'Kaya Halısı' Dokuma Atölyesi açıldı
Fethiye'nin Kültürel değeri, coğrafi işaretli kaya halısı dokuma atölyesi açıldı. Kaya halısı dokuma atölyesi açılışına Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Garnizon Komutanı Sedat Karabay, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Ziraat odası başkanı Kenan Karayiğit, Likya Fethiye Kadın Girişimi, Üretim, İşletme ve Kalkınma Kooperatifi Başkanı Çiğdem Karaca, Kayaköy Muhtarı Metin Ekiz ve bölge halkı katıldı. Fethiye 'yenin değerlerini daha değerli hale getirebilmek için çalıştıklarını vurgulayan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, 'Biz bir ve beraber olabildiğimiz müddetçe Fethiye'de güzel şeylerin olacağına inanıyorum. Değerli oda başkanlarımız ve STK'daki temsilcilerimiz ile birlikte biz Fethiye'mize değer katabilmek ve değerli hale getirebilmek için onlarla birlikte hep beraber çalışıyoruz' dedi.
GÜZEL ŞEYLERİN OLACAĞINA İNANIYORUM
Fethiye’de böyle güzel etkinliklere destek olacaklarını da söyleyen Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, “Küçükte olsa bir açılış yapıyoruz ama anlamı büyük. Bizlere bu süreç boyunca buraya gelmemizde bizlere büyük desteği olan Kayaköy Muhtarımıza ve hayatı paylaştığım değerli eşime de çok teşekkür ediyorum. Biz bir ve beraber olabildiğimiz müddetçe Fethiye’de güzel şeylerin olacağına inanıyorum. Değerli oda başkanlarımız ve STK’daki temsilcilerimiz ile birlikte biz Fethiyemize değer katabilmek ve değerli hale getirebilmek için onlarla birlikte hep beraber çalışıyoruz. Aldığımız birçok ödülde de onların emekleri çok fazla, çalışma arkadaşlarımızın emekleri çok fazla. Çünkü onlar ile birlikte hep beraber yürüyoruz ki bu başarıların altında bizlere onların çok büyük katkıları var. Biz yok olmaya yüz tutmuş Kayaköy halısını küçük bir ateş yakaraktan önümüzdeki günlerde ve önümüzdeki kuşaklara değerli bir hale getirebilmek yeni bir iş kolu haline getirebilmek için ekonomilerine ve sosyoekonomiklerine destek sağlayabilmeleri için önümüzdeki süreç boyunca bu bölgedeki gönüllü olmak isteyen bütün arkadaşlarımıza destek olmak istiyoruz. Nasıl Üzümlüdeki dastar hanede o bölgedeki bütün kadınlarımıza tezgahlar olarak dokuma iplikleri olarak destek olduysak buradaki vatandaşlarımıza da bizler destek olmak istiyoruz. Burada sadece küçük bir alanda değil evlerde bunu genişleterek de devam etmek istiyoruz. Gönüllü olacak bütün vatandaşlarımız bizler ile işbirliği yaptığı takdirde onların tüm tezgahlarını ve malzemelerini belediye olarak biz karşılayacağız” şeklinde konuştu.
KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZ YOK OLMAKTA
Kültürel değerlerin yok olmakta olduğuna dikkat çeken Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, “Sizlerde biliyorsunuz turizmin bölgemize gelmesiyle ilgili maalesef bu tür kültürel değerlerimiz yok olmakta. İnsanlarımız ucuz para nasıl kazanabiliriz maalesef o yöne doğru yönelmiş durumda. Biz geçmişteki bu tür kültürel değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarabilmek adına belediye olarak buradaki odalarımız ile birlikte ve bu tür kültürel değerlere önem veren insanlarla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu bölgedeki bütün insanlara ve bu tür etkinliklerin devam etmesi adına da her türlü desteğimizi sağlayacağımız konusunda hiç kimsenin şüphesi olmasın. Yıllarca MÖ. 2000 ve 3000 bin yıllarında Orta Asya da Altaylı dağlarının civarında yaşayan Türkmenlerin o soğuk coğrafyada ısınabilmek adına koyunyünleri ile başlayan aşama aşama bu günlere kadar gelen halımızı 19. Yüzyılda Fransa’dan gelen motiflerle işlenerekten ticari bir ivme kazanmıştır. O günden bu güne kadar birçok bölgede Kayseri’de, Hereke’de, Çanakkale’de, Afyon’da, Manisa’da, Erzurum’da ve Muğla’mızda halı dokumaya devam edilmektedir. Kaya halısının önemini sizlerde biliyorsunuz. Bölgedeki kök boyaları, doğal iplikler kullanılaraktan yapılan bu doğal halının gelecek kuşaklara aktarılması adına lütfen hep beraber özellikle burada yaşayan değerli ablalarımızın teyzelerimizin buna hevesli olmalarını istiyoruz. Bizler her türlü desteği sizlere vereceğiz. Coğrafi işareti alan bu değerli ürünlerinde gelecek kuşaklara aktarılması adına hep beraber çalışalım” ifadelerini kullandı.
EN ÇOK COĞRAFİ İŞARET ALAN İL MUĞLA
Türkiye’de en çok coğrafi işaret alan İlin Muğla olduğuna dikkat çeken Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, “Fethiye belediyemiz ve Ticaret Odası olarak yerel değerlerimizi öne çıkartmak yöresel, yerel ürünlerimizin tarihi geçmişini ve kendine has özelliklerini belgeleme ve ekonomiye kazandırmak için bu tip coğrafi işaret çalışmalarına başladık. Biz daha öncede domates, kuzugöbeği mantarı ve zeytin ile başlamıştık. Onlar olmadı. Seydiler kiliminin coğrafi işaretini aldık. Geçenlerde de halımızın alındı. Çifte kavrulmuş tahinin coğrafi işaretini aldık. En önemli ürünlerimizden bir tanesinde Kaya İnciri. Biz ilk çalışmaya Kaya İnciri ile başlamıştık ama nedense süreç uzun oldu. İnşallah bir ay sonra oda askıdan inecek. Ayrıca üzümlü dastarı imalatı başladı. Seri bir şekilde üretimi yapılıyor. Bizim hem Seydiler kilimi hem de Kaya Halısı ile ilgili gerçekte uzun soluklu bir çalışmaya ihtiyacımız var. Çünkü bu işi yapabilen insanlar kalmamış. Seydiler bölgesinde de kilim ile alakalı bu işi yapan çok fazla kişi kalmamış. Başkanım ve Çiğdem Hanım bu konuda öncülük ettiler. Böyle bir atölye açtılar ben kendilerine teşekkür ediyorum. Bizde Seydiler kilimi ile alakalı böyle bir çalışma yapmak istiyoruz. Bu coğrafi işaretli ürünler alındığı zaman yönetimi ve pazarlanmasında çok önemli ama biz ne incirle ne kaya halısıyla nede Seydiler kilimiyle pazarlama ve dağıtım anlamında ihracat anlamında çok bir gelişim gösterebileceğimizi zannetmiyorum ama en azından bu kültürlerin ölmemesi adına bu çalışmaları yapmamız gerekiyor. Gerçekten çok kıymetli kayanın halısı ve Seydiler kilimi. Biz kendi adımıza sürekli araştırıyoruz hangi coğrafi işaretli ürünler üzerine gidelim ve alalım diye. Muğla bölgesinde epey bir yol aldık. Hatta şuanda Türkiye’de en çok coğrafi işaret alan İl Muğla. Belediyemiz ve Muğla odaları olarak hep birlikte İlimizin değerlerine sahip çıkarak hem tescil aşamasında hem de tescil sonrası markalaşma ve ticari anlamda geliştirme adına gerçekten Ticaret Odası ve Fethiye Belediye olarak rollerimizi üstlenmiş olduk” dedi.
KAYA HALISINI HİÇ BİR ZAMAN UNUTMADIK
Geçmişinin yıllar öncesine dayandığı kaya halısını unutmadığını vurgulayan Kayaköy Muhtarı Metin Ekiz, “Yaklaşık 60 yıl önce ninelerimizin annelerimizden gelen kaya halısını hiçbir zaman unutmadık. Kayaköyümüzü ziyarete gelen tatilciler bizlere soruyor Kayaköy’ünün neyi meşhurdur diye. Bizlerde kaya halısını, nohudu ve inciri meşhurdur diye söylüyor. Ama misafirlerimize bu ürünlerimizi gösteremiyoruz. Bu noktada kaya halısını devam ettirmek için başta Çiğdem Karaca, Alim Karaca ve emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu atölyenin açılmasından dolayı çok mutlu oldum. Bunun devam etmesi için her zaman destek olacağım” şeklinde konuştu.