapanmalıyız, iyileşmeliyiz ama çalışmak da zorundayız. Bunun için sadece üzgünüz. Yapılacak hiçbir şey şu anda çözüm değil. Biz çalışamazsak personelimize de maaş veremiyoruz. Biz de geçinemiyoruz zaten. Zor bir dönem atlatıyoruz. Böyle nereye kadar gider, bilmiyorum ama kötüye gidiyoruz” şeklinde düşüncelerini ifade etti.
Bir vatandaş ise “ Kapanma uygundur bence. Çözüm konusunda biraz faydası olacağına inanıyorum. Zaten Haziran’dan önce turizm başlamayacaktı. Bence Haziran’a kadar bunun olması uygun oldu. biz vatandaş olarak kendimiz dikkat etsek bunu yaymayız ama biraz bilinçsiziz. Sanki korona yokmuş gibi yaşıyor herkes” diye konuştu.
Pazarlamacı iki çalışan da görüşlerini dile getirerek “ biz tedarikçiyiz. Pazarlama konusunda devamlı hizmet vereceğimiz için tam kapanma bizi pek ilgilendirmiyor aslında. Geç alınmış bir karar bu. Bence, bayram sonuna hazırlık bu. Sezonu iyi geçirmek için yapılmış bir hazırlık. Bu işe yaramayacak çünkü tam kapanma değil. Çünkü biz, siz devamlı sokaklardayız. Hafta sonu çekin siz de göreceksiniz zaten. Öncesinde kongrelerin yerine kapanma olsaydı bayram sonuna yüksek oranda azalma olurdu” dediler.
Paspatur’da esnaflık yapan bir vatandaş da “ Bence kapanma gelmemeli, denetimler arttırılmalı. Hayat devam etmeli” derken, bir diğer Paspatur esnafı, “ Normal standartlarda daha önceden yapılması gerekiyordu. Sezonun açılmasına yakın böyle bir şeyin olması, çok ciddi bir şekilde esnafı yaralayacak. Daha önceden yapılan yanlışlar, kongreler gibi, Türkiye’yi bu noktaya getirdi. 18 günlük kapanma kısmen başarılı olacaktır ama esnaf için pek sağlıklı olacağını düşünmüyorum. Çünkü kiralar, masraflar çok ciddi boyutta. Bir iki ay biraz iş vardı, şimdi iyice onu ortadan kaldırdılar. Umarım bunun için bir önlem alırlar. Sadece turizmle geçinen bir ülkenin bu noktaya gelmesi düşündürücü” diye konuştu.