- Haberler
- Genel
- GİRGİN: 'VERDİĞİMİZ ÖNERGE KANUNLAŞTI' 'KÖYLÜ YILLARDIR EKİP BİÇTİĞİ YERLERİ DOĞRUDAN ALABİLECEK'
GİRGİN: 'VERDİĞİMİZ ÖNERGE KANUNLAŞTI' 'KÖYLÜ YILLARDIR EKİP BİÇTİĞİ YERLERİ DOĞRUDAN ALABİLECEK'
CHP Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Süleyman Girgin, ''Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a daha önce sorduğumuz yazılı önergeyle, Seydikemer ve Köyceğiz ilçelerimiz başta olmak üzere birçok il ve ilçedeki vatandaşların uzun yıllardan bu yana kullandıkları, kendilerine ait arazilerin kenarlarında bulunan veya atadan kalma yerlerin açık ihale ile satılmasından dolayı kullandıkları yerleri alamayacaklarını dolayısıyla mağdur olacaklarını, o yüzden sürenin uzatılması gerektiğini dile getirmiştik.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlanan, 39 maddelik torba kanuna eklenen geçici maddeyle, 2022 yılının sonuna kadar vatandaşlara süre tanınıyor, bunu olumlu buluyoruz’’ dedi.
SEYDİKEMER VE KÖYCEĞİZ BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK YERDE BENZER SORUN VAR
Girgin Komisyon’da madde üzerine yaptığı konuşmada şunlar söyledi:
“Geçici 1'inci maddeyle ilgili, 16 Mart 2022 tarihinde yazılı bir soru önergesi vermiştim. "6292 sayılı Kanun'un 12'nci maddesi ile diğer mevzuat uyarınca yapılabilecek başvuruları yeniden açmayı düşünüyor musunuz?" diye sormuştum.
Muğla Seydikemer ve Köyceğiz ilçelerimiz başta olmak üzere birçok il ve ilçemizde benzer sorun yaşayan insanlarımız olduğunu da biliyorum. Seydikemer ve Köyceğiz'e bağlı mahallelerin neredeyse tamamında 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun geçici 8'inci maddesi kapsamında çalışmalar yapıldı. Çalışmalar sonunda, taşınmazlar hazine adına tescil edildi. Bu taşınmazların içinde bulunanlar, oturanlar belirlendi. Askı listeleri kesinleşti. Bahse konu taşınmazlar, Tapuda hazine adına da tescil edildi.”
YILLARCA EKMİŞLER, BİÇMİŞLER, HAYVAN OTLATMIŞLAR
“Hazine adına tescil edilmiş olan bu taşınmazlar, vatandaşların uzun yıllardan bu yana kullandıkları, kendilerine ait arazilerin kenarlarında bulunan veya atadan kalma yerlerdir. Yani bu arazilerin üzerinde emekleri var. Yıllarca ekmişler, biçmişler, hayvanlarını otlatmışlar. "Emeğin varsa hakkın da vardır." mantığından yola çıkarak "Bu satış durumunda öncelik bölgede yaşayanların olmalıdır." şeklinde görüş bildirmiştik.”
BAŞVURU SÜRELERİ BİTMİŞTİ
“6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi Ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi İle Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun'un 12'nci maddesi ve ilgili mevzuat, vatandaşlara tarım arazilerini ihaleye çıkmadan satın alma imkânı sağlıyor. Ancak bu mevzuat uyarınca yapılabilecek başvuruların süreleri bitmişti. En son müracaat 2019'daydı. Uzun yıllardan beri atalarından kendilerine intikal etmiş olan arazileri doğrudan alabilme hakkı adına, vatandaşlara yeniden başvuru hakkı tanınmalıydı. Aksi takdirde bu araziler 2886 sayılı Kanun'un 45'inci maddesine göre, herkese açık ihaleyle satılabilecek, dolayısıyla bölgede yaşayan insanlar mağdur olacaktı.”
SÜRE 2022 YILI SONUNA UZATILDI
“Vatandaşların uzun yıllardan bu yana kullandıkları, kendilerine ait arazilerin kenarlarında bulunan veya atadan kalma yerlerinin açık ihaleyle satılması mağduriyet yaratacaktı. Bu geçici maddeyle, 2022 yılının sonuna kadar vatandaşlara süre tanınıyor. Bunu olumlu buluyoruz. Vatandaşlarımızın sorunlarını çözmeye yönelik kanunlar çıkması için mücadeleye devam edeceğiz.”