5'inci Fethiye Belgesel Günleri Hazırlıkları Başladı
Ortaklar Öğretmen Okullular (ADABELENLİLER) Derneği, Fethiye Belgesel Günleri'nin 5'incisi için hazırlıklara başladı. 15 ve 16 Nisan 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan etkinliğin teması 'Gelecek' olacak.
Fethiye Belgesel Günleri hazırlıkları hakkında ADABELENLİLER Derneği Fethiye Temsilcisi Abdullah Taşcıoğlu, açıklamalarda bulundu. Taşçıoğlu, “Bu etkinliği Adabelenliler adına etkinlik yazmanı Sabri Kuşkonmaz, Nilgün Ukil Kuşkonmaz, Atiye Taşcıoğlu Kaçar, Necla Günal Halaçeli, Fercan Akçin, Hüseyin Çatal, Fatma Kartal Börekçi ve Necati Ocak’tan oluşan bir Çalışma Grubu ile yürütüyoruz” dedi.
Gençlerin kültür sanat etkinliklerinde yer almasını ulusal bir görev olarak değerlendirdiklerini belirten Taşcıoğlu, geçen yıllarda olduğu üzere bu yıl da Fethiye ilçe sınırlarında bulunan ortaöğretim ve yüksekokul öğrencileri veya öğrenci grupları yanında okullar adınada katılıma açık belgesel film yarışması düzenleneceğini ifade etti.
5’inci Fethiye Belgesel Günleri’nin 15 ve 16 Nisan 2022 tarihlerinde gerçekleştireceğini ve etkinliğin temasının, “Gelecek” olarak belirlediğini dile getiren Taşçıoğlu, “Etkinlik temasını “Gelecek” olarak belirleyerek, sınırlarını son derece geniş tuttuk. Tüm toplumsal gelecek tasavvurları, ütopyalar, distopyalar, geleceksizlik, gelecekte beklenilen olumlu ya da olumsuzluklar; açlık, tokluk, kıtlık, işsizlik, uzay ve benzeri temalar olabileceği gibi, somut düzlemde ele alınan çalışmalar da kapsam içine alınmıştır. Kısacası, katılımcı gençlerin, “gelecek” fikri üzerine düşünmeleri ve gelecek konusunda neler düşündüğü konularını kapsayan geniş bir çalışma alanı açılmıştır. Böylelikle hem soyut ve kavramsal hem de olgusal, somut anlamda çalışmalar yapılması düşüncesinde birleşilmiştir” diye konuştu.
Abdullah Taşcıoğlu,”Etkinliğin önce ulusal, sonrasında da uluslararası boyutlarda yapılabilmesinin bir ön hazırlığı olarak, bu yıl Aydın Ortaklar Öğretmen Okulu/Lisesi gibi, geçmişte öğretmen yetiştirmiş bazı okullara çağrı yapılacaktır. Sonraki yıllarda belgesel çalışmasının ülkedeki tüm okulları ve hatta tüm gençleri kapsayacak biçimde genişletilmesi hedeflenmektedir. Amaç, gerçeği yitirmeme çabasını sürekli kılmak ve bu halkayı genişletmektir.Günümüzde bilişim alanındaki çok hızlı ilerlemeler yaşanmaktadır. Endüstri 4.0, endüstri 5.0, yapay zekâ ve benzeri kavramlar her gün konuşulup tartışılmaktadır. Artık bilgi, sadece “bilme” ile ilgili bir kavram olmaktan çıkmış, tüm dünyada en önemli ve pahalı bir ürün haline gelmiştir. Bu tablo içinde hızlı dönüşümü yakalamanın yollarından biri medya okuryazarlığı olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.
Taşçıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak, mevcut halde, medya okuryazarlığının temel araçları olan bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gençlerimizin kullanım biçimi olarak bir araç olmaktan çıkmış, birer amaç haline gelmiştir. Bilgiye ulaşmak ve elde edilen bilgiden yeni sentezler yapmak yerine, sadece sanal bir dünyanın verilerine bağımlı olan pasif kullanıcılar haline gelinmesi hem kişisel olarak hem de ülke geleceği açısından son derece olumsuz sonuçlar doğurabilecektir.
Bu anlayış ve akımın olumsuzluklarına karşı, gençlerin çevrelerine eleştirel gözle bakabilmesi, değerlerini fark etmeleri, hayat gerçeklerini görmesi ve gerçekle ilişki kurması çok önemlidir. İşte bunun yollarından biri, belgesel çalışmalarıdır. Çünkü belgesel işler ve belgesel sinema, konu olarak gerçeği ele alır. Gençlerin gerçeği konu alan bir belgesel çalışma yapmalarıyla, çevrelerinde olan bitenle etkin, yaratıcı ve sürdürülebilir bir ilişki kurmaları sağlanabilecektir. Gerçekle kurulan ilgi, gerçek dünya ile kurulan bağ, dijital kuşatmanın panzehiridir. İşte bu nedenle biz gençlerimizi gerçeğe ve tema olarak da “geleceğe” çağırıyoruz.”