İmzalar Muğla İçin Atıldı

FERDİ YAVUZ- Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) arasında 15 Ocak 2020 tarihinde imzalanan protokol anlaşmasına istinaden, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol; Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı arasında Bakanlık ile yükseköğretim kurumlarının sorumluluk alanlarındaki altyapı, personel, eğitim ve Ar-Ge, tarımsal yayım hizmetleri gibi konularda iş birliğini içeriyor. İşbirliği protokolü, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Hüseyin Çiçek, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım tarafından imzalandı. Söz konusu protokol çerçevesinde 6-7 Mart 2020 tarihleri arasında Bodrum'da “Hastalıktan Ari İşletme Projesi Çalışmalarında Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı çalıştay düzenlenmiş ve çalıştay ile ilgili bildiri toplantıda açıklandı.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü arasında işbirliğine katkıda bulunmak amacıyla imzalanan protokole göre; tarafların sorumluluk alanlarındaki altyapı, personel, eğitim, Ar-Ge, etkinlik, öğrenci ile çiftçi eğimi ve tarımsal yayım hizmetleri gibi konuların iş birliği içerisinde yürütülmesinin amaçlandığı belirtildi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü ve ilgili sektörlerle arasında imzalanan protokol ile ilgili değerlendirmede bulunan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Tarım Ve Orman Bakanı'mız Dr. Bekir Pakdemirli ve YÖK Başkanı Yekta Saraç arasında imzalanmış olan Tarım Orman Bakanlığı ve YÖK İşbirliği Protokolü çerçevesinde 9 Şubat'ta başlatmış olduğumuz çalışmalarda bugün protokol imzalama aşamasına geldik. Amacımız güvenilir gıda arzını sürdürmek. Güvenilir gıdanın önemi özellikle Covid-19 pandemi döneminde bir kez daha ortaya çıktı. Son 5 ayda yayılan Covid-19 pandemisi tüm dünyayı kilitlemiş durumda. Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkları engellemek ve insanlarımızın daha sağlıklı daha kaliteli hayvansal ürünlere erişimini sağlamak için bir kampanya yapmak durumundaydık. Yine bu pandemi döneminde gördük ki ülkeler meyve, sebze ya da diğer gıda ürünlerini ihraç etmediler. Önce can sonra canan dediler. Bunun üzerine İl Müdürlüğümüz Üniversite ile işbirliği çalışmalarına başlamış 5 Şubat ve 19 Şubat 2020 tarihinde iki toplantı yapılarak, proje çalışma grupları oluşturulmuştur. Bu toplantılarda öğretim üyeleri ile birlikte ilimizin öncelikli tarımsal sorunları üzerinde proje önerileri tespit edilmiştir. Bu projelerle ilgili bir çalıştay düzenlenmiş, 4 ayrı proje konusunda proje çalışma protokolleri imzaya hazır hale getirilmiştir. Bu gün burada bu işbirliğinin ayrıntılarını paylaşmak ve ilk ortak çalışmamız olan 6-7 Mart tarihinde düzenlediğimiz Hastalıktan Ari İşletme Projesi Çalışmalarında Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı çalıştayın sonuç raporu hakkında bilgilendirmek üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Çalıştayımız Bodrumda düzenlendi. Milas Süt Üreticileri Birliği çalıştaya sponsor olarak destek olmuştur. Çalıştaya Muğla İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesi'nden ve ilçe teşkilatında konu sorumlusu sağlık personeli, zootekni ve gıda mühendisi personeli, Bakanlığımız HAYGEM, TAGEM, Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden, Şap, Bornova, Pendik ve Etlik Araştırma Enstitülerinden, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi, Muğla Veteriner Hekimler Odası'ndan katılım sağlanmıştır. Çalıştayımıza hastalıktan ari işletme statüsünde olan üreticiler, Milas, Fethiye Seydikemer Süt Üreticileri Birliği, Kooperatif başkanları ve ilgi duyan büyükbaş ve küçükbaş yetiştiricileri ve AB standartlarında onaylı süt işletmelerinden katılım olmuştur.” Dedi.

İşbirliği protokolü ile ilgili bir açıklama yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Hüseyin Çiçek, Muğla için çok önemli bir protokole imza atıldığın vurguladı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin tarım konusuna ayrı bir hassasiyet gösterdiğini belirten Rektör Çiçek; “İmzalanan protokol; turizmin yanı sıra bir tarım şehri olan Muğla'mız için hayati önem taşıyor. Üniversite olarak tarım konusuna hassasiyetle yaklaşıyoruz. Çünkü ilimizin kalkınması ve refah seviyesinin yükselmesinin tarım ile doğrudan alakalı olduğunu düşünüyorum. Bu konuda Üniversite olarak somut adımlar attık ve atmaya devam edeceğiz.” Dedi.

Ayrıca Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü ve sektörün ilgili paydaşları ile;

-Eşen Çayı Üzerinde Yetiştiriciliği Yapılan Alabalıkların Önemli Viral ve Paraziter Hastalıklar Yönünden Taranması Milas Veteriner Fakültesi ile

-Arı Zehiri Üretimi Arama Çalıştayını, Arıcılık ve Çam Balı Araştırma ve Uygulama Merkezi ile

-Tarım İl Müdürlüğü personelinin Balık Hastalıkları ve Numune Alma Metotları Konusunda Eğitimi Projesini Milas Veteriner Fakültesi ile

-Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık Kampanyası Ortak Çalışma Protokolü Sağlık Bilimleri Fakültesi ile protokoller imzalandı.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Hüseyin Çiçek, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, işbirliği protokolünün hayırlara vesile olması temennisinde bulundular.

Bakmadan Geçme