Başkan Karayiğit, 'Çiftçi ne yapsın?'
Fethiye ve çevresinde örtü altı ve açık alanlarda üretim yapan çiftçiler fiyatların düşüklüğünden dert yanıyor. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit çiftçilerin çok zor dönemlerden geçtiğini belirterek, ürettikleri ürünlerin maliyetin altına satıldığını ve hiçbir kazanç elde edemediklerini ifade etti.
Üreticiler girdi maliyetlerinden dolayı üretim yapmak istemiyor. Fethiye ve çevresinde üretim yapan çiftçiler fiyatların düşüklüğünden dert yanarken, girdi maliyetlerinin her geçen gün daha da yükselmesine isyan ettiler. Hasat zamanı olması nedeni ile daha çok domates üreticisi sıkıntılarını dile getirip, domatesin maliyetinin 2,5-3 TL olduğunu ama şuanda 1,5 ila 2,5 TL arasında satabildiklerini söylediler. Çiftçilerin sorunlarını yakından takip eden Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit üreticilerin hakkının yendiğini, böyle giderse üretim yapacak çiftçinin kalmayacağını kaydetti. İklim şartlarından dolayı su sıkıntısına da dikkat çeken başkan Karayiğit, su işlerini ve yetkilileri göreve davet etti.
“TAHLİL SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİ VE İHRACATIN ARTMASI GEREKİYOR”
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Karaçulha toptancı halinde fiyatlara baktığımız zaman domatesin fiyatı 1,5 ve 2,5 TL arasında değişiyor. En büyük sebebi ihracatın çok yavaş olması... Duyumlarımıza göre Rusya bizim yaptığımız tahlilleri kabul etmiyor. Kendisi tahlil yapmak şartıyla tırlarımızı sınır kapısından sokuyor. Bu da tırlarımızın bir hafta orada beklemesi demek. Buda Domatesin suyunun çıkmasına neden oluyor. Bu durum limonda da aynı… Büyük bir sıkıntı... Tahlil sorunlarının çözülmesi ve ihracatın artması lazım” dedi.
“SUCU YOK, MUHATAP YOK”
Başkan Kenan Karayiğit, “Çiftçimiz bu sene iklim ve ekonomik şartlardan dolayı çok kötü bir dönem yaşıyor. Kendi imkanlarıyla on metre alttan çıkardıkları kuyu sularında bile çekilme görülmeye başladı. Benim yaşım 59. Yanıklar Kargı'da 7-8 metrede ki kuyulardan su çekildiğini ben hiç görmemiştim. Orada bile su yarı yarıya düştü. Çiftçinin bir mağduriyeti de burada var. Sulama birlikleri ve Devlet Su İşleri çalıştırdıkları sucuların yağmurdan sonra işlerine son verdi. Hatlarda hiç su yok. Çiftçilerin narenciyeleri buruşmaya başladı. Sulamak istiyor ama sucu yok muhatap yok. Devlet Su İşleri ve yetkili yerlere buradan seslenmek istiyorum. En azından su hizmetlerini takip eden görevlileri yeniden çağırırsanız, çiftçilerimiz rahatlamış olacaklar” diye konuştu.
“BU ŞARTLARDA ÇİFTÇİLİK NASIL YAPILIR?”
Başkan Karayiğit, “Siz de biliyorsunuz, doların durumu her şeyin zamlanması demek. Akşam doğal gaza yine zam geldi. Ne yapsın bu çiftçi? Buğday ihracatı yavaş… 2,5 liraya satılan domates kurtarır mı? Hayır. En kötü 3,5- 4 TL maliyeti var. Çiftçi emeğine mi yansın harcayacağı parayı mı düşünsün? Bayiler elinde ki gübreyi vermek istemiyor. Onlar da haklı. Depoda ki gübreyi verdiği zaman sattığı fiyattan yeniden gübre alamayacak. Çiftçi ‘gübre fiyatları düşer mi? ‘ diye soruyor. Düşmez. İleride gübre yok olabilir. Nasıl şimdi bazı yerlerde şeker yok, onlar da yok olabilir. İl koordinasyon kurulunda aldığımız kararlardan Ankara'ya iletiyoruz. İnşallah Ankara'da ilgili Bakanlıklarda bu konular görüşülüp çözüme kavuşturulur. Biz de buradan çiftçimize müjdeli haberi veririz. Bir gübrenin 480 lira olduğu yerde çiftçilik nasıl yapılır benim aklım ermedi. Eren varsa bana da akıl verirse sevinirim” ifadelerini kullandı.