BAŞKAN KARAYİĞİT, 'DOMATESLER GELMEYE BAŞLADI'

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, FRT TV mikrofonlarına özel açıklamalarda bulundu. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, tarımın gidişatı, tüccar ve komisyoncular hakkında FRT TV'ye açıklamalarda bulundu.

BAŞKAN KARAYİĞİT, 'DOMATESLER GELMEYE BAŞLADI'

BAŞKAN KARAYİĞİT, “DOMATESLER GELMEYE BAŞLADI”
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit yaptığı açıklamada,” Yeni domateslerimiz gelmeye başladı. Yaylanın uç kısmı, ikisinin arasındaki bir dönemdeyiz şimdi. Tabi yeni yeni giren domateslerimiz birinci maça? Diyoruz, bunlar ihracata gitmez. İç piyasaya gidiyor. İhracat kasım ayında, ihracatçı firmalarımız gelmeye başladı ama şimdiki domatesler tam ihracattık olan bir şey değil. Yaylada bitmez üzere, bitti mi bitmedi mi arasında. 5 lirayla 8-9 arası fiyat oynaması var. Aynı şekilde patlıcanla öyle, patlıcan yeni piyasaya girmeye başladı. O da 10-13 lira arasında. Önümüzdeki günlerde ihracatın girmesi mahsulün çoğalması, kaliteyi görmesi 2. Maça, çiftçimizi kullandığı malzemeleri de düşünürsek 5-8 lira arası kurtarmaz, daha yüksek olması gerekir. Çünkü en azından, domatesin maliyeti en düşük 6 lira olması lazım, 6 lirada ancak maliyeti kurtarır. Çiftçi bunu en kötü şartlarda 10 lira satması lazım ki para kanabilsin. Çiftçimizin o işi tarlada ve serada kalması lazım ki, genç çiftçilere özendirmemiz lazım. Bugünkü maliyetleri biliyorsunuz, bir haftada 3 kere ya da 4 kere mazota zam geliyor. Bunun hakkından gelinmez. Mazot 27-28 lira olmuş. Gübre de aynı şekilde. Plastik, naylon da. Çiftçinin girdisinde her zaman zam, her zaman zam. Çiftçi bu fiyatlarla ayakta zor duruyor. Kasım ayındaki firmaların gelmesi, malımızın çoğalmasıyla, benim tahminim 10 -15 liraya çıkacaktır fiyatlar. Çiftçilerimize bu zevkle, çiftçiliği, özenerekten severek yaptıracaktır. İnşallah iyi olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN KARAYİĞİT, “TÜCCARI VE KOMİSYONCUYU DA DÜŞÜNMEK LAZIM”
Konuşmasına devam eden Karayiğit,” Çiftçimiz 5 liraya domates satıyorsa, tarladan bunun maliyeti 5-7 lira arasında. Düşün ki 5 liraya tarladan domatesi aldıysa bir tüccar, onu İstanbul’a göndermesi 12 lira. İşte onu hesaplayın artık, pazara nasıl yansıyacağını. Pazara en kötü şartlarda 15-16 liraya yansıyacak. Bunun maliyeti böyle. Çünkü çiftçinin girdi maliyeti diyoruz ama tüccarı da, komisyoncuyu da düşünmek lazım. Plastik kasa en düşük şey, ambalaj kâğıdı, ip bunların hepsi maliyet. Nakliyat maliyet bunlar. Bir tüccarın İstanbul’a mal götürmesi, 6,7 lira. Fiyat benim öngördüğüm gibi 10-20 lira arası değişir gibi görüyorum. Dünya çok değişken durumda, Avrupa’yı görmek zor, Ukrayna savaşıdır, Rusya’nın gazı kesmesidir. Hollanda, İspanya gibi Avrupa ülkelerinde sebzenin bol ve kaliteli yetiştiği yerlerde ısıtma sistemi olmadığı için, Rusya’nın gazı kesmesi durumunda kalitesi düşeceğinden dolayı bizim ürünlerin piyasaya girmesi, piyasayı yükseltecek diye düşündürüyor. İnşallah, çiftçilerimizi için hayırlısı olur” şeklinde konuştu.
BAŞKAN KARAYİĞİT, 'DOMATESLER GELMEYE BAŞLADI'