Özdemir 'Artık Beklemek Değil İcraat İstiyoruz'

Türkiye Görme engellileri Muğla Şubesi yönetim kurulu adına Şube Başkanı Mehmet Özdemir, engelli bireylerin yaşadığı sorunları bir kez daha dile getirdi ve farklı illerdeki yerel yönetimlerin engellilere dönük uygulamaların, Muğla ve merkez ve tüm ilçelerde da hayata geçmesini talep etti.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Ersin DAL

Düzenlenen basın toplantısında Şube Başkanı Mehmet Özdemir tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Bu açıklama, birilerine kızmak, şikayet etmek, üzmek veya incitmek amacıyla değil, sadece sesimizi ve sorunlarımızı belediyemize daha etkili duyurmak içindir. Engelli bireyler ve sivil toplum kuruluşları adına derneğimiz olarak belediyelerimizin ilgili birimleri ile engelli sorunları üzerine defalarca görüşmemize rağmen maalesef üzülerek belirtmek isteriz ki bir yol alamadık.

Belediyenin bizimle her görüşmesinde ilettiği dönüş şu yönde; “Engelli sorunlarının çözümü üzerine araştırın, bize getirin. Sizler için hemen hayata geçirilmesi için işleme alalım” demelerine rağmen, mevcut taleplerimizi sunduk ve sorunlarımızın çözümüne dair önerilerimizi ilettik. Ancak maalesef sözde kalıp belediyece hiçbir yol kat edemedik.

Bu duruma istinaden üzülerek belirtmek isteriz ki bu basın açıklamasını yapmak mecburiyetinde kaldık. Burada gayemiz birilerini şikâyet etmek değil, bizim yaşadığımız sorunlara dikkat çekmek ve çözüm bulmaktır. Biz engelli vatandaşların yerine kendilerini koyduklarında ne demek istediğimizi anlayacaklardır.

Kendilerini bir gün tekerlekli sandalye ile toplu taşımaya binmeye, durakta otobüs beklemeye, otobüsten inmeye ve engelli birey olarak ailelerimizin biz engelli bireyler için endişe duymalarının verdiği endişeyi yaşamaları için bir günlük talep ediyoruz ve yaşadığımız sorunu anlamaları adına böyle bir gün geçirmelerini istiyoruz. 

Kendilerini bir günlüğüne görme engelli vatandaşların yerine koymalarını istiyoruz ve gözlerini kapatıp toplu taşımaya binmeye ve inmedeki ve duraktaki yaşadıkları sorunları anlamaları adına böyle bir gün geçirmelerini istiyoruz.

Biz engelli bireyler olarak sadece Mayıs ayında tüm engelliler haftasında hatırlanmak, resim çekilmek ve basına belediye ile koordineli hep yanımızdaymışlar gibi poz vermek istemiyoruz. Biz Aralık ayında görme engelli haftasında basına poz vererek ve röportaj yapmak için belediye nezdinde habere konu olup hatırlanmak istemiyoruz. Biz engelli bireyler, sorunlarımıza bir gün değil her gün çözüm olan projelerin hayata bir an önce geçmesini talep ediyoruz.

Bu kapsamda dernek olarak farklı illerdeki derneklerle fikir alışverişinde bulunup, farklı illerde belediyelerin engelliler için yapmış olduğu ve ulaşımda sorunu kökünden çözen projeleri hayata geçirdiklerini öğrenip bilgi alıyoruz. Biz yaşadığımız ilde belediyemizden neden bekliyoruz ve neyi bekliyoruz? Biz aynı çalışmayı belediyemizden istiyoruz; bir sene oldu ve aldığımız cevap hep aynı.

“Biz böyle bir çalışma yapıyoruz, yakın zamanda hayata geçecek”, “Bu çalışma şu an öncelik değil”, “Belediye bu çalışmaya bütçe ayırmadı”, “Bu çalışmayı alabilmek için bütçemiz şu an yok”, “Mevcut durumda çalıştığımız ilgili firmalar zaten buna benzer çalışma yapacak, az kaldı” deyip bizleri bir seneyi aşkın bekletiyorlar. Bu durum artık tüm engelli bireylerin ve derneklerin sabrını taşırdı ve artık beklemek istemiyoruz. Diğer illerde belediyeler hayata geçirdiği hazır uygulamayı on günde aktif edip engelli bireylere gerekli kaynakları nasıl sunuyorlarsa biz de artık belediyemizden mazeret değil sonuç istiyoruz.

Sorun belli, çözüm belli ve farklı illerde kullanılan çalışma hali hazırda var ve artık bir gün bile beklemek istemiyoruz. Neler yaşıyoruz biz engelli bireyler… Biz engelli bireyler olarak yaşadığımız şehre yabancı gibiyiz, çünkü güven içinde yolculuk yapamayız endişesi ile hep aynı duraktan toplu taşımaya biniyoruz, hep aynı durakta inmeye çalışıyoruz. Yaşadığımız şehirde maalesef hiçbir yeri tek başımıza gezmeyecek olmanın endişesi ile dolaşıp özgürce hareket edemiyoruz.

Engelli bireyin en büyük sorunu (engelli bireyin ulaşımını, sürücünün onu duraktan alıp almamasının inisiyatifinde olması, bazen sürücünün keyfi olarak engelliyi duraktan almaması sorununun önüne geçilmesi), engelli bireyin otobüsün nereden ve hangi duraktan geldiğini bilmek istemesi, otobüsün kaç dakikaya durağa geleceğini bilmek istemesi, otobüs sürücüsünün durakta engelli bireyin olduğunu bilmesi ve o engelli bireyi alması gerektiğini kesin bilmesi gerekiyor. Engelli bireyin nereden binip nerede ineceğini otobüs sürücüsü bilmeli ve engelli bireyi bineceği duraktan almalı ve ineceği durakta bırakmalı. Ayrıca otobüs içinde hangi durakta olduğumuzu ve bir sonraki durağın hangisi olduğunu bize bildirmesini istiyoruz.

Engelli bireyin yakını, akrabası veya refakatçi bir kişi, engelli isterse onu anlık takip edebilmeli ve güven içinde seyahat ettiğinden emin olmalı ve gerekli durumda refakatçi, engelli bireyin otobüs ile gideceği ve ineceği yeri seçebilmeli. Ayrıca engelli bireyin refakatçisi acil bir durumda engelli vatandaş ile iletişim kurmalı, gerek belediye ile anlık temas ile beyaz masadan destek almalı engelli vatandaş için.
Bu saymış olduğumuz tüm özellikler farklı birkaç belediyede hayata geçti ve artık o illerdeki tüm engelli vatandaşların ulaşımda otobüs ve minibüs sürücüsünün inisiyatifine kalmadan duraktan alınmama ve inecek olduğu yerde indirilmemesi gibi sorunlar tarih oldu. Biz de artık bu ve buna benzer çalışmaların bir an önce bizim ilimizde de hayata geçmesini ivedilikle bekliyoruz. Bu kapsamda belediyenin ilgili birimlerine defalarca iletişime geçmemize rağmen bizi hep oyaladılar. Artık beklemek değil icraat istiyoruz.

Engelli bireyler için yapılan yatırım ve giderler, sosyal devlet ve belediyecilik adına tasarruf kapsamına alınamaz ve engelli vatandaşlara yönelik yapılan çalışmalar için ayrılan bütçeler kısıtlanamaz. Biz engelli bireyler ve sivil toplum kuruluşu dernekleri olarak bu zamana kadar hakkımız olan hizmetleri bu kapsamda alamadık ve artık beklemek istemiyoruz. Bu projede bütçe şu an yok, biz yapacağız zaten”, “çalıştığımız ilgili firma zaten yapacak, böyle bir şeyi biz de düşünüyoruz” gibi artık bu tür zaman kayıplarını ve mazeretleri duymak istemiyoruz.

Diğer illerdeki mevcutta çalışan bir uygulamayı biz engelli bireyler ve dernek olarak araştırdık ve farklı illerdeki ilgili sivil toplum kuruluşu engelli dernek arkadaşlarımız ile de görüştük ve orada kullanılan uygulamayı çok beğendik. Mevcutta hazır olan ve ilgili arkadaşların gerek yürüme, gerek görme engelli olsun tüm engelli bireylere hitap eden bir çalışma var. Biz de aynı çalışmayı istiyoruz ve engelli vatandaşlar olarak artık beklemek istemiyoruz.

Bu konuyu dile getirmek için yaptığımız basın açıklamasına katılan değerli basın mensubu arkadaşlarımıza ve engelli dernek üyelerimize çok teşekkür ediyoruz. Umuyoruz ki bu açıklama ile belediyemizin başta sayın başkanımız ve kıymetli başkan yardımcılarımız ve ilgili kurum daire başkanı ve müdür arkadaşlarımız sesimizi duyar ve artık bu soruna çözüm üretirler ve bizi daha fazla bekletmezler.”

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN