Fethiye ve Seydikemer'de Üstün İncir Tipleri Belirleniyor

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Fethiye ve Seydikemer Ziraat Odaları işbirliğinde, Aydın İncir Araştırma Enstitüsü tarafından 2019 yılında başlanan 'Muğla İlinde İncir Seleksiyon Projesi'nde saha çalışmaları ve bilimsel analiz süreçleri devam ediyor. Proje kapsamında bölgemize has Fethiye Kaya İnciri'nin de seleksiyon ıslahı yapılarak Muğla'da üstün incir tiplerinin belirlenmesini hedefliyor.

Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Islah ve Genetik Bölümü'nden proje lideri Dr. Arzu Ayar, Tarım Ekonomisi Bölümü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Berrin Şahin, Bitki Sağlığı Bölümü'nden Dr. Özlem Doğan ve Yetiştirme Tekniği Bölümü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Demet Mutlu, 23-27 Ağustos tarihlerinde Fethiye ve Seydikemer'de saha çalışmaları gerçekleştirdi. Bölgede yapılan incelemeler sırasında ekibe, Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Ümmü Sezer ile Seydikemer Ziraat Odası Ziraat Mühendisi ve Tarım Danışmanları Meryem Karaburun ile Berna Arslanfelah da eşlik etti.
Fethiye'nin Kayaköy, Esenköy, İncirköy, Seydikemer'in ise Kayacık, Yakacık, Kayadibi, Dodurga ve İzzettin mahallerinde sürdürülen saha çalışmaları kapsamında 2020 yılında belirlenen ağaçlardan yaş ve kuru incir örnekleri toplanarak pomolojik analizler ile ölçümler yapıldı. Meyvelerin ağırlığı, rengi, suda çözünür kuru madde miktarlarının yanı sıra duyusal tat özellikleri tespit edilerek incir tipleri saptandı.

“ÜSTÜN İNCİR TİPLERİ NETLEŞECEK”
Projede gelinen son aşamaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dr. Arzu Ayar, geçen yıl belirlenen meyvelere ek olarak bazı mor ve beyaz incir çeşitlerinin de analiz sürecine dahil edildiğini söyledi. Bu aşamada kuru ve taze incir kalite analiz çalışmalarına başladıklarını anlatan Ayar, alınan incir örnekleri arasında ‘ümit var' bulunanların ve üstün özellik gösterenlerin bölgede kurulacak kapama bahçelere tavsiye edileceğini kaydetti. Üstün özelliklere sahip tiplerin bu son çalışmayla daha da netleşeceğini vurgulayan Ayar, “Uygun çeşitler için tanıtım çalışmalarının yanı sıra çelik üretimi, kapama bahçelerin kurulması ile yaygınlaştırılması, demonstrasyon bahçelerinin kurulması, yetiştirme teknikleri ile budama ve ilekleme hususlarında eğitimlerin gerçekleştirilerek verim ve kalitenin arttırılmasına yönelik konularda işbirlikleri yapılabilecektir. Bu bölgede daha önce bu şekilde gerçekleştirilmiş bir çalışma olmadığı için ulusal ve uluslararası düzeyde literatüre de katkı sağlayacaktır.” dedi.

BAŞKAN ÇIRALI, “1500 İNCİR FİDESİ DAĞITACAĞIZ”
Oda olarak yöresel ürünlerin markalaşması ve ticarileşmesine büyük önem verdiklerini aktaran FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise “Çalışmalarını yürüttüğümüz Fethiye Kaya İnciri Ağustos ayı itibariyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tecil edildi. Coğrafi işaret tescilini, iki yılı aşkın bir çalışma ile kuruma sunduğumuz detaylı bir dosyanın incelenmesi sonucu aldık. Bu tescil oldukça önemli çünkü ‘Coğrafi İşaret' başlı başına ürüne değer katan bir markalaşma adımı aslında. Markalaşmanın yanı sıra üretimin arttırılması da bizim için önemli. Geçtiğimiz Ocak ayında numaralandıran Kaya İnciri ağaçlarından alınan 1500 çelik şu anda Aydın İncir Araştırma Enstitüsü'nün fidanlığında yetiştirilmekte. Önümüzdeki kış bu fidelerin dağıtımını yapacağız. Bununla beraber enstitünün hayata geçirdiği seleksiyon projesini destekliyoruz. Proje kapsamında yöremizdeki farklı incir çeşitleri araştırılıyor, analizler yapılıyor ve üstün tipler belirleniyor. Bu şekilde bölgemizde tespit edilen üstün tiplerin koruma altına alınması, yaygınlaştırılması ve tescillenmesi sağlanacak. Bu da incir özelinde bölgemizin tarımsal ekonomisine katkı sağlayacak. Bu çalışmayı yürüten Aydın İncir Araştırma Enstitüsü'ne, emeği geçen kurum yetkililerine, Fethiye ve Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ve Fethiye ve Seydikemer Ziraat Odaları ile üreticilerimize destekleri için teşekkür ederiz.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme