DAŞAR, 'MALİYETİNİN ALTINDA DOMATES VERMEYECEĞİZ'
Sabah saatlerinde Karaçulha Toptancı Hâli'nde toplanan çiftçiler, yol kapatma eylemi kararı almışlardı. Şimdi ise üreticiler merakla, kararın Bakanlıkça geri çekilip çekilmeyeceğini bekliyor
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 3 Mart’ta aldığı kararla, 14 Nisan tarihine kadar domates ihracatını kısıtlaması sonrası, Ege bölgesindeki üreticilerin kararı protesto etmeleri sürüyor. Sabah saatlerinde Karaçulha Toptancı Hâli’nde toplanan çiftçiler, yol kapatma eylemi kararı almışlardı. Şimdi ise üreticiler merakla, kararın Bakanlıkça geri çekilip çekilmeyeceğini bekliyor.
Karaçulha Çiftçiler Birliği Başkanı Halil Daşar, yaptığı açıklamada, “Sabah eylem yaptık ama şimdi Bakanlıktan çıkacak olan karara göre pozisyon alacağız. Yine boş bırakmadık, alış veriş yok, domatesleri toplamamaya devam ediyoruz. Bize ne zaman, ‘Tamam ihracat hazır’ denirse, o zamana kadar domateslerimiz toplanmış olacak. Buna karara tüm çiftçilerimiz dâhil… Bakanlığımızın bir an önce bu kısıtlamayı kaldırmasını istiyoruz” dedi.
Daşar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Gider fiyatları düşsün, bizler de ürettiklerimizi ucuza verelim. Çiftçiler şu an da çok perişan halde. Bugün yetkililerden inşallah güzel bir karar çıkacak ve yarın azar azar toplayacağız ama çıkmazsa toplamayacağız ve domatesler dalında bekleyecek. ‘İhracat devam’ denilene kadar buradayız. Maliyetinin altında domates vermeyeceğiz, zararına çalışıyoruz. Bunun için en kısa zamanda yetkililerimizden ihracatın yolunu açmasını istiyoruz.”
Güldür, “Şu ana kadar yetiştirmiş olduğumuz ürünler değerinde satılmıyor”
Domates üreticilerinden Asiye Güldür ise çocukluğundan beri üretim yaptığını ve Karaçulha’daki çiftçilerle birlikte mücadele içinde olduklarını belirtti.
Güldür şunları söyledi:
“Ben şu anki yetiştirmiş olduğum domatesin maliyetlerini en aza düşürebilmek için yazın sıcağında tarladan mücadelemi verdim. Yoksa odunumu, kömürümü, seramın içerisinde kullanacak olduğum sobamı, borumu yenileyemiyorum çünkü ben kışın başında seramın içerisindeki o soba borusunu almaya gittiğimde, bana ya peşin ya kredi kartı deniyor. O ürünü bana vermiyor, ben sobamı alamadıktan sonra, kazanım yapamadıktan sonra kışın yetiştirdiğim, size sunduğum ürün için ben yaz başından beri mücadele veriyorum. Yetiştirdiğim ürünler, ilçe tarım müdürlüğü ve tarım il müdürlüğünden onaylandı. Bir üretici olarak bunları en iyi kaliteyle yetiştirdim. Ürünlerimi, yetiştirirken başında neyse sonunda da aynı dedim. Yani gelin, denetleyin, yine sıfır kalitede. Ben bu kadar garantili ürün yetiştirirken şu anda ihracat kısıtlaması beni gerçekten çok üzdü. Biz şimdiye kadar yaklaşık bir buçuk aydır don nöbetlerindeyiz, bütün çiftçi kardeşlerimizle birlikte şimdi bu çıkan yasayla birlikte biz tekrar bir hüzne boğulduk. Niye? Şu ana kadar yetiştirmiş olduğumuz ürünler değerinde satılmıyor.
Tüm üreticiler olarak, yetiştirdiğimiz ürünleri toplayıp getirdiğimiz zaman, o gün fiyat düşüyor. Ama biz ihracata ürünümüzü yetiştirirsek biz direkt komisyoncuya götürüyoruz. Yani hiç burayla muhatap olmuyoruz. Ve yetiştirdiğimiz ürünler değerinde gidiyor. Şu anki muzun fiyatı, zirai bayiden aldığımız ürünler, şu anda kendi yaptığımız işçiliği saymıyoruz. Yanımızda birçok arkadaşımız ekmek yiyor. Benimle birlikte çalışan beş, altı tane bayan arkadaşım var. Onlar da çocuk okutuyor, onlar da benden ekmek yiyor. O yüzden haklı davamızda Cumhurbaşkanımızın bize göre verdiği yanlış kararı düzeltmesini istiyoruz. Mücadelemizi, bu karar değişinceye kadar devam ettireceğiz” dedi.
Neden ihracat kısıtlamasına gidildi?
Tarım ve Orman Bakanlığı, 3 Mart’ta, yaşanan fiyat artışları ve deprem sebebiyle, 14 Nisan'a kadar domates ihracatının kısıtlanmasına karar verdi.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından dağıtım merkezlerine yollanan tebliğde,”Domates fiyatlarında son günlerde yaşanan anormal fiyat artışları ve 11 ili doğrudan etkileyen deprem afeti nedeniyle gıda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla tedbir alınması ihtiyacının doğduğu” belirtilmişti.