Fethiye'de Otizm Farkındalığı Paneli: 'Otizm Bir Farklılık, Hastalık Değil'

Fethiye Özer Olgun Kültür Merkezi'nde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Fethiye Otizm Derneği iş birliğiyle 'Otizmi Farklı Perspektiflerden Anlamak' konulu bir panel düzenlendi.

Fethiye'de Otizm Farkındalığı Paneli: 'Otizm Bir Farklılık, Hastalık Değil'

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Fethiye Otizm Derneği iş birliğiyle Özer Olgun Kültür Merkezi’nde "Otizmi Farklı Perspektiflerden Anlamak" konulu bir panel düzenlendi. Düzenlenen etkinlikte Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü'nden Doç. Dr. Pınar Çiçekoğlu Öztürk ile Fethiye Otizm Derneği Başkanı Fatma Dilek Yüksel açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Pınar Çiçekoğlu Öztürk: “Öğrencilerimizde Farkındalığı Artırmak İstiyoruz”

Pınar Çiçekoğlu Öztürk yaptığı açıklamada: “Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü'nde Doçent Doktor olarak çalışıyorum. Psikiyatri hemşireliği alanında uzmanım. Bildiğiniz gibi, 2 Nisan tüm dünyada ve ülkemizde Birleşmiş Milletler tarafından “Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edildi. Bu kapsamda bireylerdeki farkındalığı artırmak, duyarlılığı geliştirmek adına etkinlikler organize ediliyor. Otizm Dernek Başkanı Dilek Hanım bize ilk geldiğinde, üniversite öğrencilerindeki bu farkındalığı artırmak adına ortak bir program yaptık. Hem öğrencilerimizin hem de diğer konuklarımızın otizm konusundaki farkındalığını artırmak amacıyla böyle bir panel düzenleme kararı aldık” ifadelerini kullandı.

Fethiye Otizm Derneği Başkanı Fatma Dilek Yüksel: “Bilimsel Anlamda Ne Yapabiliriz Diye Düşündük”

Fatma Dilek Yüksel ise: “2 yıldır bu görevi yürütüyorum. Benim gibi aynı faydada buluştuğum arkadaşlarımla birlikte bu derneğimizi kurduk. Bugün de burada üniversitedeki öğretim görevlileriyle “Ne yapabiliriz, bilimsel anlamda ne yapabiliriz?” diye düşündük ve bir panel yapma kararı aldık. Panelimizin konusu “Otizme Farklı Pencerelerden Bakış” doktor gözüyle, diyetisyen gözüyle ve anne gözüyle bakış olarak belirledik konumuzu. Bu panelde, şimdi konuşmacıların bu konudaki görüşlerini dinleyeceksiniz. Otizm bir farklılık, bir hastalık değil. Bunu hep biliyoruz. Artık biz de bu farkındalığı artırmak ve daha fazla kitlelere yaymak için elimizden geleni yapıyoruz. Ben konuşmamda Geçen gün haberlerde de izlediğimiz olaya yer vereceğim. Down sendromu olduğu için öğretmeni ve arkadaşlarıyla birlikte gittiği AVM’ deki oyun parkına alınmadı. Orada öğretmenin gösterdiği duyarlı davranış ve ortalığı ayağa kaldırması sayesinde konu sosyal medyada gündeme geldi ve hepimiz bunu gördük. İşte bize böyle eğitimciler lazım. Bu şekilde biz bu sorunu en güzel şekilde aşacağız. Halkımız şunu bilmeli: Otizmli çocuklar da bu dünyada yaşamayı hak ediyor. Tüm engelli bireyler bu dünyada yaşamayı hak ediyor. Dolayısıyla bizler de onlara öncülük edeceğiz, yanlarında duracağız, onların farklılıklarının yanında olacağız” dedi.