'TRAFİK BİLİNCİ' KONULU PANELDE ÇARPICI AÇIKLAMALAR YAPILDI

Fethiye Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 'Trafik Bilinci' konulu panel, dernek binasında gerçekleştirildi. Panelde konuşmacılar, katılımcıları çeşitli konularda  bilgilendirdi 

'TRAFİK BİLİNCİ' KONULU PANELDE ÇARPICI AÇIKLAMALAR YAPILDI

Fethiye Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen “Trafik Bilinci” konulu panel, dernek binasında gerçekleştirildi. Toplantıda, SRC uzmanı ve KTYGD üyesi SRC 5 ADR tehlikeli malların karayolunda taşınması ve RID eğitmeni Selma Demir, Fethiye Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği kurucusu ve trafik kazası mağduru Mustafa Bozbaş, KTYGD Muğla temsilcisi Prof. Dr. Nihat Aycan, Fethiye Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası başkanı Şaban Taşar ve Fethiye Belediyesi Danışmanı Yavuz Topateş konuşmacı olarak yer aldı. Panelde konuşmacılar , katılımcıları çeşitli konularda  bilgilendirdi. 

“EDS ve mobil EDS kullanılmalı”

KTYGD Muğla Temsilcisi Prof. Dr. Nihat Aycan, “Yaya geçitlerinde yatay ve düşey işaretlemelerin, yaya geçitlerinin yükseltilmesinin, stop işaretlerinin isabetli şekilde ergonomik olarak düzenlenmesinin uygun olacağını düşünüyorum. Yaya geçitlerinde koruma korkulukları olmalı. EDS ve Mobil EDS kullanılmalı. Trafik Şube Müdürlüğü merkezi idareyle yaparsa, bedensel engelli kişilerin durumlarına uygun mobil uygulamalar geliştirilip kullanılırsa çok yararlı olacağını düşünüyorum. Maalesef bir yakını olan, engelli yetki belgesi alıyor. ‘Engelliyim’ diyerek park ediyor. Bu kişilerin bunu ihlal ettiğini anladığımız ölçüde kuvvetli, ibret verici, caydırıcı bir ceza verelim” diye konuştu.

“Tehlikeli madde taşımacılığı hassas bir konu”

SRC uzmanı ve KTYGD üyesi Src5 ADR tehlikeli malların karayolunda taşınması ve RID eğitmeni Selma Demir, “Çeşitli eğitimler veriyoruz. Trafik kazaları çok fazla yer işgal ediyor. Tehlikeli madde taşımacılığı hassas bir konu... Bu durumda yapılması gerekenler var. Bu sektörde çalışan arkadaşların hepsi çok tecrübeli... 2010 yılında Türkiye buna taraf oldu. Sonrasında eğitimler yapılmaya başlandı. Avrupa kapsamında sürücülerin gerekli belgelere sahip olmaları gerekiyor. Bu belgeler ehliyet gibi bir kez alınıyor. Beş yılda bir kez ise eğitimleri oluyor. Belirli eğitimler sonucunda da bilirkişi olunabiliyor. Okullarda ise talep üzerine ücretsiz trafik eğitimi veriyoruz” dedi.

“Şoförlük bir meslek ise bunu herkesin yapmaması lazım”

F.B.E.D.D kurucu başkanı trafik kazası mağduru Mustafa Bozbaş, “Şoförlük bir meslek ise bunu herkesin yapmaması lazım. Utandığım bir konu var. Bir İngiliz vatandaş ile karşılaştığım zaman yolun kenarına çekilip bizim geçmemizi bekliyor. Kendi vatandaşımız ise resmen üzerimizden geçiyor, bana çarparak geçiyor. Bu davranışı bir İngiliz vatandaş yapmıyor. Eğitimlerin anaokulundan beri kesinlikle yapılması lazım. Herkesin eğitilmesi gerekiyor. Bu konuda konuşacak çok şey var. Hayat bitiyor., canlarımız bitiyor. Hızlı şekilde toparlanmamız lazım”  dedi.

“Sürücü olabilme şartlarının değişmesi lazım”

Şoförler Odası Başkanı Şaban Taşar, “Müfredatlarda çocukluktan itibaren yaya iken ne yapılması gerektiği, yolcuyken ne yapılması gerektiği, sürücüyken ne yapılması gerektiği işlenmeli. Ceza, maddi imkânı zayıf olanı korkutup durdurabiliyor. Ama biraz daha maddi gücü olanı korkutmuyor. Para cezasından çok eğitime önem verilmeli. Sürücü olabilme şartlarının değişmesi lazım. Nitelikler arttırılmalı” ifadesini kullandı.