BAŞKAN ÇIRALI 'FETHİYE'NİN HAKKINI SAVUNDUĞUMUZ İÇİN Mİ SUÇLANIYORUZ?'
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Mavi Grup Başkan Adayı Osman Çıralı, Babadağ Teleferik sözleşmesine ilişkin açıklama yaparak, Fethiye'yi Babadağ'dan gelecek milyonlarca liralık gelirlerden mahrum bırakan sorunları tek tek açıkladı. Sözleşmenin ödemeler bölümünde yer alan ve hiçbir netliği bulunmayan, '…ihale konusu işler kısmen veya tamamen işletmeye alındığı tarihten itibaren' ibaresi nedeniyle Babadağ'dan pist kullanım ücreti tahsil edilemediğini vurgulayan Başkan Çıralı, bu muğlaklık nedeniyle Fethiye'nin büyük bir gelirden mahrum kaldığını söyledi. FTSO üyelerine teleferikte yüzde 50 indirimi çok görenlerin ücretsiz biletlerle Babadağ'a çıktığını aktaran Başkan Çıralı, sözleşmede yer alan 'Kiracı pist kullanım ücretlerini yıllık bazda toplam yüzde 20 artırma veya istediği oranda düşürme yetkisine sahiptir' ibaresinin nasıl sonuçlara yol açtığını bu sezon gördüklerini kaydetti. Anlaşmaya göre kiracı firmanın bilanço üzerinden Fethiye Güç Birliği (FGB) şirketine pay verdiğini hatırlatan Başkan Çıralı, 'Düşünün ki bir işletmeyi yüzde 12,5 gelir ortaklığı ile kiraya vereceksiniz, ödemenin ne zaman başlayacağına dair net bir ifade koymayacaksınız. İşletmenin gelir denetimini yapamayacak, bu hususla ilgili de şartnameye ve sözleşmeye açık bir madde de koymayacaksınız. Üyelerimize yüzde 50 indirimi çok görecek ama ücretsiz bilet dağıtacak, Babadağ'a ücretsiz çıkacaksınız. Sözleşmenin eksik ve hatalı hazırlandığını ifade ettiğimizde de bizi bilgisizlikle suçlayacaksınız! Bizim suçumuz, üyelerimizin dolayısıyla Fethiye'mizin hakkını savunmak mı?' dedi.
FTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Mavi Grup Başkan Adayı Osman Çıralı, Babadağ Teleferik sözleşmesi ve şahsına yönelik, tarafı belli yerel gazete ve bazı internet sayfalarında yer alan, gerçeğin üstünü örtme amaçlı iddialar hakkında açıklama yapma zorunluluğu doğduğunu belirtti. FTSO ve FGB tarafından yapılan kamuoyu açıklamaları ile FTSO Meclis toplantılarında konuya defalarca açıklık getirmesine rağmen, yaklaşan FTSO Organ Seçimleri öncesi gündem oluşturmak amacıyla karalama kampanyası yürütüldüğünü vurgulayan Başkan Çıralı, “Çamur at izi kalsın” yöntemiyle gerçeği çarpıtan, asılsız iddiaların yer aldığı, taraflı haberlerin yapıldığını kaydetti. “Bu haberleri, bu açıklamaları yapanlar bunca yıldır neredeydi?” diye soran Başkan Çıralı, yargı süreci devam eden bu konuların seçim malzemesi yapılarak, sayılı günler kala gündeme getirilmesinin çok manidar olduğunu vurguladı.
BAŞKAN ÇIRALI “MÜCADELEMİZ BAŞKA MECRALARA ÇEKİLMESİN”
Babadağ Teleferik’ten elde edilecek gelirin, FTSO üyelerinin ticari hayatının geliştirilmesi amacıyla eğitim, tanıtım ve spor faaliyetlerinde kullanacağının altını bir kez daha çizen Başkan Çıralı, Fethiye’nin hakkını savunmaya çalışırken bir takım odaklar tarafından yapılan bu açıklamaların, kamuoyu vicdanında doğru değerlendirildiğine emin olduğunu söyledi. Teleferiği, Babadağ’a kazandırdıkları eşsiz bir gerdanlık olarak gördüklerini yineleyen Başkan Çıralı, Fethiye ve Seydikemer’in Babadağ’dan hak ettiği geliri alması için verdikleri mücadelenin ise asla başka mecralara çekilmemesi gerektiğini belirtti.
“KISMEN Mİ? TAMAMEN Mİ?”
Sözleşmede yer alan ve Babadağ Teleferik’ten bugüne kadar pist kullanım ücreti alamamalarına neden olan maddeye ilişkin konuşan Başkan Çıralı, “Yapılan açıklamalarda, sözleşmeye göre Babadağ’ın tüm gelirlerinden yüzde 12,5 pay almamız gerektiği, şahsıma ilişkin yalan yanlış ifadeler kullananlar tarafından da kabul edilmektedir. Biz de aynı düşüncedeyiz. Ancak sözleşmede yüzde 12,5 payın verilmeye başlanacağı tarih olarak “işlerin kısmen veya tamamen işletmeye alındığı tarihten itibaren” ibaresi geçiyor. Bu muğlak ifade nedeniyle, hangi tarihten itibaren ödeme yapılacağına ilişkin Babadağ Teleferiği işleten kiracımız ile ihtilaf yaşıyoruz. İşletmeci firma bir süre teleferiğin halen kısmen faaliyette olduğu iddiasına sığındı. Bu sorunu yargıya intikal ettirdik. Durum böyleyken işletmeci firmamız iddiasını, sözleşmeye göre pist kullanım ücretinden hiçbir zaman Fethiye Güç Birliği’ne pay vermeyeceği noktasına taşıdı. Kiracımız konuyu sözleşmeden bu şekilde anladığını belirtiyor. Biz ise büyük FTSO ailesinin şirketi olan Fethiye Güç Birliği olarak Babadağ’ın pist kullanım ücreti dahil, tüm gelirlerinden yüzde 12,5 pay almamız gerektiğini sonuna kadar savunuyoruz. Kiracı firmanın da farklı anlamlar çıkarmasına neden olan sözleşmede muğlak birçok ifade var. Ancak ortada net bir gerçek var ki şuan Babadağ pist kullanım ücretinden pay alamıyoruz. Bu milyonlarca lira üyelerimiz özelinde Fethiyemizindir, mücadelemiz de bu yüzdendir.” dedi.
“SÖZLEŞME HAZIRLANIRKEN ÜYELERİMİZE İNDİRİMİ ÇOK GÖRENLER, ÜCRETSİZ DAĞITILAN BİLETLERLE BABADAĞ’A ÇIKIYOR.”
Sözleşmede yer alan kiracının pist kullanım ücretlerini yıllık bazda toplam yüzde 20 artırma veya istediği oranda düşürme yetkisine sahip olmasını içeren hükmün de son derece yanlış olduğunu aktaran Başkan Çıralı, bu durumun ne gibi sonuçlar doğurduğunu Babadağ’da bu yaz gerçekleştirilen konserlerde gördüklerini söyledi. Konsere teleferikle çıkan saygıdeğer Fethiyeliler ve tatilcilerden alınan ücretlerin şirket tarafından teleferik kalemine yansıtılmadığını vurgulayan Başkan Çıralı, “Kiracımız istediği oranda indirim yetkisini kullanarak teleferikle Babadağ’a çıkanlardan aldığı ücreti başka kalemlere yansıtabiliyor. İstediği kişiye ise ücretsiz bilet dağıtabiliyor. Hatta bu ücretsiz biletlerin karşımızda aday olan arkadaşlara verildiğini haber alıyoruz. Bu biletler dağıtılarak FTSO seçimlerinde oy toplama aracı haline getirilmiştir.” dedi.
Birilerine, teleferiğe ücretsiz binmesi ve oy toplaması için ücretsiz bilet verilirken, Babadağ’ın gerçek sahibi FTSO üyelerine yüzde 50 indirimin çok görüldüğünü aktaran Başkan Çıralı, “En başından beri Babadağ Teleferiğin üyelerimiz için yüzde 50 indirimli olması için mücadele ettik. Üyelerimiz Odamızın, dolayısıyla Babadağ’ın gerçek sahibidir. Şuan Babadağ’a böyle bir yatırım yapılabildiğiyse üyelerimizin varlığı sayesindedir. Ancak bu indirimi üyelerimize çok görenlerden bazıları ücretsiz bilet dağıtıyor, bazıları da biletleri alarak hem ücretsiz Babadağ’a çıkıyor, hem de oy toplamaya çalışıyor. Bunu ne bizim, ne de Babadağ’a yüzde 50 indirimli çıkmayı sonuna kadar hak eden üyelerimizin kabul etmesi mümkün değildir. Büyük FTSO ailesi olarak, Odamızın ve Fethiyemizin hakkını kimseye yedirmeyeceğiz. Bu hakkı, birilerinin kendi çıkarına kullanmasına da izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.
“MALİ DENETİME İLİŞKİN SÖZLEŞMEDE AÇIK BİR MADDE YOK”
Bu konuların yargıya taşındığını ve üyelerimizin dolayısıyla Fethiye’nin çıkarına bir sonuç alınmasını beklediğini aktaran Başkan Çıralı, sözleşme hükümlerinin hatalı olduğuna yönelik itirazına konu olan bir başka sorunun mali denetimin yapılamamasına ilişkin olduğunu kaydetti. Babadağ Teleferiği mali yönden denetleyemediklerini aktaran Başkan Çıralı, “İşletilen tesisin gelirlerinin yüzde 12,5 payının hesaplanma yöntemi ile ilgili de itirazlarımız var. Nitekim sözleşmeye göre kiracının bizlere pay vereceği gelirler, sadece bilanço üzerinden hesaplanıyor. Kiraya veren Odamız şirketi Fethiye Güç Birliği’nin, kiracıyı mali olarak denetleme olanağı bulunmuyor. Düşünün; bir işletmeyi bilançodan yüzde 12,5 ortaklıkla kiraya vereceksiniz, kiraya verdiğiniz işletmenin anlık ne kadar gelir elde ettiği bilgisine ulaşamayacak, bunu tamamen işletmenin beyanı ile belirlenen bilanço hesabına bırakacaksınız. Elde edilen gelirlerin kontrollerini ve denetimini yapamayacaksınız. Bu hususlarla ilgili de şartnameye ve sözleşmeye bir madde koymayacaksınız. Sözleşmenin eksik veya hatalı hazırlandığını ifade ettiğimizde de bizi bilgisizlikle suçlayacaksınız!” diye konuştu.
“FETHİYE’NİN HAKKINI SAVUNDUĞUMUZ İÇİN Mİ SUÇLANIYORUZ”
“FTSO’ya dolayısıyla Fethiyemize daha fazla gelir gelsin diye mücadele ettiğimiz için mi suçlanıyoruz?” diye soran Başkan Çıralı sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Bu açıklamanın amacı bu kişilere ve tarafı belli haberlere cevap vermek değil, kamuoyunun süreçle ilgili doğru bilgilenmesini sağlamaktır. Söz konusu iddialara cevabımız, kiracımız ile şirketimiz arasında imza altına alınmış olan ihale öncesi de kamuoyuna FTSO web sayfamız üzerinde duyurulan ihale evrakları çerçevesinde yapılmıştır. Bizim ilk günden bu yana söylemlerimiz ve savunduklarımız aynıdır. Bizim tek amacımız var. O da, Odamızın, bağlı ortaklığı FGB’nin ve dolayısıyla Fethiyemizin haklarını sonuna kadar savunmak ve Babadağ’dan hak ettiği geliri almasını sağlamaktır. Biz buradan elde edeceğimiz geliri Fethiyemizin tanıtımı için, öğrencilerimizin eğitimi için, çocuklarımızın spor faaliyetlerine katılımı için kullanacağız. Bizler sadece gönüllülük esasına göre üyelerimize ve bölgemize hizmet etmeyi amaçlayan, hakkı, adaleti savunan insanlarız. Bugüne kadar hep uzlaşı içerisinde süreci yürütme çabalarımız, ne yazık ki açıklamamda anlattığım ve kiracı firma ile yargıya yansıtılan hususlarda uzlaşma sağlanamaması nedeniyle hedefine ulaşamamıştır. Babadağ Teleferik bir grubun ya da kişinin değil, üyelerimizin ve bölgemizin sahibi olduğu bir projedir. Projemize de üyelerimizin ve Fethiyemizin haklarına da sonuna kadar sahip çıkacağız. Dolayısıyla tüm bu konularda son sözü yargı söyleyecektir” dedi.