Akgün, üreticimiz fiyattan memnun
Yaş sebze ve meyve ihracatının artması, üreticiyi memnun ediyor. Pandemi tedbirlerine rağmen hafta sonlarında da üretime devam eden çifçiler, yetiştirdikleri ürünleri ihracatçı firmalara yetiştirmeye çalışırken başta Romanya, Ukrayna, Moldova olmak üzere AB ülkelerine günde 2 bin ton yaş sebze ve meyve gidiyor. Türkiye Haller Federasyonu Başkan Vekili Atabey Akgün 'Ortaca'dan Kaş'a kadar olan bölgede günlük yaklaşık 90-120 arası tır sevkiyatı var. Yani günlük 2 bin tonun üzerinde bir sevkiyat var. Fiyat da güzel. Üreticilerimiz fiyattan memnun' dedi. Üreticiler de toptan 4-5 TL'den ihracata domates veriyoruz. Fiyat güzel. Ama girdiler çok fazla' diye konuştular.
Fethiye ve bölgesindeki üreticiler, domatesin yanı sıra biber ve patlıcanın ihracatı ile birlikte fiyatların yükselmesinden oldukça memnun. Pandemide gelen hafta sonu kısıtlamasına rağmen arazisinde üretim yapmaya devam eden çiftçiler, ürünlerini ihracata yetiştirmeye çalışıyor. Ortaca – Fethiye – Seydikemer- Kaş bölgesinden başta Romanya olmak üzere Ukrayna, Moldova ve AB ülkelerine günde 90 – 120 tır ile yaş sebze meyve ihracatı gerçekleştiriliyor. Karaçulha Toptan Yaş Sebze ve Meyve Hali'nde, adeta arı gibi çalışan işçiler, dış ülkelerin taleplerini karşılamak için çaba gösteriyor. İhracatlık domates üreticiden toptan kilosu 4-7 TL arasında alınırken patlıcan 4-5 TL, biber çeşitleri ise 6 – 15 TL'den işlem görüyor. Son 45 gündür ihracatın hareketlendiğini söyleyen yetkililer, yılbaşından bu yana Fethiye bölgesinden 45 bin ton yaş sebze meyve ihracatının gerçekleştiğini söylediler.
DOMATES 4-7 TL
Türkiye Haller Federasyonu Başkan Vekili Atabey Akgün “Domates daha çok Balkan ülkelerine, Moldova, Ukrayna, Romanya, kısmen de AB ülkelerine gidiyor. Ortaca'dan Kaş'a kadar olan bölgede günlük yaklaşık 90-120 arası tır sevkiyatı var. Yani günlük 2 bin tonun üzerinde bir sevkiyat var” dedi. Akgün, özellikle son 45-50 gündür yaş sebze ve meyve ihracatının çok hızlandığını dile getirerek “Üretici memnun. Domates fiyatları 4 TL ile 7 TL arası değişiyor. Aynı şekilde biber çeşitleri çok hareketli. 6,5 TL den başlayıp 15 TL ye kadar giden biber fiyatları var. Bunlar da Avrupa'ya gidiyor. Son dönemde ürün çeşitliliği hızlandı. Patlıcan da son günler de kıymetli hale geldi. Toptan fiyatı 4,5-5 TL'ye geldi. Dileriz ki üretici mutlu olsun, üretimine devam etsin. Hem ülkemizin ihtiyacını hem uluslararası ülkelerin ihtiyacını döviz gelecek şekilde üretim devam etsin, sürdürülebilirliliği sağlayalım. Kota tartışması yine gündemde. Turizmde ve tarımda bir kısıtlama oldu. Oysa bunların tartışılmaması lazım. Rusya'nın bizim gibi bir üretim bölgesine ihtiyacı var. Bizim de onlar gibi bir pazara ihtiyacımız var. Her iki ülkenin de birbirine ihtiyacı var. Uluslararası düzeyde ilgili bakanlıklar sorunların giderilebilmesi ve yeni kotaların açılabilmesi için görüşüyorlar. Bence kotanın tartışılmaması hatta kotanın bile olmaması lazım diye düşünüyorum. Eğer o olmazsa hem üretimin önü açık olacak hem de ihracatçının önü açık olacak” diye konuştu.
HAREKETLİLİK ÇOK GÜZEL
Komisyoncu Adem Viran da “Şu anda hareketlilik var, çok güzel. Üretici de memnun. İhracatı şu anda ağırlıklı olarak Ukrayna ve Romanya'ya yapıyoruz. Rusya'nın kotasının dolmasından dolayı oraya az gidiyor. Temennimiz, bu fiyatların bu şekilde devam etmesi. Şu anda domates 5-5,5 TL arası gidiyor. Piyasanın daha iyi olması için üreticilerimizin de çeşitlilik yapması gerekiyor. Günde 30-40 ton ihracat yapıyoruz” dedi.
ÜRETİM PEŞİNDEYİZ
Karaçulha Çiftçi Birliği Başkanı Halil Daşar ise “Karaçulha Çiftçi Birliği olarak ihracatın devam etmesini ve iç piyasanın hareketli geçmesini temenni ediyoruz. İhracat piyasa fiyatımız 5 TL ama ihracatın devam etmesi çok önemli. Rusya, Romanya ve Ukrayna'ya ihracat yapıyoruz. İhracat olduğu sürece vatandaşlarımız domateslerini seralarda bekletmesin. Toplatmaları hepimizin için iyi olacak. Pandemi demeden soğuk demeden çiftçilerimiz üretmeye devam ediyor. Biz üretim peşindeyiz. Yasaklara rağmen biz hep arazideyiz. Pahalı demesinler 3-4 TL alsınlar. Masraflar çok yüksek. Şu anda bir domatesin maliyeti 4TL. Alıcıya yüksek gelebilir ama çiftçilerimiz, üretime devam ediyor. Her şey organik. Keşke girdiler pahalı olmasa da biz de domatesimizi vatandaşa 2,5 TL'den 3 TL'den göndersek. Bir gübre çuvalı 450 TL olmuş. Fidelerimizin tanesi 3,5 TL. İnşallah her şey daha iyi olur” şeklinde konuştu.
ALLAH BEREKET VERSİN
28 yıldır üreticilik yapan İbrahim Kocadal da şu günlerde fiyatların iyi olduğunu ancak girdilerin de yüksek olduğunu belirterek “5 TL kazanıyoruz 7 TL ziraatçiye ödüyoruz. Borçtan başka bir şey yok. Şu an domatesin fiyatı 4,5 – 5 TL arası. Allah bereket versin. Domateslerimiz ihracatlık. Fiyatlardan memnunum ama gideri fazla” dedi.
İHRACAT PİYASAYI AYAKTA TUTUYOR
Karaçulha'dan üretici Süleyman Kiremitli ise “Domates fiyatları iyi ama masraflarımız çok fazla. Masraflar geçmiş yıllara göre ikiye katladı. Ama fiyatlar yüksek olduğu için şu anda bizi tatmin ediyor. Böyle devam ederse memnun kalacağız. Benim 3 dönüm seram var. 45 ton domates oluyor. Zararı karı bu sene sezon sonu göreceğiz. İhracat olursa bizim piyasa ayakta kalır” diye konuştu.