FTSO Seydiler Kiliminin kültürel miras listesine alınması için harekete geçti
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), coğrafi işaret tescil belgesi aldığı Seydiler Kilimi'nin, Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınması için harekete geçti. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Seydiler Kilimi'nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmesi için Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü nezdinde girişimde bulunduklarını açıkladı.
Muğla İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Osman Engindeniz'in, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaretinde her iki kuruluş tarafından yürütülen projeler ele alındı. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ile görüşen Osman Engindeniz, FTSO'nun coğrafi işaret çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyledi. Yöresel ürünlerin tescil edilmesinin önemini vurgulayan Engindeniz, FTSO'nun bölgenin kültürel değerlerine sahip çıkarak, tarımsal ürünlerinin markalaşmasına ilişkin çalışmalarını takdir ettiklerini kaydetti. Engindeniz'in Çaltılar Mahallesinde gerçekleştirilecek Höyük Projesi hakkında da bilgi verdiği görüşmede ayrıca FTSO'nun GEKA 2020 fizibilite desteği kapsamında başarılı bulunan ve Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün de iştirakçisi olduğu ‘Fethiye Fuar Alanı ve Kongre Merkezi' hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Osman Çıralı da Osman Engindeniz'in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün FTSO'nun çalışmalarına verdiği destekten dolayı teşekkür etti. FTSO'nun bir ilke imza atarak bölgenin ilk coğrafi işaretini aldığını hatırlatan Başkan Çıralı, “Kültürel değerimiz Seydiler Kilimi, Odamızın girişimleriyle bölgemizin ilk coğrafi işaretli ürünü oldu. Bölgemizin kültürel zenginliklerine ve değerlerine sahip çıkmak adına coğrafi işaret çalışmalarımız devam ediyor. Seydiler Kilimi'ni Kaya İnciri, Fethiye Tahini takip ediyor. Fethiye çifte kavrulmuş tahininin coğrafi işaretiyle ilgili süreç son aşamasında. Seydiler Kilimi'nin kaybolmaması gelecek kuşaklara aktarılmasına özel önem veriyoruz. Şimdi de Seydiler Kilimi'nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmesi için Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduk.” diye konuştu.
Muğla Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ndeki unsurlar
Somut Olmayan Kültürel Miras, UNESCO tarafından; toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekânlar biçiminde tanımlanıyor.
Kültürel mirası daha gözle görülür kılmak, önemi konusunda bilinçlenmeyi sağlamak amacıyla hazırlanan Muğla'ya ait somut olmayan kültürel miras listesinde; “Muğla Bacası, Milas Halısı, Bez Dokuma, Deve Güreşleri, Dibekdere Çalgı Kültürü, Karabağlar Yayla Kahveleri, Rahvan At Yarışları, Bodrum Türküleri, Boğa Güreşleri, Delbek Kültürü, Muğla Mutfağı, Muğla Türküleri, Sığla Yağı ve Günlük Kabuğu, Zeytinyağı Kültürü, Yorgancılık, Geleneksel Muğla Mimarisinde Ağaç Kullanımı, Bakırcılık, Bal ve Arıcılık Kültürü, Çarık ve Sandalet” yer alıyor.
FTSO'nun başvurusu, Mayıs ayında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan UNESCO somut olmayan kültürel miras tespit komisyonunda değerlendirilecek. Ardından 'Seydiler Kilimi' için yapılacak detaylı çalışma, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından dosya haline getirilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'ne sunulacak. Süreç sonunda Seydiler Kilimi, Somut olmayan kültürel miras envanter sistemine kaydedilecek.