Fethiye Kaya İnciri'nin ekonomiye kazandırılması için adım atıldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ve Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Fethiye Kaya İnciri'nin yerel standartlara uygun olarak üretiminin arttırılması, ekonomik değerinin yükseltilmesi, tanıtım kanallarının etkin kullanılması ve coğrafi işaret süreçlerinde işbirliği yapılması amacıyla işbirliği protokolü imzaladı.

Fethiye Kaya İnciri'nin ekonomiye kazandırılması için adım atıldı

Fethiye ve Seydikemer’in önemli tarımsal ürünlerinden olan Fethiye Kaya İnciri’nin yerel standartlarda üretiminin arttırılmasına ve tanıtımına önem verdiklerini vurgulayan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, bu nedenle Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile imzalanan protokolün buna hizmet edeceğini söyledi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölgenin yerel ürünlerini ön plana çıkartmak ve hak ettiği değeri gerek kültürel, gerekse ekonomik döngü içine dâhil etmek için çaba harcadıklarını belirten Osman Çıralı, “Bölgemiz ürünlerden en kıymetlileri arasında meşhur Kaya İncirimiz yer alıyor. Kaya inciri zamanında bölgenin en önemli gelir unsurlarından biri. Zamanla eski üretim potansiyelini yitirdiği gözle görünür bir gerçek. Ancak doğala ve yerele dönüşün hızlandığı bu dönemde biz kurum ve kuruluşların işbirliği ile hep beraber Kaya incirini yaşatmaya ve her ortamda duyurmaya devam edeceğiz. Bugün de bu hedefler çerçevesinde yerel ürünlere sahip çıkan Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile işbirliği protokolü imzaladık. Protokol ile Kaya İncirinin üretiminin artırılması ve geliştirilmesi, tanıtılması, tescil çalışmalarına devam edilen coğrafi işaret haklarının korunması, pazar olanaklarının genişletilmesi ve ekonomik değer kazanmasına yönelik çalışmalara hız verilecek.” diye konuştu. 
Üretim teknikleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya
S.S. Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Fikret Ünal da Kaya incirinin ekonomiye kazandırılmadığı için, üretimi, üretim tekniklerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. S.S. Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin temeli küçük ve orta ölçekli aile işletmesine dayanan, hedefi tüm Fethiye’de ve Fethiye dışında yaşayan Fethiye sevdalılarını sağlıklı doğal gıdaya ulaştırmak isteyen bir kooperatif olduklarını kaydeden Hüseyin Fikret Ünal şunları söyledi:  
“Bu bağlamda çıktığımız yolda Fethiye Kaya İncirinin, üretimi, üretim teknikleri, kısaca ekonomiye kazandırılmadığı için yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gördük. Kaya inciri için yaptığımız araştırmada başta Kaya Köy’de olmak üzere 300’e yakın ağaç, Fethiye ve Seydikemer’in diğer köylerinde 500 ağaç, toplamda 1000’e yakın ağaç olduğu tahmin ediliyor. Şimdiki haliyle ağaç başına düşen yaş incir veriminin ise 17,5 kg olduğunu tahmin etmekteyiz. Pazara sunulan kuru incir miktarı 900 kg, yaş incir miktarı 600 kg olarak öngörülmektedir. Bu tahmini rakamlar ışığında bölgemizde bulunan ağaçların ürünlerinin sadece yüzde 10’unun ekonomiye kazandırıldığı gözlemlendik. Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, yaptığı bu araştırma sonucunda, Kaya İnciri’nin belli bir markayla kooperatif çatısı altında paketlenip ve etiketlenerek satışa sunulmasının Kaya İncirinin kaybettiği ekonomik değeri tekrar geri kazandırması açısından olumlu bir adım olacağı öngörmüştür. 2020 yılında Kaya İnciri’nin geleneksel yöntemle üretim yapan küçük üreticiden temin edilerek ‘BİDER’ markası altında paketlenip tüketicinin beğenisine sunuldu. Böylece Kaya incirinin görünürlüğünün ve bilinirliğinin artırılmasında ciddi oranda katkı sunuldu. Yerel değerlerimizin kıymetini bilmezsek, bunların üretimini gerçekleştirip standart hale getirip sürekliliğini sağlayamazsak, yok olup gider. Üzülerek belirtmek gerekir ki bir nesilden sonraki kuşaklar tarımı unuttu. Kaybolmakta olan bizden bir önceki kuşağın bilgilerini, üretim tekniklerini, depolamamız ve büyük bir bellek yaratmamız gerekiyor ki gelecek kuşağa taşıyabilelim.
Yerel değerlerimizi korumak ve ekonomiye kazandırma ortak hedefinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile yollarımız kesişti. Kaya İnciri için çalışmalarını coğrafi işaret alma noktasına getiren FTSO ile imzaladığımız protokol Kaya incirinin üretiminin arttırılması ve marka olmasını getirecek. 
Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak bilgi birikimimizi ve emeklerimizi birleştirerek Kaya incirinin ekonomik değer kazanması yapacağımız işbirliği çerçevesinde yolu üretimden geçen tüm kurumların üreticinin, tüketicinin Kaya incirine sahip çıkması, yolculuğun seyrini belirleyecek.”
Yol haritası belirlenecek
Protokol imza törenine katılan kooperatif ortağı ve Kaya inciri üreticisi Ozan Köse işbirliği protokolünün imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Fethiye’de coğrafi işareti başvurusunda bulunarak, Kaya incirinin kaybettiği ekonomik değerinin yeniden kazandırılması, görünürlüğünün ve tanınırlığının arttırılmasıyla ile ilgili ilk çalışmayı başlatan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile üreticiyi kaya inciri üretimine teşvik eden ona her türlü eğitim ve üretim sonrası pazarlama desteği veren Kooperatifimizin imzalanan protokolle aralarında var olan işbirliği niyetine bir resmiyet ve bir yol haritası kazandırmasından dolayı çok mutluyum. Bu protokol kapsamında bir incir çalışma grubu kurulacak, Fethiye ve Seydikemer Ziraat Odaları, Fethiye ve Seydikemer Belediyeleri ve İlçe Tarım Müdürlükleri ile birlikte hareket edilerek bölgemizde Kaya İnciri üretimin arttırılması planlanıyor.” dedi. 
Protokol kapsamında üretimi arttırılacak Kaya inciri, içerdiği yüksek antioksidan, lif, kalsiyum ve potasyum değerleriyle ve eşsiz aromasıyla ülkemizde yetişen sağlıklı gıdalar arasında yer alıyor. İşbirliği protokolüyle Kaya incirinin, markalaşarak, dünyadaki sağlıklı gıda pazarındaki hak ettiği yeri alması için çalışmalar yapılması hedefleniyor.