KABOTAJ BAYRAMI FETHİYE'DE KUTLANDI
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeni ile Beşkaza Meydanı'nda Çelenk Sunma Töreni düzenlendi.
1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girmiş ve bu Kanun, “Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtmiştir. Bu nedenle her yıl 1 Temmuz gününü “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlanıyor. Fethiye’de de kabotaj Bayramı Beşkaza Meydanı’nda düzenlenen Çelenk Sunma Töreni ile kutlandı.
Programa Fethiye Kaymakamı Alper Balcı, Garnizon Komutanı Per. Asteğmen Cemal Yalçın, Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Sabri Oğuz Bolelli, AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Turgay Öztürk, oda ve STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Çelenk sunum töreninde Fethiye Liman Başkanlığı, Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi, Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri Birliği ve diğer taşıyıcı kooperatifler çelenklerini sundu. Çelen sunma töreninden sonra bir dakikalık saygı duruşu akabinde İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Fethiye Liman Başkanı Abdurrahman Kara konuşma yaptı.
Fethiye Liman Başkanı Abdurrahman Kara konuşmasında ‘’ Bundan tam 96 yıl önce tarih 1 Temmuz 1926. Bu tarih 3 tarafı denizlerle çevrili ve 2 önemli boğaza sahip ülkemizde denizciliğin yeniden doğuşunun tarihidir. Milli mücadelenin denizlerimizdeki adıdır. Kıyılarımızda egemenliğimizi sağlamamızın Türk Deniz Ticareti’nin miladıdır. Bugün 96. Yılına eriştiğimiz 1 Temmuz, denizlerimizde hakkımız olanı kanunla yeniden elde ettiğimiz gündür. Modern denizciliğimizin vira bismillah dediği kutlu başlangıçtır. Sevinçtir, gururdur, bayramdır. Türk milleti olarak egemen, özgür ve bağımsız bir şekilde vatan topraklarımıza nasıl hükmedebiliyorsak mavi vatan olarak denizlerimize de hükmedebilme imkânımızı Kabotaj Kanunu’na borçluyuz. Denizler ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptirler. Denizlerin sınırları kaldıran, medeniyetleri ve kültürleri yaklaştıran bir özelliği bulunmaktadır. Bunun farkındalığıyla Ulu Önder Atatürk, Cumhuriyetin ilk yıllarında bizlere şu öğüdü vermiştir; ‘’En uygun coğrafi konumda ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri bir denizci ulus yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifade etmeyi bilmeliyiz. Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız… ‘’ Bu düsturla, armatörlerimiz, deniz turizmcilerimiz, balıkçılarımız, denizcilerimiz, başarılarına başarılar katacak, yeni ufuklara yelken açacaklardır. Denizlerimizin bize kazandırdığı jeopolitik avantajları, ülkemizin refahı ve kalkınmasında daha çok kullandığımız, deniz ticaretimizin ülke ekonomisinde katkısını arttırdığımız, denizcilikte dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığımız nice 1 Temmuzlara.. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’mız kutlu olsun. Pruvanız neta, dümeniniz viya olsun. Allah selamet versin’’ dedi.