Mutso Yönetimi Basın İle Bir Arada
MUTSO Meclis Başkanı ve Yönetim Kurulu, düzenlenen toplantı ile Muğla basınının temsilcileri ile bir araya geldi. Yapılan çalışma ve projeler paylaşıldı. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri düzenlenen kahvaltılı basın toplantısı ile Muğla basının temsilcileri ile bir araya geldi. Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Karataş, Mehmet Dişcigil, Yusuf Kayacık, Ömer Öcal ve Mehmet Çahan, Genel Sekreter Mehmet Çüçen ile Genel Sekreter Yardımcıları Elvan Kocagöz ile İsmet Alkan'ın hazır bulunduğu toplantı 7 Aralık Salı günü, MUTSO çok amaçlı toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Meclis Başkanı H. Koray Özcan, “Pandemi nedeniyle uzun zamandır yüz yüze bir araya gelememiştik. Uzun bir aranın ardından birlikte olmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Yönetim Kurulu Başkanımız yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgileri sizlerle paylaşacak. Sonrasında soru ve taleplerinizi bizlerle paylaşmanızı, birlikte çözüm bulmayı ümit ediyorum. Hepiniz hoş geldiniz.”
Meclis Başkanı Özcan'ın ardından, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Odanın çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi vermek amacıyla bir sunum gerçekleştirdi. Başkan Ercan'ın sunumundan bazı başlıklar şu şekilde;
-Coğrafi İşaret Çalışmaları-
İlin gelişmesinin markalaşma ve tanıtım yolundan geçtiği bilinciyle çalışmalarına bu yönde ağırlık veren Odamız, Muğla'ya özgü ürünlerin marka değeri kazanması amacıyla 5 ürüne coğrafi işaret aldı.
Coğrafi İşaret Aldığımız Ürünler:
Muğla Saraylısı
Muğla Köftesi
Muğla Göce Tarhanası,
Muğla Beyaz Mermeri
Kavaklıdere Cevizi
Coğrafi İşaret Çalışması Süren Ürünler:
Ula Sarımsağı
Dalyan Narı
Gökova Susamı
Muğla Kebabı
Muğla Simidi,
Datça Nurlu Bademi
Elcik Soğanı
Dalaman İnciri
Bu ürünlerin ayırt edici özellikleri ile coğrafi işaret alabilecekleri öngörülmektedir.
Coğrafi İşaret başvuruları ciddi ücretler karşılığında aracı firmalar ile gerçekleştirilmekteydi.
Artık tüm bu süreçler Odamız tarafından yürütülmekte.
-MUTSO Zeytinpark ve algari.com-
MUTSO olarak, Muğla-İzmir karayolunda Yatağan-Bodrum yol ayrımında MUTSO Zeytinpark'ı hayata geçirdik.
Zeytinpark'ta Muğla'nın 13 ilçesine ait yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımları yapılmakta; ürünlerimiz üretici ile aynı fiyatlarda satılmaktadır.
MUTSO olarak hayata geçirdiğimiz algari.com ile, Zeytinpark'ta yer alan tüm ürünleri Odamız güvencesiyle online olarak satın alma imkanı sunuyoruz.
-COSME-
Proje kapsamında, ihracat yapan ve yapma potansiyeli olan üyelerimiz ile tek tek görüşerek, uluslararası arenada ortağı olduğumuz Avrupa İşletmeler Ağı'nı anlatıyor, üyelerimize bu sisteme dahil olduklarında yaşayacakları avantajları aktarıyoruz.
-KARİA YOLU-
2012 yılında hayata geçirdiğimiz, 840 km uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun yürüyüş rotası olma özelliğini taşıyan Karia Yolu'nun bazı parkurları, ne yazık ki bu yaz yaşadığımız orman yangınları felaketinde zarar gördü.
Şuanda o yerlerin hasar tespit çalışmasını yürütüyoruz. Hasar tespiti yapılır yapılmaz, gerekli onarım ve düzenlemeler için yeniden kollarımızı sıvayacağız.
-APİTERAPİK ÜRÜNLER İŞLEME MERKEZİ-
MUTSO olarak, çam balı üretiminde yenilikçi üretim metotlarıyla katma değeri ve ihracat potansiyeli yüksek apiterapi ürünlerinin üretiminin yaygınlaştırılmasını hedefledik.
Arı sütü, polen, arı zehri, propolis gibi apiterapik ürünlerin üretilmesinin Muğla ekonomisine ve kalkınmasına ivme kazandıracağını düşündük.
Bu noktada bir fizibilite raporu hazırlattık. Rapor sonucunda Apiterapik Ürünler İşleme Merkezi kurulması yönünde paydaşlar belirlendi ve çalışmalara başlandı.
Projemiz, GEKA tarafından Muğla iline kazandırılan ilk güdümlü destek projesi olup, ilimize en az 10 milyonluk bir yatırım gerçekleştirmeyi planlamaktayız.
Gerekli bütçenin %70'i GEKA tarafından karşılanacak.
Kalan %30'luk kısmı
Proje Yürütücüsü Odamız
YİKOB
Muğla Hizmet Vakfı
Muğla Teknopark
MAYBİR
Muğla Ticaret Borsası
İlçe Odaları tarafından üstlenilmiştir.
-YÖRÜK KÖYÜ: DIRLAVAN-
GEKA Alternatif Turizm Mali Destek Programı kapsamında Odamızın Yörük Köyü: Dırlavan projesi destek almaya hak kazandı.
İkizce mahallesinde kurulacak olan proje ile yörük kültürüne ait ögelerin turizme kazandırılması yoluyla bölgenin alternatif turizm altyapısına katkı sağlamak ve bu sayede bölgenin 12 aya yayılan sürdürülebilir turizm kapasitesi güçlendirmek, bölge ekonomisini canlandırmak, ziyaretçi sayısını ve ortalama konaklama sürelerini uzatmayı hedefliyoruz.
-MUĞLA PARK UNESCO-
Yatağan, Menteşe ve Ula'daki somut ve somut olmayan kültür envanteri hazırlanarak 2023'te açılacak Unesco'nun geçici miras listesine dahil edilmesi hedefleniyor. Bu proje sayesinde dünya gezginleri ve nitelikli turistlerin ilimize daha çok ilgi göstermesi planlanıyor.
-DİJİTAL GÖÇEBE-
İş ve çalışma dünyasında pandemi ile başlayan uzaktan çalışma kavramının trend haline gelmesiyle birlikte ‘dijital göçebelik' akımının ilimizde alternatif turizm projesi olarak hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalara başlanıldı.
Odamızın iştirakçisi olduğu proje Muğla Valiliği öncülüğünde yürütülmekte olup, Muğla'nın, geçimini sağlamak için mesai saatleri, mekanlar ya da herhangi bir lokasyona bağlı kalmadan mesleklerini yaparken aynı zamanda dünyayı da gezen kişiler için yeni bir destinasyon olması hedefleniyor.
-ALTERNATİF TURİZM DESTEKLERİ-
MUTSO olarak Muğla'da turizmi 12 aya yayma gayreti ile yapılan alternatif turizm çalışmalarını desteklemeye devam ediyoruz.
Pandemi nedeniyle 2 yıldır ara vermek zorunda kalsak da Datça'da, Dalyan'da, Menteşe'de gerçekleştirilen yüzme ve koşu maratonları ile festival ve şenliklere yeniden başlıyoruz.
-MUĞLA TANITIM PLATFORMU (MTP)-
Muğla Büyükşehir Belediyesi
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi,
Menteşe Belediyesi,
Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü,
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası
TÜRSAB
İşbirliğinde Muğla Tanıtı Platformunu hayata geçirildi.
Platform; Arasta bölgesinden başlamak üzere kentsel sit alanının yaşatılması ve canlandırılması, kültürel dokunun ve kültürel değerlerin korunması, sürdürülebilir turizm yaklaşımıyla gelişiminin ve tanınırlığının sağlanması suretiyle Menteşe ekonomisinin canlandırılması amacını taşımaktadır.
Bu kapsamda son olarak Saburhane'de Mutfak Sanatları Atölyesini hayata geçirdik.
-ŞEHİT ZİYA İLHAN DAĞDAŞ MTAL-
TOBB proje okulu Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, çalışmalarını Odamız himayesinde sürdürüyor.
Sektörlerin yaşadığı kalifiye eleman sorununun giderilmesi, meslek erbaplarının ve girişimcilerin yetişmesi amacıyla yürütülen projede Odamız, okulun tanıtım çalışmalarına ve donanımsal ihtiyaçlarına destek sağlıyor.
-ORMAN YANGINLARI-
29 Temmuz tarihinde başlayan ve yaklaşık 15 gün süren orman yangınlarında ilimiz büyük zarar gördü.
Bizler ilk andan itibaren üyelerimiz ve birliğimizin desteği ile yangınla mücadelede ciddi çaba sarf ettik.
İhtiyaç duyulan malzeme ve ekipmanların tedariki ve ulaştırılması noktasında borsamız ve tüm odalarımız ile koordineli olarak çalıştık.
Yangın afeti sürerken, TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu Muğla'ya gelerek yangın bölgelerini ziyaret etti ve üyelerimiz ile bir araya gelerek sektörlerin yaşadığı başlıca sıkıntılar ve talepler hakkında bilgi aldı.
Sayın Hisarcıklıoğlu'nun ziyaretinin ardından MUTSO olarak, Marmaris'te gerçekleştirilen Afet ve Koordinasyon Kurulu Toplantısına katılarak İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu ile görüşmeler gerçekleştirdik.
Kısa çalışma ödeneğinin yeniden getirilmesini, vergi, SGK ve yapılandırma ödemelerinin 1 yıl ertelenmesini, 2 yıla kadar taksitlendirilmesini, ilçelerimizin mücbir sebep kapsamına alınmasını talep ettik ve bu kapsamda hazırladığımız raporumuzu sunduk. Taleplerimiz kabul gördü ve mücbir sebep kapsamına alınmayan Menteşe ve Yatağan ilçelerimiz de bu kapsama dâhil edildi.
Ayrıca mücbir sebep kapsamında olan ilçelerde Temmuz /2021 dönemine ait SGK beyannamelerinin süresi 30 gün uzatıldı.
TOBB ile birlik üyesi borsa ve odalar tarafından 50 milyon 573 bin TL yardım toplanarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AFAD Başkanı Yunus Sezer'e teslim edildi.
-COVİD-19 PANDEMİSİ-
Covid-19 salgınının tüm dünyada yaşattığı olumsuz süreç, hem sosyal hem ekonomik hayatımızı derinden etkiledi.
Özellikle ekonomik faaliyetlerimizin sekteye uğraması ciddi bir sorun oluşturdu. Bu kapsamda gerek hükümetimiz, gerek birliğimiz gerekse odamız tarafından bir takım çalışmalar yapıldı.
Özellikle ekonomik istikrar kalkanı destek programı ile bu sürecin en az hasarla tamamlanmasını sağlayacak bir dizi önlemler açıklandı. Bu tedbirleri kamuoyunda yakinen takip ettik.
Salgın kapsamında iş dünyamızdan, üyelerimizin yaşadığı sorunları ve talepleri, günlük olarak TOBB'a ilettik.
Yaptığımız başvuruları ve çalışmaları an be an üyelerimizle paylaştık.
Üyelerimizin bizimle sorunsuz ve hızlı iletişim kurabilmeleri amacıyla whatsapp destek hattımızı (0 533 931 73 50) devreye aldık.
Pandeminin ilk başladığı anda maske temin ederek, üyelerimize bedelsiz olarak dağıttık. İşletmelerin dezenfekte edilmesi için öncülük ettik. Yine pandemi kapsamında işletmelerin asmakla yükümlü olduğu afişleri sektörlere yönelik ayrı ayrı hazırlattık, baskı yaptırarak yine üyelerimize bedelsiz olarak teslim ettik.
TOBB'a nefes kredisi benzeri bir çalışma için başvurada bulunduk, düşük faizli kredi ile üyelerimize toplamda 36 milyon TL Finansman kaynağı sağladık.
TOBB nezdinde yapılan çalışmalar ile üyelerimizin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmelerinin önünü açtık.
Dükkân sahiplerine, kiracılarına ödemelerinde kolaylık sağlamaları için çağrıda bulunduk.
MUTSO olarak biz de, odaya ait mülklerde bulunan kiracılarımızın kiralarını ilk aşamada 3 ay süreyle erteleyerek örnek teşkil etmeye çalıştık.
Ayrıca vatandaşlarımıza sürekli olarak yerel esnafa destek olma, alışverişlerini yerel işletmelerimizden yapmaları konusunda çağrıda bulunduk.
-TABLET KAMPANYASI-
Covid- 19 ile mücadelede aşılamanın önemine dikkat çekmek, gençlerimizi aşıya teşvik etmek amacıyla 20 Ağustos- 30 Eylül tarihleri arasında 2. doz aşısını olan 18-25 yaş arası 10 gence, noter huzurunda yapılan çekiliş ile tablet hediye ettik.
MUTSO' nun faaliyet alanında yer alan Menteşe, Yatağan, Kavalıdere, Ula, Dalaman, Ortaca, Köyceğiz ve Datça'da ikamet eden gençleri kapsayan kampanyaya 2 bine yakın başvuru yapıldı. 871 gencimiz çekilişe katılmaya hak kazandı.
-KİEV-MUĞLA İLİŞKİLERİ-
MUTSO olarak, Ekim ayında meclis üyelerimiz ile birlikte Ukrayna'nın başkenti Kiev'e bir iş gezisi düzenledik.
Öncelikle Türkiye Büyükelçisi Yağmur Ahmet Özdere ile bir görüşme gerçekleştirdik. Ardından Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası ile Kiev Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ettik.
Buralarda oda yetkililerinin yanısıra turizm gazetecileri, bloggerlar, youtuberlar ile görüştük.
Ukraynalı turistlerin herşey dahil tatil anlayışından sıkıldıkları bu nedenle alternatif turizm arayışında oldukları bilgisini aldık.
Kasım ayında ise online olarak 2. toplantımızı gerçekleştirdik ve bu toplantıya ilçe oda başkanlarımızı da davet ettik. İlçelerimizin potansiyellerini anlattık.
Özellikle dalış, kitesurf, çocuk turizmi / kampları, yamaç paraşütü ve caretta caretta turları gibi alternatif turizm alanlarında talepleri var. Bu konuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
-BORSA VE ODALAR ORTAK TOPLANTISI-
İlimize yönelik çalışma ve projelerde, daha güçlü bir lobi çalışması yürütebilmek amacıyla ilçe odalarımız ve borsamız ile birlikte hareket etmeye hassasiyet gösteriyoruz.
Bunu dinamik kılmak adına da 3 ayda bir düzenli olarak bir araya gelerek Borsa/Odalar ortak toplantısı gerçekleştiriyoruz. Burada üyelerimizin sorunlarını ve taleplerini görüşüp değerlendiriyor sonrasında gerekli adımları birlikte atıyoruz.
Bu kapsamda son olarak Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak'ı ziyaret ettik.
Ziyarette; Mart 2021'de ilettiğimiz zincir marketler hk. taleplerimizi yeniden hatırlattık.
Neydi bu talepler?
Yeni açılacak zincir marketlerin yerleşim birimlerinden en az 20 km uzağa açılması,
Zincir marketlerde temel ihtiyaç malzemelerinin dışındaki malzemelerin satılmaması,
Eğer satılacaksa yalnızca o ürünlerin satıldığı yüksek sezonlarda yüksek m2'de değil, 12 ay boyunca aynı m2'de satışların sürdürülmesi. Böylelikle zincir marketlerin yaptıkları fırsatçılığın ve bir anlamda küçük yerel esnafın haklarının gaspının engellenmesi.