Topraksız ürettiği çileği ihraç ediyor

Fethiye Yanıklar Mahallesi'nde topraksız tarın uygulaması ile çilek yetiştiriciliği yapan Koray Türkan'ı Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şaban Sarıkaya ve Ziraat Mühendisi İlkay Alkaya üretim alanında ziyaret etti.Ziyaret esnasında Koray Türkan topraksız tarım uygulaması ile çilek yetiştiriciliğini nasıl yaptığını anlattı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Topraksız ürettiği çileği ihraç ediyor

Fethiye Yanıklar Mahallesi’nde topraksız tarın uygulaması ile çilek yetiştiriciliği yapan Koray Türkan’ı  Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şaban Sarıkaya ve  Ziraat Mühendisi İlkay Alkaya üretim alanında ziyaret etti.Hollanda tipi modern sera kullandıklarını ifade eden Koray Türkan “Aynı Hollanda gibi saksılarda üretim yapıyoruz. 3,5 litrelik kokopit ile içerisine 2 tane fide ile üretiyoruz. Belli bir süre sonrasında 2 fide kardeşleyerek  5,6 fide gibi çoğalıyor” dedi.
“DAHA ÇOK SAKSIDA ÜRETİM YAPIYORUZ”
Daha çok saksıyı tercih etmesinin avantajlarını anlatan Koray Türkan “Saksının avantajı içerisine kullandığımız kompoze malzemesi kokopitin ömrü açısından faydalı oluyor. Normalde kokopit 3,4 yıl kullanılabiliyor. Fakat normal torbada olduğu zaman 13,14 litre kokopit var. İnsanlar ne kadar çok fide dikerse o kadar çok üretim olacağını sanıyorlar. Bu çok yanlış bir bilgidir. Çilek yapısı itibariyle çok kök yapan bir bitkidir. Ne kadar çok kök yaparsa verim o kadar çok artıyor. Verimin artması için kökün hem beyaz sağlıklı olması lazım. Bu yetiştirme döngüsünü herkes iyi bir şekilde sağlayamıyor. Burada 3,5 litre kokopit var. Fide başı 1,75 litre hemen hemen torbadakinin yüzde 75 fazlası bir yetiştirme ortamı sunuyoruz. Torbada olduğu zaman bir sonraki seneye kokopit zayiatı çok oluyor” diye konuştu.
“AYNI FİDANLA CALİFORNİA’DA Kİ ÜRETİCİ BİR SENE BOYUNCA 3 KİLO ÇİLEK ALABİLİRKEN BİZ BURADA 600,700 GRAM ALDIĞIMIZDA ÇOK SEVİNİYORUZ”
Yıl boyunca bir fideden aldığı çilek miktarını da aktaran Koray Türkan “Dünya’da çilekte belli bir literatür var. California dünyada çileğin en çok yetiştiği yerlerden bir tanesidir. Bunun nedeni 12 ay boyunca hava sıcaklığının 20,25 derece arasında nemin ise yüzde 60,65 olmasıdır. Çileğin en sevdiği ortam budur. Aynı fidanla California’da ki üretici bir sene boyunca 3 kilo çilek alabilirken biz burada 600,700 gram aldığımızda çok seviniyoruz. Türkiye şartlarında 600-700 gram iyi bir rakam. Bizim geçen yıl ki sene ortalamamız 635 gram. Burada 110 bin fide varsa 70-75 ton çilek üretiyoruz. Bu sene ki hedefimiz de 750 gram. Çünkü su sistemimizde iyileştirme yaptık.
“BU SENE İHRACATTAN HİÇ KORKUMUZ YOK”
Çilek yetiştirmenin kurlarından da bahseden Koray Türkan “Çilek yetiştirirken 3 altın kural vardır. Bunlar dölleme, havalandırma ve beslemedir. Beslemek için ana materyal su. Suyunuzun çok iyi olması lazım. İçerisinde karbonat olmaması lazım, ph’ı düşük olması lazım, sodyum olmaması lazım, klor olmaması lazım. Yer altı sularımız bilinçsiz tarımdan ve gübrelemeden dolayı hep tuzlu. Biz şuan saf su elde ediyoruz. Gübre ihtiyacımız en az yüzde 30 daha fazla oluyor ama yetiştirdiğimiz ürün daha iyi oluyor. Geçen yıl ürünleri topladığımızda 3,4 gün sonra yumuşuyordu. Bu yıl ise çilek 13,14 gün ilk toplandığı gibi renk değiştirmeden duruyor. Bu sene ihracattan hiç korkumuz yok. Geçen hafta Salı günü topladığımız çileği Pazar günü Sırbistan’a gönderdik. Çilek burada 5 gün soğuk hava depomuzda durdu. Sonrasında gitti. Bu Pazar için tekrar sipariş verdiler. Çilekte sıkıntı var mı diye çekinmiştim fakat memnun olduklarını söylediler” dedi.
Çilek bakımını anlatan Türkan “Burası 6 dönüm.  Bu seramızda iki tane sabit işçimiz var. 12 ay bizle beraber çalışıyorlar. Bitki çok yaprak veriyor belli dönemlerde alttan gelen sert yaprakların toplanması gerekiyor. Bu dönemlerde ilave çalışan alıyoruz. Bu sene yumuşak meyveler için özel soğuk hava tesisi yaptırdık” dedi” 

Topraksız ürettiği çileği ihraç ediyor
Topraksız ürettiği çileği ihraç ediyor
Topraksız ürettiği çileği ihraç ediyor
Topraksız ürettiği çileği ihraç ediyor
Topraksız ürettiği çileği ihraç ediyor