GİRGİN: ZENGİNDEN ALIP FAKİRE VERENE ROBİN HOOD DERLER FAKİRDEN ALIP ZENGİNE VERENE DE RECEP TAYYİP ERDOĞAN

CHP Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Süleyman Girgin, Temmuz ayı bütçe gerçekleşmelerinin yayınlanmasının ardından, Kur Korumalı Mevduat sisteminin halka maliyetiyle ilgili, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Girgin “KKM, AKP iktidarının zenginleri ihya etmek için kullandığı ucube bir sistemdir, halkın sırtında kamburdur. Zenginden alıp fakire verene Robin Hood derler,  fakirden alıp zengine verene de Recep Tayyip Erdoğan.” diyerek açıklamalarda bulundu.   
MEŞRU OLMAYAN 37.2 MİLYAR LİRA ÖDEME YAPILDI HESABINI SORACAĞIZ! 
“2022 Temmuz ayı bütçe gerçekleşmesine göre Kur Korumalı Mevduat hesapları için kur farkı olarak bütçeden bir ayda 23 milyar 362 milyon lira çıktı. KKM hesapları için martta 11.7, nisanda 4.6, mayısta 4.8, haziranda 16.1 milyar lira ödenmişti. Temmuzdaki 23.4 milyar liralık rekor ödemeyle birlikte beş ayın toplamı 60.6 milyar liraya ulaştı. Bu tutara bir de, Döviz tevdiat hesabını TL’ye döndürmek suretiyle KKM’ye katılanlara Merkez Bankası tarafından ödenen kur farkını ve KKM uygulaması sonucu sıfırlan stopaj nedeniyle vazgeçilen gelir vergisi ve tanınan kurumlar vergisi muafiyetini eklediğimizde, KKM’nin bütçeye maliyeti devasa boyutlara ulaşmaktadır. 
2022 Ek Bütçesi 7 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu tarihten önceki KKM maliyeti 37.2 milyar lira idi. Bu ödemeler Meclis’in bütçe hakkı çiğnenerek ödenen, meşru olmayan ödemelerdir. Bu hukuksuz işlemin sorumluları hukuk önünde hesap vermelidir.”
HALK 25-30 KURUŞ İNDİRİM İÇİN MARKETLERDE SIRAYA GİRİYOR MİLYARLAR ZENGİNLERE AKIYOR
 “Meşru olmayan, halktan gizlenen ödemeler gibi arsızlıklarla bütçe yağmalanıyor Bütçe yokuş aşağı gidiyor. Bu durumun faturası 84 milyona çıkıyor. Bir avuç zenginin parasının değerini korumak için hepimizin vergileri peşkeş çekiliyor. Büyük bir servet transferini canlı yaşıyoruz. Kur korumalı mevduatın faturası kabardıkça herkes yoksullaşıyor. Vatandaşın vergisi ile zenginlerin parası fonlanıyor. Halk 25-30 kuruş indirim için marketlerde sıraya girmek zorunda kalırken, milyarlar zenginlere akıyor. İstedikleri makyajı yapmaya çalışsınlar: Kur korumalı arsızlık halkı soymanın adı oldu.”
ÖDENEK ÜSTÜ HARCAMA OLACAĞI AŞİKAR, AKLAMALARINA İZİN VERMEYECEĞİZ
2022 Ek Bütçesi’nde KKM için 40 milyar liralık bir ödenek ayrıldı. Temmuz ayında bütçeden çıkan rakam düşünüldüğünde, geriye yılsonuna kadar 16.6 milyarlık bir ödenek kalmaktadır. Bu tablo çok açık biçimde göstermektedir ki, ileriki aylarda ayrılan 40 milyar liralık ödenek yetmeyecek ve ödenek üstü harcama söz konusu olacaktır.
Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur misali, Tek Adam Rejimi bu ödenek üstü harcamaları Aralık ayında çıkaracağı tamamlayıcı ödenek ile aklamaya çalışacaktır. Bu bütçeyi kadük bırakan, Meclis’in bütçe hakkını yok sayan, halkın parasını sorumsuzca harcamayı aklayan bir uygulamadır. Ne yapıp edip buna izin vermeyeceğiz! 
KKM SAHİBİNİ HAZİNE KORUYACAK DA VATANDAŞI KİM KORUYACAK?
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati “Eleştirende kötü niyet ararım” demişti. Sormak lazım; kur korumalı mevduat hesaplarının (KKM) yükü yurttaşın vergilerinden çıkıyor. KKM’yi Hazine koruyacak da zenginin parasını vatandaş koruyacak da vatandaşı kim koruyacak? Kötü niyetli olan bizzat iktidarın kendisi. Vatandaşı indirim kuyruklarına mahkum ederken kuyrukta bekleyenin cebinden zengine para aktarıyor.
SORU ÖNERGESİ
Girgin’in, Bakan Nebati’ye sorduğu sorular şunlar: 
1)    Döviz tevdiat hesabını TL’ye döndürmek suretiyle KKM’ye katılanlara bugüne kadar Merkez Bankası ne kadar kur farkı ödemiştir? 
2)    KKM uygulaması sonucu sıfırlanan stopaj nedeniyle vazgeçilen gelir vergisi ve tanınan muafiyet nedeniyle kurumlar vergisi tutarı ne kadardır? 
3)    KKM’nin maliyetinin yıl sonunda daha da yüksek boyutlara ulaşmaması için vadesi sona eren KKM hesapları için KKM uygulamasını sona erdirmeyi düşünüyor musunuz?
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN