Girgin Fethiye ve Seydikemer'deki su sorunu TBMM'ye taşıdı

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Fethiye ve Seydikemer'deki çiftçilerin su sorunu sordu. Girgin 'Ülkemiz tarımı ciddi sıkıntılar yaşıyor. Çiftçimiz topraktan uzaklaşıyor, ektiği ile masrafını zor karşılıyor. Bu şartlarda bir de Fethiye ve Seydikemer'deki çiftçilerimiz su sorunu ile boğuşuyor. Tarımsal üretimin devamını sağlayacak şartları oluşturmak devletin kamusal sorumluluğudur' dedi.

FETHİYE SEYDİKEMER ÇİFTÇİSİ KATMERLİ MAĞDURİYET YAŞIYOR
Girgin açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Fethiye-Seydikemer Sulama Birliği tarafından çiftçilere şöyle bir mesaj gönderilmiştir:
"Mevcut su kaynaklarının yetersizliği dikkatte alındığında 2. Ürün ekimi yapmayı düşünen çiftçilerimize yeterli su verilemeyeceği görülmektedir. Bu nedenle ikinci ürün ekimi yapılmaması, yeterli su sağlanamamasından kaynaklanan üzücü sonuçların yaşanmaması açısından önemle önerilmektedir. Çiftçilerimize duyurulur."
Bölgedeki su sıkıntısı bu yıla mahsus bir şey olmayıp, bu sıkıntının giderilmesi devletin görevidir. Böyle bir uygulama pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle geçim sıkıntısı yaşayan çiftçilerimiz için katmerli bir mağduriyet yaratmaktadır.

SORU ÖNERGESİ
Girgin Bakan Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
1)Suyun daha etkin kullanımı için Seydikemer ve Fethiye Sulama alanında açık kanal sisteminden kapalı ve basınçlı sulama sistemine geçiş konusunda 2 yıldır ilgili Birlik ve Dsi Şube Müdürlüğü tarafından çalışmalar yapıldığı söylenmektedir. Bu proje ne aşamadadır? Ne zaman tamamlanacaktır?
2)Seydikemerde yapımı devam eden Boğalar Barajı inşaatının hızlandırılması kapsamında toplulaştırma işlemleri % 90 tamamlanan 6 mahalleye ait araziye ne zaman su verilebilecektir? Bu konuda ödenek ayrılmış mıdır?
3)Seydikemer Kayadibi Mahallesi'nde yapımı projelendirilen göletin inşaat çalışmalarına ne zaman başlanacak?
4) Halen yapımı devam eden Seydikemer Kayacık mahallesindeki gölet inşaatı ne zaman bitecek? Bu inşaatın hızlandırılması yönünde bir çalışma var mıdır?
5)Halen Sulama Birliği ve Tarımsal Sulama Kooperatifleri'nin sorumluluk alanları dışında kalan su kaynaklarının kimin sorumluluğuna verileceği hususunda bir çalışma var mıdır?
6) Fethiye'nin ana geçim kaynağının turizm yanında çiftçilik olduğu düşünülürse, sera ve tarlalarında yaş meyve sebze yanında 2. ürün olarak ekilen mısır, yonca, fiğ vb ürünlerini ekmiş olan üreticiler için ne yapılmalıdır?
7) Düşük gelirli çiftçilere iklim değişikliğine uyum desteklen acilen sağlanmalıdır. Bu nedenle ‘iklim değişikliğine uyum fonu' oluşturma hususunda bir çalışma var mıdır?

Bakmadan Geçme