Zeytinyağının fiyatı artıyor

Fethiye ve çevresinde zeytin hasadı son hızıyla devam ediyor. Zeytinin irilerini satan üreticiler, küçük olanları ise zeytinyağı fabrikalarına götürüp sıktırıyor.

PAYLAŞ
Youtube Kanalı VİDEO
Son Dakika 48 -

Fethiye ve çevresinde zeytin hasadının başlamasıyla birlikte zeytinyağı fabrikalarında da hareketlilik yaşanıyor. İri taneli zeytinler kiloda 7 TL ile 12 TL arasında satılırken, küçük taneli olanlar ise zeytinyağı fabrikalarında yağa dönüşüyor. Zeytinyağı sıkım fiyatının 30 TL olduğu öğrenilirken, üreticiler tarafından da zeytinyağının 35-40 TL'den satıldığı ifade edildi. Ziraat Mühendisi Ve Ayyıldız Zeytinyağı Fabrikası ortaklarından Mert Kaçar, zeytinyağı sıkımından önce zeytinlerin nemli ve sulu ortamda beklememesi gerektiğini kaydederek, kaliteli yağ için kaliteli zeytin gerektiğini belirtti. 
ZEYTİNİN SERÜVENİ
Üreticiler bahçelerden toplanan zeytinleri çuval veya plastik sandıklar içerisinde fabrikaya getiriyor. Ardından zeytinler boş haznelere doldurulup, bantlardan geçerek yıkanıyor. Sıkma makinelerine giren ürünler preslendikten sonra, bir dizi işlemlerden geçirilerek depolanıyor ve dinlenmeye bırakılıyor. Birçok işlemden geçen zeytinler zeytinyağı olarak kaplara dolduruluyor.
 “ZEYTİN ÇOK, YAĞ AZ”
Ziraat Mühendisi Ve Ayyıldız Zeytinyağı Fabrikası ortaklarından Mert Kaçar, “Zeytin sıkımlarımız başladı. Zeytin öncelikle bir bitkidir. Yani bir yıl verim çok fazla bir yıl verim daha azdır. Bu sene verim daha fazla… Ancak yağmurun az olmasından dolayı yağ verimi geçen seneye göre daha düşük. En azından şu anlık geçen sene ki yağ verimini alamıyoruz. Zeytin çok ama yağ az” dedi. 
“SIKIM 30 TL, ZEYTİNYAĞI 35 TL”
Fiyatların daha da artabileceğini belirten Kaçar, “Sıkım fiyatları geçen seneyle aynı başladı. 25 lira sıkım, 30 lira yağ satım ücretiydi. Daha sonra sıkım 30, yağ fiyatı 35 lira oldu. Bu sene zeytin satımlarının fiyatları da yükseldi. Geçen senen 6 liradan siyah zeytin satılırken bu sene 10, buçuk-11 daha da artacağı söyleniyor. O yüzden verim az. Yağ fiyatı artıyor. Daha da artış göstereceği konuşuluyor” şeklinde konuştu.  
“DENİZE UZAK BÖLGELERİN ZEYTİNLERİNDE DAHA AZ YAĞ OLUR”
Bölgeye göre yağ veriminin değiştiğini söyleyen Mert Kaçar, “Faralya’da 3-4 kiloya 1 kilo yağ alınırken Esenköy’de 7-8 kiloda 1 kilogram yağ çıkıyor. Bölgemizde biliyorsunuz Kargı, Yanıklar, Karagedik, Kaya, Faralya buranın zeytinleri daha yağlıdır. Denize uzak bölgelerin zeytinlerinde daha az yağ olur” diye konuştu.
ZEYTİNYAĞI SIKIMINDA ÖNCE DİKKAT!
Zeytinyağı sıkımından önce zeytinlerin nasıl muhafaza edileceğini anlatan Mert Kaçar, “Zeytin topladıktan sonra nemli, sulu ortamda bekletmesinler. Porlanıp ve küflenmesin. Çünkü porlu zeytinyağı acı, kokusu kötü olur. Yani hoş bir tat ve koku bırakmıyor. Bu yüzden temiz bir zeytinle temiz bir yağ almalarını öneririm” dedi. 
“ESKİ YAĞA KARŞILIK DOĞAL SABUN”
Ziraat Mühendisi ve Ayyıldız Zeytinyağı Fabrikası ortaklarından Mert Kaçar, “Eski yağları alıp sabuna dönüştürme projemiz devam ediyor. Geçen sene karar aldık. Kesinlikle kızartma yağını kabul etmiyoruz. Çünkü sabunlarımızda doğallığa öncelik veriyoruz. Artık sabunumuzu hakiki zeytinyağlarından yapıyoruz. Defne sabunu yapıyoruz, zeytinyağı sabunu yapıyoruz. Çeşitlerimiz bulunmaktadır” dedi. 
ZEYTİN PARA ETTİ, YAĞ SIKIMI AZALDI
Üretici Demir Duman, “Karagedik mahallesinde oturuyorum. Bu yıl zeytin hasadı güzel. Zeytinlerin görüntüsü güzel ve bol miktarda var. Zeytin yeşil satıldığı için bu sene fabrikalara fazla zeytin gelmiyor. Çünkü kilosu 11 liraya satılıyor. Zeytinler kiloyla sattıktan sonra ağaçlarda kalan son kesim zeytinler fabrikaya gelecektir. Ama bu sene yağ fiyatları yüksek, insanlar ellerinde ki yağı satmıyorlar. Şu an zeytinyağının kilosu 35 lira civarında. Yağ fiyatı önümüzde ki günlerde ne olur bilemem. Son yağmurlar zeytinlere biraz faydalı oldu, yoksa hasat kötü olacaktı” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN