'Menteşe Kentsel Sit Alanında Turizmin Canlandırılması' Konulu Çalıştay Düzenlendi

Muğla'da, Muğla Tanıtım Platformu tarafından 'Menteşe Kentsel Sit Alanında Turizmin Canlandırılması' konulu çalıştay düzenlendi.

Muğla'da, Muğla Tanıtım Platformu tarafından “Menteşe Kentsel Sit Alanında Turizmin Canlandırılması” konulu çalıştay düzenlendi.
Konakaltı Kültür Merkezi Nail Çakırhan Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştayda, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Genel Sekreter Yardımcısı Elvan Kocagöz, Muğla Büyükşehir Belediyesi Şehir Plancısı Kerem Ekinci, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Turizm Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Işıl Arıkan Saltık ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Muğla Temsilcisi Gürkan Tetik, ‘çözüm önerileri ve neler yapabileceği' konularında birer sunum gerçekleştirdi.
Katılımcılara, ayrıca kentsel sit alanında turizmin canlandırılmasıyla ilgili Seferihisar Sığacık Pazar Pazarı ve Urla Sanat Sokağı örnekleri video gösterimiyle anlatıldı.
Çalıştay sonunda hazırlanacak raporda ve yapılacak çalışmalarda kullanılmak üzere katılımcılara, Muğla il merkezi (Menteşe) Kentsel Sit Alanı ve Etki Alanında Sürdürülebilir Turizm anketi dağıtıldı.
MUTSO Başkanı Mustafa Ercan, yaptığı konuşmada, Muğla Tanıtım Platformu'nun, Muğla'nın tarihi, kültürel ve doğal kuruluşlarının bir araya gelerek, ortak projeler üretmeyi hedefleyen bir platform olarak geçen Ekim ayında kurulduğunu hatırlattı.
Ercan, MUTSO olarak platformda, şehrin önemli dinamiklerinden Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Menteşe Belediyesi, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, TÜRSAB ve Rehberler Odası ile birlikte bu çalışmaya paydaş olmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Platformun öncelikli projesinin, Menteşe'de Arasta ve Saburhane bölgesini de içine alan kentsel sit alanını turizme kazandırmak olduğunu belirten Ercan, “Hedefimiz, bu bölgenin geliştirilmesi, yaşatılması, bir kültür turizmi destinasyonu haline getirilmesidir. Ancak, burada bizim için en hassas konu, Türkiye'de en iyi korunmuş kentsel sit alanları içerisinde yer alan Muğla kentsel sit alanının, dokusunun, yapısının ve yaşam biçiminin korunması olacaktır.” dedi.
TÜRSAB Muğla Temsilcisi Gürcan Tetik de amaçlarının Muğla'da kültür turizmini koruyarak geliştirmek olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından söz alan Eğitim, Geriatri, Ekolojik, Tarım, Turizm (EGET) Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Safai Özer ise habire aynı şeylerin inanılmayacak bir biçimde inkar edilip yenilendiğini, sonra yeniden inkar edildiğini ve gerekli adımların atılamadığını söyledi.
Özer, şunları kaydetti: “Muğla'da ilginç bir şey var. Habire aynı şeyler inanılmayacak bir biçimde inkâr edilip yenileniyor. Sonra yeniden inkar ediliyor ve adımlar atılamıyor. Proje geliştiren beyinler, madem erişimlere katkı sağlayamıyor, en iyisi ne halleri varsa görsün' deniliyor. Burada birçok insan büyük olasılıkla aynı şeye tanık.”
Çalıştayda, ‘Basın ve tanıtım', ‘Günübirlik turizm faaliyetleri', ‘Geleneksel yemekler', ‘Zanaatlar ve hediyelik eşyalar', ‘Turizm altyapısı ve ulaşım', ‘Festivaller ve periyodik pazarlar' konularında salonunda oluşturulan masalarda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Bakmadan Geçme