Geyik Barajı'na 100 Bin Balık Yavrusu Bırakıldı

Muğla'nın Milas İlçesi'nde bulunan Geyik Barajı'na 100 bin yavru sazan balığı bırakıldı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün, iç sularda balık popülasyonunu artırmak amacıyla 9 ayrı lokasyonda eş zamanlı gerçekleştirdiği etkinliğe, İl ve İlçe Tarım Müdürleri ile üreticiler, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Geyik Barajı'ndaki balık salımına katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, bir gün içinde 370 bin yavru sazan balığını sulara bıraktıklarını söyledi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü tarafından üretilen 370 bin sazan yavrusunu, Milas Çallı Mahallesi'ndeki Geyik Barajı ile Köyceğiz Gölü, Akköprü Baraj Gölü, Balcılar, Kozağaç, Kurucuova ve Gökçay Göletlerine bıraktı. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün 2016 yılında başlattığı "Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile bölgedeki balıkçılar, üreticiler, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Geyik Barajı'nda düzenlenen balık salımında gazetecilerin sorularını yanıtlarken 2024 yılında üretimi gerçekleştirilen toplam 370 bin adet yavru sazan balığının Muğla'nın farklı noktalarına bırakılmak üzere tahsis edildiğini kaydetti. Saylak, "Bakanlığımızın iç sularda başlattığı proje kapsamında baraj göllerimizde ve göletlerde balık popülasyonunu artırmaya devam edeceğiz" dedi. 100 bin yavru balığın bugün itibariyle Geyik Barajı'na salındığını belirten Saylak, geri kalan 270 bin balığın da eş zamanlı olarak Köyceğiz Gölü, Akköprü Baraj Gölü, Balcılar, Kozağaç, Kurucuova ve Gökçay Göletlerine bırakıldığını söyledi.
Saylak, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün 2023 yılında Muğla'nın iç su kaynaklarının bulunduğu 9 ayrı lokasyonda toplam 478 bin 300 adet yavru salımı yaptığını sözlerine ekledi.
Geyik Barajı'ndaki balıklandırma etkinliğine üreticilerin yanı sıra çocuklar da büyük ilgi gösterdi. Miniklere, gölette küçük bir tekne turu yaptırılarak, günün anısına birer de hediye verildi.

GENÇLER YÜZÜNÜ YENİDEN TARIMA DÖNÜYOR
İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, daha sonra Milas Çallı Mahallesi'ndeki üreticilerle bir araya geldi.
Yeni yüzyılın "üretimin ve üreticinin" yüzyılı olacağını söyleyen Saylak, özellikle gençlerin tarımda da söz ve emek sahibi olması için çalıştıklarını kaydetti. Muğla'da tarımsal kalkınma hamlesi başlattıklarını ve ortak akılla gerçekleştirdikleri bu program çerçevesinde katma değeri yüksek ve stratejik ürünlerin uygun yerlerde üretimini hedeflediklerini anlatan Barış Saylak, "Tarladan sofraya üretimin her aşamasında varız. Üretim planlaması ile verimliliği ve tarımsal hasılayı artırırken, üreticilerimizin pazarlama ve satış olanaklarını da aynı şekilde geliştirecek ve ekonomik gelirlerini yükselteceğiz. Bunu da teknolojiyi tarım sektörüne entegre ederek gerçekleştireceğiz. İşte bu noktada bizim gençlere ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

İl Müdürü Barış Saylak sözlerini şöyle sürdürdü:"Gençler çiftçilik yapsın istiyoruz. Toprağı işlesin, tarımı sevsin ve üretsin. Bugün, pek çok fakülte mezunu, işini mesleğini bırakıp Muğla'nın bir köyüne yerleşiyor, katma değeri yüksek tarım ürünleri yetiştirerek hem kendi hayatının konforunu yükseltiyor, hem de kentin tarım ekonomisine katkıda bulunuyor. Kadınlar, gençler yavaş yavaş yüzünü tarıma dönmeye başladı. Bizi bundan daha fazla mutlu eden bir şey olamaz."
Çallı Mahallesi'ndeki üreticilerin talep ve beklentilerini dinleyen Saylak, ardından Çallı Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği'ni ziyaret ederek kadın üreticilerin resim, cam, heykel ve seramik çalışmaları yaptığı atölyeleri dolaştı. Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Erol'dan bilgi alan Saylak, "Kadın çiftçilerimiz, tarımın sigortası. Sadece tarımda değil, yaşamın her alanında kadınlar olsun. Biz Bakanlığımızın tüm destek programlarından, Muğla'daki üreten kadınların yararlanması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Destek bizden, üretmek sizlerden" dedi.

Bakmadan Geçme