KARAYİĞİT, BAKANLIĞA SESLENDİ

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, basın açıklaması yaptı.

KARAYİĞİT, BAKANLIĞA SESLENDİ

Başkan Karayiğit Bakanlığa seslendiği basın açıklamasında, Tarım ve Orman Bakanlığının yayınladığı yönetmelikle, Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinin 6’ncı maddesinin birinci fıkrası değişikliğine göre;

Çiftçiler, ÇKS başvurusuna ilişkin Bakanlıkça yetki verilen iş ve işlemlerini e-Devlet Kapısı üzerinden de yapabilecekler.

İkinci fıkrası değişikliğine göre;

Üretim yılına ilişkin çiftçi başvuruları bir önceki yılın 1 Eylül tarihinde başlayacak ve üretim yılının 31 Aralık tarihinde sona erecek.(2023 yılı için 1 Ekim 2022-31 Aralık 2022 tarihleri arasında, 3 aylık süre içerisinde ) Çiftçilerin bu tarihten sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri hariç olmak üzere ÇKS’ye yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapılamayacak. Ancak çiftçiler, ÇKS’ye kayıtlı tarım arazileri üzerindeki üretim bilgilerinin güncellenmesini, üretim yılının Şubat ayı içerisinde yapabilecekler.

Güncellemede ayrıca muhtar ve azalara evrak imza ve mühür zorunluluğu kaldırılmıştır fakat çiftçi kayıtlarında değişiklik yapılması halinde(örneğin arazi kiralamaları ve taahhütname yenilenmesi, Tarım Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu diğer değişikliklerde) Ziraat odalarında kayıtlarını güncelleyip arazi varlığını aktif hale getirmeleri gerekmektedir. Ziraat odası kaydı aktif olmayan çiftçiler Tarımsal desteklemeden yararlanamaz.
6964 sayılı Ziraat Odaları birliği kuruluş ve kanununun ve anayasadan alınan yetkiye dayanılarak çiftçilerin çiftçilikle uğraştığını belgeleyen kurum Ziraat Odalarıdır. Tarımsal kredilerden faydalanmak için Çiftçi Belgesi ibraz etme zorunluluğu devam etmektedir. Yeni destek modeline göre tüm destekler ürün bazlı olduğundan e-Devletten müracaat edecek çiftçiler bu hususa dikkat etmelidir.
ÇKS’ de 2005’de de benzer değişik yapılmış daha sonra Anayasa Mahkemesi iptal etmiştir. Bu değişiklik çiftçi için kolaylık sağlarken, Ziraat Odalarını devre dışı bırakıyor. Türkiye’de 81 ilde yaklaşık 750 tane Oda bulunmaktadır. Bu Odalarda çalışan personel sayısı düşünülürse Odalar ciddi mağdur olacaklardır. Biz odamız adına personel maaşlarını halihazırda ödemekte zorlanırken bu değişiklikle beklide ücretsiz izine gönderme yoluna gideceğiz. Bu değişikliğin en kısa zamanda hem çiftçimizi hem de Odaları mağdur etmeyecek şekilde düzenlenmesini umut ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.