Fethiye'nin 60 yaş üzeri okulu SAYAP başlıyor

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yaşlı Sağlığı ve Bakımı Uygulama Araştırma Merkezi tarafından yürütülen bir sosyal sorumluluk projesi olan SAYAP (Sağlıklı Aktif Yaş Alma Programı) ikinci yılında.

Fethiye'nin 60 yaş üzeri okulu SAYAP başlıyor

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yaşlı Sağlığı ve Bakımı Uygulama Araştırma Merkezi tarafından yürütülen ve ikinci yılına giren Sağlıklı Aktif Yaş Alma Programı (SAYAP), Fethiye'de 60 yaş üzeri bireylere yönelik kapılarını yeniden açıyor. Programın amacı, yaşlı bireylerin sağlıklı yaşam bilincini artırmak, sosyal çevrelerini genişletmek ve aktif bir yaşam sürmelerine destek olmak.

“Sağlıklı Yaşlanma Üzerine Programlar Var”
Merkez Müdürü Dr. Cemil Yavuz yaklaşık 6 yıldan bu yana ilçemizde 60 yaş üzeri kişilere sağlıklı yaşlanma üzerine programlar düzenlediklerini belirtti. Yavuz; “Fethiye Tazelenme Üniversitesi ile başlayan bu programlar şimdi SAYAP olarak devam ediyor. Tüm bu programlarda amaç ortak. Sağlıklı Yaş Alma bilinci konusunda hem programa katılan üyelerde hem de ilçemizde duyarlılık geliştirmek. Yaşlı bireylerin hakları konusunda toplumda farkındalık yaratmak. Ülkemizde yaşlı nüfus giderek artıyor. Artmaya da devam edecek. 1935 yılında nüfusumuzun yalnızca %3,9’u 65 yaş üzerindeydi. Bu oran 2018 yılında %8,8’e, 2023 yılında %10,2 ‘e yükseldi. 2080 yılında her 4 kişiden biri yaşlı olacak. İlçemizde yaşlı nüfus oranı ülkemizin yaklaşık 2 puan üstünde. 

Yaşlandıkça bir takım değişimler yaşanıyor. Olumlu olanlar çok. Tecrübe, öngörü, bakış açısı, bilgelik gibi. Ancak yaşlılık sürecine iyi hazırlanamazsak olumsuzluklarda çok. Başta kalp damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıklar, kanserler, demans (Alzheimer), yalnızlık, depresyon, düşmeler gibi. 

Temel bakış açımız şu. Türkiye'de yaş ortalaması 80'e çıktı ama 58 yılı 'sağlıklı' yaşanıyor. Yani 58 yaşından sonra kronik hastalıklar başlıyor. Oysa 58 yaş 65’e, 75’e ötelenebilir. Yani sağlıklı yaşam süresi uzatılabilir. Biz bu duruma sağlıklı yaş alma açığı diyoruz. Nasıl sağlıklı yılları artırabiliriz. İşte bunun yanıtı sağlıklı yaşam biçimi davranışlarından geçiyor. Bizim uyguladığımız program sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını hatırlatıyor, öğretiyor. Bu çok kıymetli bir program. Çünkü 60 yaş üzeri kişilerin hayatına olumlu katkı sağlarken, diğer taraftan topluma ve sosyal güvenlik kurumuna düşen yükü de azaltıyor. Dünyada ve ülkemizde de politika yapıcılar bu tür programların uygulanmasını öneriyor. 

Üniversitelerin 3 temel fonksiyonu vardır. Eğitim, araştırma ve topluma hizmettir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Topluma Hizmet çalışmaları kapsamında pek çok proje yürütmektedir. Yaşlı Sağlığı ve Bakımı Uygulama Araştırma Merkezimizin yürüttüğü SAYAP programı iyi uygulama örneklerinden sadece biridir.” dedi.

SAYAP NE YAPIYOR?
“Biz ne yapıyoruz? SAYAP programı temel felsefesine uygun bir program hazırlıyoruz. Bir yıl süreli bu program 14 haftalık 2 dönemden oluşuyor. Program temel felsefesi 60 yaş üzeri kişilerin birlikte eğlenerek, öğrenerek faaliyetleri yapması. Taichi, yoga, plates gibi branşlarda spor dersleri başta olmak üzere, satranç, koro, line dans, sirtaki, beceri geliştirme, İngilizce, fotoğrafçılık, botanik ve bitki ressamlığı, resim, mutfak sanatları, sağlık konferansları gibi pek çok ders veriyoruz. Aylık sosyal programlar düzenliyoruz. Her dönem bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyoruz. Programın her aşaması sosyal sorumluluk bilinci kapsamında gönüllü kişi ve kurumlarca iş birliği ile yürütülüyor. Bu kapsamda Fethiye Kaymakamlığı, Fethiye Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü, Gençlik Merkezi, Fethiye Esnaf Sanatkârlar Odası, FETAV, TURMEPA, ÇYDD Fethiye Şubesi, Yerel Tohum Derneği gibi kurumlarla işbirliği yapıyoruz. Ayrıca yaşlılık alanında uzman 40 yakın gönüllü eğitimci ile çalışıyoruz. Bir yıl süreli program kapsamında ürettiğimiz çalışmaları sergiliyor, konser düzenliyor ve bir mezuniyet programı ile programı tamamlayan üyelerine başarı belgelerini veriyoruz. 
Fethiye'nin 60 yaş üzeri okulu olan Sağlıklı Aktif Yaş Alma Programı(SAYAP ) 2024-2025 eğitim öğretim dönemi faaliyetleri başlıyor. SAYAP programına 60 yaşın üzerinde herkes dâhil olabilir. Tek şartımız programa düzenli devam. 60 yaş üzerindeyseniz ve öğrenirken eğlenmek, yaşayarak öğrenmek istiyorsanız, yeni arkadaşlıklar, dostluklar kurmak istiyorsanız, daha çok fiziksel hareket, daha çok sağlık istiyorsanız, siz de bize katılabilirsiniz. Yeni yılın güz dönemi programında; 2 zorunlu 7 seçmeli toplam 9 ders,1 atölye çalışması, her ay bir sosyal program, 1 sosyal sorumluluk projesi var. Dersler haftada 3 gün Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri. Spor ve konferanslar zorunlu olan dersler bunun dışında programda olan derslerden en az bir ders seçilmeli. Güz dönemi programı 30 Eylül 2024 -30 Aralık 2024 tarihlerinde devam edecek ve bir ay ara verdikten sonra bahar dönemi programı başlayacak. Programa tanıtımı, kayıt ve ders seçimi 25, 26, 27 Eylül Saat: 13:30-15:30 FETAV da yapılacak. Programa destek veren kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum. 60 yaş üzeri olan ve sağlıklı yaş süreçlerini ihtiyaç hisseden, duyarlı olan herkesi bekliyoruz.”