Yatağan bizim karar bizim!

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Yatağan ilçesine yapılması planlanan 'Arıtma Çamuru Kurutma, Yakma ve Enerji Üretim Tesisi' projesine karşı çıkan ilçe halkı, harekete geçti. İmza kampanyası başlatan Yatağan Belediyesi'ne destek veren vatandaşlar, geçmişte hava ve çevre kirliliği ile zor günler geçiren Yatağan'a 'Arıtma Çamuru Kurutma, Yakma ve Enerji Üretim Tesisi'nin kurulmasını istemiyor.

PAYLAŞ
Son Dakika 48 - Son Dakika 48

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Yatağan ilçesinin Akyol Mahallesi, 200 Ada, 1,10 ve 11 Nolu Parseller 2550,49 metrekarelik alan içerisinde yapılması planlanan "Arıtma Çamuru Kurutma, Yakma ve Enerji Üretim Tesisi" projesinin ÇED raporu için Yatağan Belediyesi’nden görüş istendi.
Bunun üzerine harekete geçen Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, Belediye Başkanlığı makamında ilçedeki muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirildi. Yapılan toplantıda, ortak alınan kararla imza kampanyası başlatılması kararlaştırıldı ve bu doğrultuda “#YatağanBizimKararBizim” sloganıyla Çarşamba günü kurulan pazarda stant kurularak vatandaşlardan imza toplanmasına karar verildi.
Belediye ekipleri tarafından kurulan standa, ilçedeki siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları, mahalle muhtarları ve vatandaşlar yoğun destek sağlayarak, hep bir ağızdan “Arıtma Çamuru Kurutma, Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’nin Yatağan’a kurulmasını istemiyoruz” dediler.
Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemiz 7 Ekim 2021 tarihli ve 31621 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun” ile Paris İklim Sözleşmesinin tarafı olmuştur. Ülkemizin ulusal katkı beyanına göre, sera gazı emisyonlarının 2030 yılında referans senaryoya (BAU) göre artıştan yüzde 21 oranına kadar azaltılması öngörülmüştür. Proje, Paris İklim Anlaşması açısından uyulması gereken hedefler gözetilerek değerlendirildiğinde uygun olmadığı açıktır.
Bu atıkların farklı türde yakılabileceği bilinmektedir. Dolayısıyla tesiste yakılması muhtemel diğer atıklar ve buna bağlı çevresel, sosyal, halk sağlığı etkileri değerlendirilmemiştir. Raporda bahsedilen koku önleme sistemleri hakkında detaylı bilgi verilmediği, hangi yöntemin kullanılacağının (aktif karbon filtrasyon sistemi, ozon gazı uygulamaları vs.) belirtilmediği, işletme aşamasında 800 metre mesafede yer alan konutların, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yatağan Meslek Yüksekokulu vb. kurum ve sosyal tesislerin kokudan etkilenmesi ve sorunun çözülememesi durumunda çamur kabulünün durdurulacağına dair taahhütlerin bulunmadığı görülmüştür. Ayrıca ilçemizde yer alan ve 1982 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Yatağan Termik Santralinin yerel halk üzerinde stres oluşturduğu ve tepkilere neden olduğu bilinmektedir. Çalışma prensibi olarak Yatağan Termik Santrali ile aynı olan ‘Arıtma Çamuru Kurutma, Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’ projesinin halk üzerinde yaratacağı psikolojik, sosyal ve sağlık etkilerinin ÇED Raporunda irdelenmediği görülmüştür. ÇED Raporunda faaliyet kaynaklı oluşacak emisyonların SKHKKY’e göre sınır değerlerin altında yer aldığı ve bu sebeple hava kalitesine katkı değerinin hesaplanmadığı belirtilmiştir. İlçemizin hava kirliliği açısından hassas bir bölge olması sebebiyle, Yatağan Termik Santrali emisyon verileri ile birlikte kümülatif değerlendirmenin yapılması elzemdir. İlçemizdeki Yatağan Termik Santralinin varlığı gözetilerek proje için yer seçiminin tekrar gözden geçirilmesi, alternatif başka ilçelerin değerlendirmeye alınması gerekmektedir.
Bu bağlamda, ilçemizin hava kirliliği açısından hassas bir noktada olması, projenin var olan hava kirliliğini arttırıcı nitelikte olması, projenin kurulma alanının şehir merkezine ve sosyal alanlara yakın olması, oluşması muhtemel koku problemleri nedeniyle halk sağlığı, sosyal ve çevresel problemlere yol açması ve ilçenin sosyal gelişimine negatif etkilerinin olması sebebiyle söz konusu proje belediyemizce uygun bulunmamaktadır” ifadelerinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN