Turizm Sektöründe Personel Sıkıntısı Yaşanıyor

Fethiye'de turizm sezonunun başlamasıyla birlikte sektörde personel sıkıntısı yaşanıyor. FETOB 12. Olağan genel kurulunda konuşan FETOB Başkanı Bülent Uysal, 'Turizm personeli sıkıntısının en hızlı ve pratik çözümü üniversiteli öğrencilerimizin turizm sektörüne kazandırılmasından geçtiğini düşünüyoruz' dedi.

Youtube Kanalı
Abone Ol

Turizm sektöründe sezonun 6 ay olması sektörün cazibesini söndürüyor. Pandemi sürecinde bu sezonunun daha da kısalması turizm çalışanlarını 12 aylık iş aramaya itiyor. Turizmcilerin personel sorunu hakkında konuşan Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl, turizmde staj yapan öğrencilere çok yük bindiğini vurgulayarak, turizm çalışanları için daha iyi şartların sunulması gerektiğini söyledi. Turizmcilere seslenen Müdür Bingöl, “Birazcık çuvaldızı kendimize batırmamız gerekiyor. Bu gençleri turizmde tutmamız için çaba sarf etmemiz gerekiyor” dedi.
PERSONEL SIKINTISINI ÇÖZMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ
Turizmcilerin ortak sorunun “personel bulamama” olduğuna dikkat çeken FETOB Başkanı Bülent Uysal, “Personel sıkıntısının çözümü yönünde çalışmalar önümüzdeki dönemde en önemli konumuz olacak. 160 bin kişilik Fethiye nüfusunun maalesef Fethiye'deki işletmelere yetmediğini düşünüyoruz. Bunu için bölgesel konaklama yerleri yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Turizm personeli sıkıntısının en hızlı ve pratik çözümü üniversiteli öğrencilerimizin turizm sektörüne kazandırılmasından geçtiğini düşünüyoruz. Bunun içinde üniversite eğitim takvimlerinin turizm sektörüne göre uyarlanması gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.
ÇUVALDIZI KENDİMİZE BATIRMAMIZ GEREKİYOR
Turizmde yaşanan personel sıkıntısı hakkında konuşan Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl, “Staj döneminde öğrencilere ağır bir iş yükleniyor. Öğrencide 1 yıl çalışıp, başka bir meslek dalına geçiyor. Turizmde ezilen öğrenci artık turizmi tercih etmiyor. Turizmcilerin bu konulara dikkat etmesi gerekiyor. Mesela ben turizmde çalışırken tek kişilik odada kalıyordum. Personel yemekleri müşteri yemeklerinden güzeldi. Yani, birazcık çuvaldızı kendimize batırmamız gerekiyor. Bu gençleri turizmde tutmamız için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Uzun saatler çalıştırmamamız lazım. Maaşlar asgari ücretin üzerinde olmalı. Mesela ben çalışırken 3 memur maaşı alıyordum. Bu nedenle kışın çalışmayıp, geziyordum. Buda benim için turizmi cazip kılıyordu. Şimdi yükler ve maliyetler arttı ama yine de çalışan maaşları iyileştirilebilir” dedi.

Bakmadan Geçme