Özlüce fosil alanında kazılar yeniden başladı

İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl Özlüce–Muğla Kurtarma Kazısında incelemelerde bulundu.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 -

İl Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl’e Özlice’de yapılan Kurtarma Kazısında Muğla Müze Müdürü Günnaz Savran, Arkeolog Arif Küçükçoban eşlik etti. Müze Müdürlüğü Başkanlığında yürütülen kazının Bilimsel Danışman Berna Alpagut’tan kurtarma kazısıyla ilgili bilgiler alan İl Müdürü, sorunları da yerinde dinleyerek bilgi alışverişinde bulundu.
Muğla İli Menteşe İlçesi, Özlüce Mahallesi Kaklıca Tepe de ilk kez 1993 yılında fosil kalıntıları bulunması üzerine dönemin Muğla Valisi Lale Aytaman’ın talimatı ile kazı çalışmaları başlatılmıştır. Kazı Çalışmaları Muğla Müze Müdürlüğü başkanlığında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropolog Prof. Dr. Berna Alpagut’un bilimsel danışmanlığında yürütülmüştür. Yapılan kazılar sonucunda birçok hayvan ve bitki fosili çıkmıştır. Bu kazılarda çıkarılan fosiller 1994 te Muğla Müzesinde sergilenmeye başlamıştır.
Kazısı yapılan alanın bir proje dahilin de Turolion Parkı yürüme yolları, dinlenme terasları, çevre çitleri, tanıtım panoları, bilgi broşürleri,  Özlüce köyü ile kazı alanı arasında yol düzenlemesi ve özlüce faunasına ait büyük hayvan heykelleri yapılıp sergilenerek turizme katkı sağlaması hedeflenmiştir. Muğla Üniversitesi,  Ankara Üniversitesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi iş birliğinde yürütülen Muğla Müzesi sorumluluğundaki projeye, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İl Özel İdaresi da destek vererek, Turolian Parkın ilk etabı 2008 yılı kasım ayında tamamlanmıştır. Kazıların sürdüğü alanda patika yollar oluşturulmuş, seyir tepeleri yapılmıştır.
10.09.2019 tarih ve 1513 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile sınırları yeniden belirlenerek Kesin Korunacak Hassas alan olarak tescil ve ilan edilen Özlüce Fosil yataklarında 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanan ödenek ile Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Muğla Müzesi Müdürlüğü Başkanlığında yeniden başlatılan kurtarma kazısı çalışmalarına Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB)  desteği ile devam edilmesi planlanmaktadır.
Ayrıca Muğla Valiliğinin girişimleriyle GEKA desteği ile bölgede Açık Hava Müzesi kurulması, Kırsal Turizm gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Yapılacak çalışmalar ile Özlüce Fosil Yataklarının Turolian Park gezi alanı olarak düzenlenmesi ve ziyarete açılması bu şekilde ilimizde yeni bir destinasyon oluşturulması planlanmaktadır.  
Çalışma, Ege Üniversitesi,  Ankara Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) işbirliğinde yürütülecektir. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN