Dijital Tarım Pazarı Fethiye Çiftçisinin Hizmetinde
DİTAP yani Dijital Tarım Pazarı tarımda dijitalleşme adına Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından devreye sokulan önemli bir proje .
DİTAP yani Dijital Tarım Pazarı tarımda dijitalleşme adına Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından devreye sokulan önemli bir proje .
DiTAP hakkında açıklama yapan Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün verdiği bilgilere göre ; "DİTAP, tohumdan çatala kadar olan zincirin takip edildiği, üretim ve tedarikin sağlandığı, planlı üretimin yapıldığı pazar olacak" dendi.
DİTAP ile ilgili detaylı bilgiler ise;
Dijital Tarım Pazarı aracılığıyla çiftçinin pazarlama imkanının artacağını, tüketicinin de makul fiyattan, kaliteli ürün alacağını belirten yetkililer "Dijital Tarım Pazarı, alıcı ve satıcıyı online bir araya getirerek, tarımsal üretim ve ticarete önemli bir ivme kazandıracaktır.DİTAP'ı kullanan tarım sektörü paydaşlarının bankaların sözleşmeli tarım kapsamında oluşturulan destekleyici kredi paketlerinden yararlanacaklarını da açıkladılar.
DİTAP ile ilgili detaylar haberimizde.
DİTAP NEDİR?
Hem üretici hem tüketici hem de sektörün kazanması hedeflenen DİTAP ile, Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçinin ürettiği ürünlerin, Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) sayesinde değer fiyattan tüm alıcılar ve üreticiler buluşturmayı hedefliyor. Üreticiler Tarım Bakanlığının faaliyete başlayan https://www.dijitaltarimpazari.gov.tr/ adresinden kayıtlarını oluşturmaya başladılar.
- DİTAP ülkemizdeki tarım sektörünün tamamını kapsamaktadır. Kooperatiflerden, birliklere, çiftçilerden, üreticilere, gübre, tarımsal ilaç, alet ekipman sektörüne, finansman sektörü, sigorta sektörünün bulunduğu kısaca sektörün tüm paydaşlarının gereksinim duyduğu her türlü ürünün tedarik edileceği bir alt yapıya sahip . Alıcı, satıcı lojistik sektörü olmak üzere bu portalda herkes var.
- Böylelikle; üretimden tüketime kadar her noktayı izleniyor. DİTAP'ın kurulmasının amacı; Üretici “Ben daha fazla kazanmalıyım, ürünümü daha iyi fiyatla satmalıyım”, tüketici ise “ben daha uygun fiyatla tüketmeliyim” diyor. Tüketici açısından daha kaliteli ürün ve uygun fiyat. Sürdürülebilir tedarik. Planlı üretim. Arazinin verimini artıran bu çalışmalar sonucunda elde edilen ürünün, yüksek değer ile iç ve dış pazarda yer bulması, çiftçimize daha çok kazanç sağlaması adına tarımsal üretimin planlanması gerekmektedir. Bu planlamayı yapabilmek için tarımsal ürün pazarının hem bireysel tüketici hem de endüstriyel tüketici açısından talepleri önceden oluşturulacaktır. Bu talepler ile talebi değerlendirmek isteyen çiftçilerimizin Bakanlığımız sistemlerine kayıtlı ve talebe yön verecek teknoloji ile desteklenmesi amacıyla DİTAP'ı oluşturuldu.
- Bu sözleşmeli tarım portalı sadece gönüllülük esası ile bireysel tüketicinin pazarını yöneten hal, manav, zincir marketlerin ve endüstriyel ürün pazarını yöneten gıda fabrikalarının tarımsal ham maddeleri için talep oluşturabilmesine imkân sağlayacak. Bu taleplerin SMS bilgilendirmesi ile ülkemizin en ücra köşesindeki çiftçimize kadar ulaşmasını sağlayacak. Ayrıca portal sayesinde İşlenmiş gıda sanayiye yönelik fayda sağlayarak, başta coğrafi işaretli ürünlerimiz olmak üzere bir çok işlenmiş ürünün markalaştırıp katma değerini arttırarak pazarlanması sağlanacak. Bu sayede ihracata yönelik pazarın artması sağlanacak.”
Çiftçimizin alın teri ve bin bir emekle ürettiği ürünler, Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) sayesinde değer fiyattan tüm alıcılar ve üreticiler ile artık bu online platform üzerinden buluşabilecek.
Hem üretici hem tüketici hem de sektör kazanacak!